Share

Op maandag 16 augustus 2020 stond de jaarlijkste persconferentie van KAA Gent Ladies op het programma. De vrouwelijke Buffalo’s, voorlopig nog altijd de Belgische bekerhouder, gaan op vrijdag 20 augustus 2021 voor de negende keer van start op het hoogste niveau van het Belgische vrouwenvoetbal.

Dominique Reyns tijdens de jaarlijkse persconferentei van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Voorzitster Dominique Reyns nam als eerste het woord in de perszaal van de Ghelamco Arena en zij stak haar ontgoocheling over het voorbije seizoen waarin de vrouwelijke Buffalo’s derde werden niet onder stoelen of banken. Toch wou ze er niet lang blijven bij stilstaan want achteruit kijken heeft weinig zin. Je moet enkel vooruitkijken want de toekomst die heb je natuurlijk zelf in handen. Ze ziet RSC Anderlecht als de favoriet met OHL Women en Club YLA, clubs die sterker geworden zijn, als mogelijke concurrenten. Voor haar vrouwelijke Buffalo’s is deelname aan play-off 1 een doel maar Standard, SV Zulte Waregem en KRC Genk Ladies zullen zeker ook volop meedoen.

Tom Boudeweel (met micro) is bezig met zijn vraagstelling aan trainer Dave Mattheus. Maryan Mahieu (Vrouwenvoetbal.be) luistert aandachtig! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dan was het de beurt aan Tom Boudeweel, de Sporza-commentator die de kans kreeg om trainer Dave Mattheus even aan de tand te voelen. Hij was op het moment zelf ook ontgoocheld over de derde plaats van vorig seizoen vooral omdat het uiteindelijk nog mogelijk bleek om hoger te eindigen: “Maar als je drie van de vier wedstrijden tegen OHL Women verliest dan is die derde plaats uiteindelijk wel logisch”.

Dave Mattheus begint aan zijn 9de seizoen bij KAA Gent Ladies, de club waarmee hij nog altijd die ene prijs wil winnen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Net als vorig seizoen krijgt KAA Gent Ladies op de openingsdag van de tweede editie van de Women’s Scooore Super League met tien clubs meteen het team uit Leuven als tegenstander. “Een eerste duel is altijd spannend maar door blessurelast zal vooral de mentaliteit vrijdag heel belangrijk zijn”. KAA Gent Ladies zag immers met Heleen Jaques, Jolet Lommen (allebei gestopt) en Ella Van Kerkhoven (terug naar RSC Anderlecht) drie ervaren speelsers vertrekken. Er kwamen nu nieuwe speelsters bij met minder ervaring maar wel met potentieel en veel jeugdig enthousiasme. Ook dat kan voor een extra dynamiek zorgen. Maar daar is uiteraard tijd voor nodig.

Dave Mattheus is inmiddels al acht seizoenen bij KAA Gent Ladies waarvan zes als hoofdtrainer van het eerste elftal. Sleet komt er voorlopig niet op de relatie: “De verstandhouding is heel goed en de ambities lopen gelijk en zolang dit het geval is denk ik dat ik op de goeie plaats zit om die ene prijs (de Belgische landstitel want Dave Mattheus won al 2 keer de Beker van België met de vrouwelijke Buffalo’s) te blijven najagen”.

Eva Maenhout, de mental coach van KAA Gent Ladies, kwam meer uitleg geven over iets wat steeds belangrijker is geworden in het voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Daarna was het tijd voor Eva Maenhout, de sportpsychologe die al sinds 2014 de vrouwelijke Buffalo’s mee begeleid wat mental coaching betreft. Een bijzonder actueel onderwerp dat met de jaren meer aan belang won en recent ook ter sprake kwam in het tennis (Naomi Osaka) en tijdens de Olympische Spelen nog in het turnen (Simone Biles). Eva Maenhout liet weten dat haar medewerking bij de KAA Gent Ladies haar goed bevallen is en dat de samenwerking met de club optimaal verloopt. Ze gaf een met fotomateriaal geïllustreerd overzicht van de voorbije jaren en raakte vervolgens enkele belangrijke punten aan in de leercurve van een topsporter waarbij twee vragen essentieel zijn namelijk: Wat heb ik de voorbije 24 uur gedaan en wat kan ik morgen doen om beter te worden?

Daarnaast ging ze dieper in op de aspecten die voor vrouwen, die meestal tussen hun 11de en 34ste levensjaar gericht met sport bezig zijn, belangrijk zijn om tot een sportieve prestatie te kunnen komen. Er moet een sociaal contract zijn, een connectie. De verstandhouding met de coach moet goed zijn en zij moeten ook het gevoel hebben om erbij te horen. De samenhorigheid moet dus zeker aanwezig zijn en het solidariteitsgevoel is nodig. Vrouwen willen zoals Mia Hamm het ooit al zei gecoacht worden als mannen maar behandeld worden als vrouwen!

Frank Wezenbeek, al jaren de vaste fysiotherapeut bij KAA Gent, gaat zich nu ook bezighouden met de vrouwelijke Buffalo’s! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Vervolgens kwam Frank Wezenbeek, al sinds de jaren ’90 kinesist bij KAA Gent, aan het woord. De KAA Gent Ladies gaan immers vanaf dit seizoen ook intenser gaan samenwerken met zijn Kine & Sportpraktijk. Iedere speelster zal vanaf nu in kaart gebracht worden en de doelstelling is uiteraard om de zwakke punten weg te werken, blessures proberen te voorkomen en de prestaties te bevorderen en te optimaliseren. Eline Van Mol wordt het aanspreekpunt bij de club wat deze nieuwigheid betreft!

