Share

Op maandag 2 augustus 2021 viel de beslissing over welke twee landen zich zouden plaatsen voor de finale van de Olympische Spelen 2020. Wereldkampioen Verenigde Staten liet zich verrassen door Canada en Zweden was opnieuw de betere van Australië.

Canada voor de start van de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Dit team speelt straks voor het eerst een Olympische finale! Foto – (c) Canada Soccer

Het duel tussen de Verenigde Staten en Canada in het Ibaraki Stadium van Kashima was vooral gesloten. In de eerste helft moest de Amerikaanse doelvrouw Alyssa Naeher na een half uur wedstrijd geblesseerd naar de kant en zo kwam Adrianna Franch voor het eerst tussen de palen te staan. Na het uur mochten we enkele Amerikaanse pogingen noteren met een schot van Carli Lloyd en een kopbal van Julia Ertz telkens door Stephanie Labbé in hoekschop gekeerd (65ste en 68ste minuut). Daarna maakte Tierna Davidson een fout op Deanne Rose wat Canada mede dankzij de hulp van de VAR een strafschop bezorgde. Jessie Fleming aarzelde niet en trapte die unieke kans raak (0-1, 75ste minuut). Na dit openingsdoelpunt reageerden de VS wel maar verder dan een kopbal op de lat van Carli Lloyd kwamen ze niet en ook het mee oprukken bij een hoekschop van de ingevallen doelvrouw Franch leverde niets meer op. Canada staat straks onder leiding van Bev Priestman voor het eerst in de Olympische finale, de VS gaan spelen voor brons!

In die finale mag Canada het op vrijdag 6 augustus 2021 opnemen tegen Zweden, dat in 2016 in het Maracanastadion van Rio de Janeiro de finale verloor tegen Duitsland. Tien dagen na de winst in de groepswedstrijd tegen Australië (4-2) heeft het team van bondscoach Peter Gerhardsson nu ook de halve finale in het Nissan Stadium van Yokohama gewonnen. Dat gebeurde dankzij een doelpunt kort na de rust van Fridolina Rolfö, die halfweg de eerste helft al de lat getroffen had. Een schot vanop afstand van Filippa Angeldal werd gedevieerd door Chloe Logarzo waardoor doelvrouw Teagan Micah de bal via de lat nog net uit haar doel wist te houden maar tegen de rebound van de pas van VfL Wolfsburg naar FC Barcelona overgestapte Fridolina Rolfö had ze geen verhaal meer (0-1, 46ste minuut). Australië probeerde in het vervolg van de tweede helft nog wel terug te slaan maar dat lukte niet. Het eindigde het duel nog met tien na de uitsluiting in de toegevoegde tijd van Ellie Carpenter (Olympique Lyonnais) voor een fout op Lina Hurtig (90ste + 6′ minuut).

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Voor nog meer over het Olympisch tornooi bij de vrouwen kan U terecht via:

FIFA.com – OS Japan 2020

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 
 

 

 

Share