Share

Riana Nainggolan zou niet naar het EK 2016 gaan kijken vanwege de terreurdreiging. Toch was de speelster van RES Roma op zondag 26 juni 2016 aanwezig in het Stade Municipal van Toulouse voor de achtste finale tussen de Rode Duivels met haar broer Radja in het team tegen Hongarije, dat in de groepsfase iedereen verraste door de poule met Portugal, Oostenrijk en Ijsland te winnen.

De volksliederen voor de achtste finale Hongarije - België in Toulouse! Foto - (c) MaMPict

De volksliederen voor de achtste finale Hongarije – België in Toulouse! Foto – (c) MaMPict

Riana, eenmalig Belgian Red Flame, zal haar trip naar Toulouse zeker niet beklaagd hebben want de Rode Duivels toonden in de 50ste interland onder leiding van bondscoach Marc Wilmots eindelijk nog eens waartoe ze echt in staat zijn. Ze maakten er onder leiding van een sublieme Eden Hazard en een sterk collectief een galavoorstelling van. België begon aan het duel tegen Hongarije waar oude bekende Roland Juhasz (RSC Anderlecht) in de verdediging stond met een op dit EK nog niet geziene gedrevenheid en na tien minuten was het kopbaldoelpunt van Toby Alderweireld op vrije trap van Kevin De Bruyne een logische beloning voor de goeie start (1-0, 10de minuut). Daarna bleef een tweede doelpunt uit omdat Gabor Kiraly pogingen van Dries Mertens (25ste minuut) en een vrije trap van Kevin De Bruyne via de lat in-extremis uit zijn doel hield (35ste minuut). Vlak voor de rust zorgde Hongarije dan toch even voor gevaar met een poging van Balasz Dzsudzsak nipt naast het doel van Thibaut Courtois (41ste minuut).

Toby Alderweireld opende met een vroege kopbal voor België de poort naar de kwartfinales van het EK 2016! Foto - (c) MaMPict

Toby Alderweireld opende met een vroege kopbal voor België de poort naar de kwartfinales van het EK 2016! Foto – (c) MaMPict

Onmiddellijk na de rust zette Eden Hazard, die zich in Toulouse eindelijk van zijn beste kant liet zien, Gabor Kiraly opnieuw aan het werk. Daarna kende Hongarije een beter moment met als hoogtepunt het schot van Pinter dat afweek op Alderweireld waarop Thibaut Courtois zich alsnog moest reppen (66ste minuut). Kort nadien liep Thomas Vermaelen tegen een gele kaart aan waardoor hij een eventuele kwartfinale aan zijn neus zag voorbijgaan. België nam de wedstrijd terug in handen maar het tweede doelpunt bleef uit tot Michi Batshuayi inviel voor Romelu Lukaku en na een mooie eenmansactie van Eden Hazard met dito voorzet zijn eerste baltoets tegen de netten tikte (2-0, 78ste minuut). De beslissing was gevallen en Eden Hazard dribbelde zich met de bal aan de voet naar binnen om zijn eerste doelpunt op dit EK te scoren (3-0, 80ste minuut). In de toegevoegde tijd zorgde Radja Nainggolan nog voor de assist voor de ingevallen Yannick Carrasco die Gabor Kiraly voor een vierde keer te grazen nam (4-0, 90ste + 1′ minuut). België werd zo de eerste ploeg op dit toernooi die in één wedstrijd vier keer de weg naar de netten vond. Een primeur in een toernooi waar de fans een hoofdrol opeisen door het creëren van een fantastische sfeer rond de wedstrijden. Op het veld was het op enkele uitzonderingen zoals België – Hongarije na nog niet echt om aan te zien maar de wedstrijden van zondag 26 juni 2016 doen het beste verhopen voor het slot van het EK in Frankrijk.

Eden Hazard na de wedstrijd in Toulouse tegen Hongarije tevreden over de kwalificatie! Foto - (c) MaMPict

Eden Hazard na de wedstrijd in Toulouse tegen Hongarije tevreden over de kwalificatie! Foto – (c) MaMPict

De Rode Duivels spelen hun kwartfinale op het EK 2016 in Rijsel, de stad waar het verhaal voor Eden Hazard begon. Tegen Wales en Gareth Bale kunnen ze na het gelijkspel (0-0 thuis) en het verlies in de EK-kwalificatie (1-0 in Cardiff) voor een derde keer goede keer zorgen en zich voor het eerst sinds 1980 plaatsen voor de halve finale van een EK!

Voor nog meer over het EK 2016 in Frankrijk:
Sporza

Voor nog meer over Hongarije – België:

Vrouwenteam.be

Share