Share

Op zondag 10 juli 2016 is Portugal in het Stade de France van Saint-Denis voor het eerst Europees Kampioen geworden. Het team van bondscoach Fernando Santos en captain Cristiano Ronaldo won in de finale van het 15de EK na verlengingen met 1-0 van gastland en titelfavoriet Frankrijk. Eder, de spits van Lille OSC (Rijsel) die na 79 minuten inviel voor het jonge talent Renato Sanches, lukte na 109 minuten wedstrijd het enige doelpunt!

Portugal was tot voor de eindstrijd in het zonovergoten Saint-Denis het enige land dat thuis ooit de finale van het EK Voetbal verloor. Dat gebeurde op zondag 4 juli 2004 in Lissabon toen het team van de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari met de toen nog jonge Cristiano Ronaldo onderuit ging tegen het Griekenland van Otto Rehagel dankzij een kopbal in de 57ste minuut van Angelos Charistéas (0-1). Het land dat voor de aftrap in euforie verkeerde hield er een trauma aan over. 12 jaar later is Portugal dan toch Europees Kampioen geworden nadat het tegen titelfavoriet Frankrijk en ondanks het uitvallen van Cristiano Ronaldo met de overwinning ging lopen.

Frankrijk leek de kaarten in handen te hebben om net als in 1984 (toen in het Parc des Princes tegen Spanje) voor eigen publiek het EK te winnen. Het had 3 dagen eerder in Marseille superfavoriet Duitsland uitgeschakeld en met Portugal kreeg het een op papier haalbare kaart. Het gevaar bij de tegenstander kwam voor Frankrijk net als bij de finale van het WK 1998 in hetzelfde Stade de France van Ronaldo. De Braziliaanse vedette die nog voor PSV voetbalde werd destijds in aanloop naar de finale onwel en was naar eigen zeggen een drietal minuten bewusteloos maar na een bezoek aan het ziekenhuis kon hij uiteindelijk toch nog aantreden in de WK-finale in het Stade de France waar hij echter geen potten zou breken. Frankrijk werd dankzij twee goals van Zinédine Zidane en eentje van Emmanuel Petit wereldkampioen na 3-0-winst!

Bizar genoeg liep het 18 jaar later ook fout voor naamgenoot Cristiano Ronaldo. Hij werd na 8 minuten wedstrijd geraakt door Dimitri Payet en hij moest de eindstrijd tot zijn grote ontgoocheling en in tranen op een draagberrie al na 24 minuten verlaten. Voor Frankrijk leek zo de weg helemaal open naar de eindoverwinning, de vraag was alleen wanneer het winnende doelpunt zou vallen.

De bus van Portugal tijdens het EK 2016! Foto - (c) Maya Mans

De bus van Portugal tijdens het EK 2016! Foto – (c) Maya Mans

Maar in voetbal zijn alle scenario’s mogelijk en ook Frankrijk, dat kan terugblikken op een voor de fans geweldig tornooi, moest dat nu ondervinden. Kort voor tijd kwam het na een actie van invaller André-Pierre Gignac tot op een haar van het winnende doelpunt, de bal trof de paal waarna verlengingen volgden. Tot dan had doelman Rui Patricio, de man van de match, Portugal voor een achterstand behoed. Verdediger Raphael Guerreiro, ooit nog in Frankrijk aktief bij Lorient, zorgde dan eerst nog voor een waarschuwing met een vrije trap tegen de deklat.

In de vierde minuut van de tweede verlenging gebeurde dan toch het onwaarschijnlijke. Eder, die op dit EK tot voor de finale nog maar vijf minuten op het veld had gestaan (in de eerste wedstrijd van de groepsfase tegen Ijsland in Saint-Etienne) kwam aan de bal, zocht een opening om te kunnen schieten en vuurde vervolgens met rechts een schot af in de linkerbenedenhoek van de nochtans ook attent keepende Hugo Lloris. De bal eindigde tegen de netten en Portugal nam zo de optie op de eindoverwinning. Frankrijk kon niet meer reageren en Portugal hield onder de felle aanmoedigingen vanop de bank van onder meer ‘trainer’ Cristiano Ronaldo stand! CR7 won zo na de UEFA Champions League dit jaar ook het Europees Kampioenschap 2016! Van een stunt gesproken! Portugal is meteen het tiende land op de erelijst van het EK!

De winnaars van het EK 2016! Foto - (c) FPF

De winnaars van het EK 2016! Foto – (c) FPF

Het volgende EK bij de mannen is pas in 2020 maar U hoeft echt niet zo lang te wachten om naar een nieuw tornooi te kunnen uitkijken. In 2017 staat het EK Vrouwenvoetbal gepland bij onze noorderburen. Nederland krijgt de primeur van het eerste tornooi met 16 deelnemende landen waaronder wellicht ook de Belgian Red Flames en wie weet het nationale vrouwenvoetbalteam van Portugal. Voor het volgende grote voetbalevenement in Frankrijk is het nog wachten tot 2019. Dan staat het WK Vrouwenvoetbal op het programma. Met Lyon als stad voor de openingswedstrijd en finale beloofd ook dat een topgebeurtenis te worden!

Voor nog meer over het EK 2016:
Website UEFA – EK 2016

Voor meer over het EK 2017:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

Voor meer over het WK 2019 in Frankrijk:
Website L’Equipe

Share