Canada is op vrijdag 6 augustus 2021 voor het eerst Olympisch kampioen in het vrouwenvoetbal geworden. Het team, dat in 2012 in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro al brons haalde, won dit keer de finale in Yokohama na een spannende strafschoppenepiloog tegen Zweden, dat eerder alle wedstrijden in Japan gewonnen had.

Stina Blackstenius, hier nog tijdens het WK 2019 in Frankrijk, lukte de Zweedse goal in de Olympische finale! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het was een wedstrijd met heel weinig kansen. De eerste helft was voor Zweden dat in het derde kwartier op voorsprong kwam toen Stina Blackstenius op aangeven van Kosovare Asllani scoorde (1-0, 34ste minuut). Een strafschop voor een fout van Amanda Ilestedt op Christine Sinclair werd bijna halfweg de tweede helft gegeven op aanraden van de VAR. Jessie Fleming zette zich achter de bal en trof raak (1-1, 66ste minuut). Die score stond zowel na de reguliere speeltijd alsook na verlengingen nog op het bord.

Jessie Fleming trof na haar winnende goal in de halve finale nu ook in de finale raak vanop de strafschopstip! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Zweden mocht als eerste beginnen aan die strafschoppenepiloog maar Kosovare Asllani faalde meteen. Daarna troffen Jessie Fleming (0-1 voor Canada) en de Zweedsen Nathalie Björn (1-1) en Olivia Schough (2-1) wel raak waardoor na missers van Ashley Lawrence (gered door Hedvig Lindahl), Vanessa Gilles en Adriana Leon (gered) voor Canada en Anna Angegard (gered door Stephanie Labbé) voor het team van bondscoach Peter Gerhardsson de ervaren Caroline Seger de kans kreeg om Zweden Olympisch goud te bezorgen. Ze trapte echter over. Deanne Rose hielp Canada met een schitterend genomen strafschop (2-2) overleven. De ingevallen Jonna Anderson zag haar poging gestopt door Stephanie Labbé waarna de ook al ingevallen Julia Grosso de bal wel in het Zweedse doel kreeg en het uiteindelijk 2-3 werd!

Bekijk de beslissende fase van de strafschoppenepiloog dankzij Eurosport:

Olympische finale 2020:

Zweden – Canada 1-1 na verlengingen (2-3 strafschoppen);

Doelpunten: 34′ Stina Blackstenius 1-0, 66′ Jessie Fleming 1-1.

Scheidsrechter: Poestovojtova (Rusland).

Lees nog meer over de zevende Olympische finale in het vrouwenvoetbal via:

FIFA.com – OS Japan 2020

PS: Nog meegeven dat de Verenigde Staten op donderdag 5 augustus 2021 derde werden na winst in de kleine finale tegen Australië met 4-3.