Na de sportpsychologische en de fysieke aspecten was het tijd geworden om even enkele nieuwe gezichten aan het woord te laten. Speelsters die overkwamen van het beloftenteam en de nieuwkomers minder in aantal dan de voorbije jaren.

Rania Boutiebi maakt van doelpunten maken een werkpunt dit seizoen, zo liet ze in het gesprek met Tom Boudeweel weten! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Rania Boutiebi (17) beet de spits af. Zij is een aanvallend ingestelde speelster maar niet echt een doelpuntenmaker. Zij is zelf van oordeel dat dit een groot werkpunt is voor het komende seizoen! Als ze straks scoort dan weet U dat ze vorderingen maakt!

Lore Jacobs aan de bal voor KAA Gent Ladies tijdens één van haar eerste wedstrijden in de Women’s Scooore Super League 2020-21! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het talent Lore Jacobs debuteerde vorig seizoen in het eerste elftal van de club. Ze maakte meteen indruk alsof ze al jaren meedeed op het hoogste niveau. Toch staat nog niet alles op punt want ze weet van zichzelf dat haar mentaliteit beter moet worden en dat ze nonchalant is. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Niet slecht voor een 16-jarige!

Nena Retsin is na veel ervaring in het voetbal bij de jongens nu terechtgekomen bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Nena Retsin was eerder actief bij vijf clubs waar ze met de jongens voetbalde en ze verkoos voetbal boven atletiek. In twee jaar tijd werd ze omgeschoold van aanvalster tot verdediger. Normaal gezien is ze straks op de rechtsachterplaats te zien!

Chelsea Godier kwam over van KVC Westerlo om de verdediging te versterken maar ze kon maandagavond niet aanwezig zijn vanwege ziekte.

Samya Hassani is een Marokkaanse international die vorig seizoen voor Alkmaar uitkwam! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dan ging het richting buitenlandse aanwinsten met allereerst Samya Hassani, een ex-speelster van AZ uit Alkmaar, opgegroeid met pleintjesvoetbal en tevens Marokkaans international. Ze durfde bij de eerste kennismaking met de Belgische media meteen stout uit de hoek komen: “Soms versta ik de coach niet!” Het wordt wel nog even wachten voor we ze op het veld zien want ze heeft een hamstringblessure.

Bodil Van Den Heuvel, de Amsterdamse die in het komende seizoen voor KAA Gent Ladies gaat uitkomen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Bodil Van den Heuvel, die al uitkwam voor de Nederlandse WU19, zag het vrouwenvoetbalproject bij KAA Gent Ladies helemaal zitten. Je verlaat immers niet zomaar Amsterdam en een club als Ajax. Zij is een middenvelder die ook aan een onlinestudie begint namelijk gezondheidspsychologie.

Het mysterie rond de gebroken teen van Raquel Viaene werd onthuld tijdens de persconferentie van KAA Gent Ladies in de Ghelamco Arena! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De laatste nieuwkomer is Raquel Viaene die niet wou ingaan op haar pijnlijke vertrek uit Brugge bij Club YLA. Bij KAA Gent Ladiees voelde zich wel al helemaal thuis. Het is hier anders dan in Brugge en wel in positieve zin. Ze wil zich bij de KAA Gent Ladies bewijzen maar in de voorbereiding kwam ze wel nog niet in actie vanwege een gebroken teen. Dat kwam door uit het vliegtuig te springen grapte ze snel maar dat was uiteindelijk toch niet de oorzaak gaf ze na lang aandringen aan. Het was eigenlijk heel stom want er is een kast op mijn voet gevallen. En zo is het mysterie rond ‘de gebroken teen van Raquel’ nu ook voor iedereen bekend. Opmerkelijk is wel dat Raquel na vier jaar Gent terug in Roeselare gaat wonen maar die verplaatsing zal geen probleem vormen stelde ze iedereen gerust!

Silke Vanwynsberghe altijd realistisch in haar uitspraken naar het nieuwe seizoen toe! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Hielden de beloften en nieuwkomers zich staande bij Tom Boudeweel dan wou Silke Vanwynsberghe, de captain van de ploeg en bij de laatste interland ook van de Belgian Red Flames in en tegen Luxemburg, toch gaan zitten. ‘Ik ben immers al een beetje ouder’, zo liet ze weten. Toch zijn de Nederlandse Elise Meijerink en doelvrouw Nicky Evrard nog ouder dan het nummer 21 van de vrouwelijke Buffalo’s die zoals altijd heel weldoordacht uit de hoek kwam. “Beter of zwakker dan vorig seizoen dat is moeilijk in te schatten maar de ervaring is wel weg. In de voorbereiding is het altijd zoeken maar ik denk dat we vorig jaar meer klaar waren voor het nieuwe seizoen dan nu. Ik denk wel dat we nu nog meer progressiemarge hebben in een competitie waar het nummer één RSC Anderlecht en het nummer twee OHL Women eigenlijk vast staan maar meerdere clubs zullen dit seizoen aanspraak maken op plaatsen drie, vier en vijf!

KAA Gent Ladies voor het seizoen 2021-22! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het nieuwe seizoen staat voor de deur. Het wordt nu uitkijken hoe KAA Gent Ladies en de andere clubs het in de tweede editie van de Women’s Scooore Super League zullen doen.

Voor nog meer over KAA Gent Ladies ga naar:

Website KAA Gent Ladies

en naar:

Fb KAA Gent Ladies

Lees meer over sportpsychologie in het boek van Eva Maenhout en Kris Perquy ‘Het sportbrein – Mythes uit de sportpsychologie ontkracht’ geschreven door Wim De Grave via:

Books

Bekijk nog meer foto’s van Stijn Audooren rond de persconferentie van KAA Gent Ladies via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share