Share

Op vrijdag 30 juli 2021 stonden op het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi in Japan de kwartfinales op het programma. Het was vooral uitkijken naar de kwartfinale tussen de Verenigde Staten en Nederland.

De Verenigde Staten leken tot op heden niet in topvorm maar tegen Nederland waren ze in de eerste helft wel beter dan vrouwelijk Oranje. Toch kwamen de Oranje Leeuwinnen op voorsprong dankzij Olympisch topschutter Vivianne Miedema die net in dit duel haar 100ste interland speelde (0-1, 18de minuut). Rond het halfuur sloegen de VS echter twee keer toe. Eerst scoorde Samantha Mewis met het hoofd na een voorzet van Lynn Williams (1-1, 28ste minuut) en deze laatste zorgde 3 minuten later zelf voor de Amerikaanse voorsprong (1-2, 31ste minuut). In het begin van de tweede helft waren de bordjes echter opnieuw in evenwicht Vivianne Miedema zorgde met een schot in de korte hoek voor de gelijkmaker (2-2, 54ste minuut). Nederland kreeg vervolgens dé kans om via de strafschopstip opnieuw op voorsprong te komen en de VS uit te schakelen maar Lieke Martens zag haar poging gered door Alyssa Naeher (81ste minuut). In de verlengingen werd er niet meer gescoord.

De strafschoppenreeks begon met een redding van de Amerikaanse doelvrouw bij de poging van Vivianne Miedema waarna Roos Lavelle (0-1), Dominique Janssen (1-1), Alex Morgan (1-2), Stefanie van der Gragt (2-2) en Kirsten Press (2-3) wel raak troffen. Anouk Nouwen vond eveneens Alyssa Naeher op haar weg. Megan Rapinoe trapte de regerende wereldkampioen vervolgens naar de halve finales van deze Olympische Spelen!

Daarin zal de VS het op maandag 2 augustus 2021 in Kashima opnemen tegen Canada dat ook na strafschoppen de betere was dan Brazilië (4-3). Na 120 minuten stond het daar nog altijd 0-0!

De andere halve finale gaat in Yokohama tussen Australië en Zweden. Australië was na verlengingen sterker dan Groot-Brittannië 4-3 terwijl Zweden het haalde van gastland Japan 3-1.

***Dit waren alle doelpuntenmakers in de kwartfinales:

Canada-Brazilië 0-0 na verlengingen (4-3 na strafschoppen);

Strafschoppen: Christine Sinclair (gered door Barbara), Marta 0-1, Jessie Fleming 1-1, Debinha 1-2, Ashley Lawrence 2-2, Erika 2-3, Adriana Leon 3-3, Alves (gered door Stephanie Labbé), Vanessa Gilles 4-3, Rafaelle (gered door Stephanie Labbé);

Bekijk de strafschoppenreeks met dank aan Eurosport:

Groot-Brittannië – Australië 3-4 na verlengingen;

Doelpunten: 35′ Alanna Kennedy 1-0, 57′ Ellen White 1-1, 66′ Ellen White 1-2, 89′ Samantha Kerr 2-2, 103′ Mary Fowler 2-3, 106′ Samantha Kerr 2-4, 115′ Ellen White 3-4. 

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Zweden – Japan 3-1;

Doelpunten: 7′ Magdalena Eriksson 1-0, 23′ Mina Tanaka 1-1, 53′ Stina Blackstenius 2-1, 68′ Kosovare Asllani 3-1.

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Nederland – Verenigde Staten 2-2 (2-4 na strafschoppen);

Doelpunten: 18′ Vivianne Miedema 1-0, 28′ Samantha Mewis 1-1, 31′ Lynn Williams 1-2, 54′ Vivianne Miedema 2-2.

Bijzonderheid: 81′ Alyssa Naeher redt strafschop van Lieke Martens.

Strafschoppen: Vivianne Miedema (gered door Alyssa Naeher), Roos Lavelle 0-1, Dominique Janssen 1-1, Alex Morgan 1-2, Stefanie van der Gragt 2-2, Kirsten Press 2-3, Anouk Nouwen (gered door Alyssa Naeher), Megan Rapinoe 2-4. 

***Dit is het programma van de halve finales:

Verenigde Staten – Canada (10u);

Australië – Zweden (13u);

Voor nog meer over het Olympisch tornooi bij de vrouwen kan U terecht via:

FIFA.com – OS Japan 2020

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share