Share

Na Albanië een maand geleden in het Koning Boudewijnstadion is het op donderdag 21 oktober 2021 de beurt aan Kosovo om dit keer in Leuven tegen de Belgian Red Flames te voetballen. Kosovo is nog maar pas sinds begin mei 2016 lid van de UEFA en de FIFA.

Het nationale vrouwenteam van Kosovo in het stadion van OHL, een dag voor de interland tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Website Kosovaarse Voetbalbond FFK

Op 6 april 2017 speelde Kosovo haar eerste WK-kwalificatiewedstrijd en het verloor die in de pre-voorrondegroep 2 met 3-2 tegen Albanië. Ook de andere duels op Albanese bodem tegen Griekenland (2-1) en Malta (1-3) werden verloren. Het betekende dat Kosovo niet aan de echte kwalificatie voor het WK 2019 in Frankrijk deelnam.

Op vrijdag 30 augustus 2019 debuteerde Kosovo dan in de ‘echte’ EK-voorronde richting Engeland! Daar werd het in groep A ingedeeld met regerend Europees en vice-wereldkampioen Nederland waartegen het 2 keer (zowel thuis als uit) met 6-0 verloor. In de andere duels deed het het veel beter want het behaalde in totaal zelfs 10 punten op 30 waardoor het vierde eindigde in de groep achter Nederland, Rusland en Slovenië maar voor Turkije en Estland! Vrijdag 30 augustus 2019 was wel een heel speciale dag want toen won Kosovo voor het eerste een kwalificatiewedstrijd en dat thuis in het Fadil Vokrri Stadion van Pristina tegen Turkije met 2-0 dankzij goals van Modesta Uka (33ste minuut) en Liridona Syla (39ste minuut). Later werd er ook thuis in Pristina tegen Estland gewonnen (2-0 op vrijdag 18 september 2020 dankzij een dubbel van Kaitrina Biqkaj). De eerste uitwinst noteerden we op bezoek bij Estland (1-2 in Tartu op dinsdag 8 oktober 2019 met een dubbel van Modesta Uka) en het allereerste gelijkspel in een EK-kwalificatie kwam tot stand op bezoek bij Turkije (0-0 in Istanbul op vrijdag 23 oktober 2020).

Kosovo na de allereerste gewonnen kwalificatiewedstrijd tegen Turkije op vrijdag 30 augustus 2019! Foto – (c) Website Kosovaarse Voetbalbond FFK

In deze campagne begon Kosovo onder leiding van bondscoach Aferdita Fazlija met een 1 op 6. Het deelde de punten in Elbasan tegen Albanië (1-1 op donderdag 16 september 2021 dankzij een doelpunt van Valentina Limani, de gelijkmaker in de 72ste minuut nadat Mega Doçi de score had geopend in de 43ste minuut vanop de strafschopstip) en het verloor thuis in Pristina tegen Noorwegen met 0-3 en dat op dinsdag 21 september 2021. Het is voor de mengeling van speelsters van landskampioen Mitrovica en enkele die in Duitsland of Zwitserland uitkomen nu uitkijken naar de wedstrijd van donderdag 21 oktober 2021 tegen de Belgian Red Flames in Leuven waar de aftrap om 20 uur zal plaatsvinden.

Nog meegeven dat de bekendste voetbalster uit Kosovo Lira Alushi is (ook bekend onder de naam Fatmire ‘Lira’ Bajramaj). Zij schreef een boek over haar leven en hoe ze vanuit Kosovo in Duitsland terechtkwam en met dat land ook wereldkampioen werd! Ze voetbalde in Duitsland bij FCR 2001 Duisburg (nog samen met Femke Maes waarmee ze ook de UEFA Women’s Cup won in 2009), Turbine Potsdam en 1.FFC Frankfurt vooraleer ze in Frankrijk bij PSG terechtkwam.

Luister naar Lira Alushi dankzij Vrouwenteam TV:

Het boek ‘Mein Tor Ins Leben: Vom Flüchtling zur Weltmeisterin’ kan U hier nog altijd verkrijgen:

Amazon.de

Lees over de eerste overwinning van Kosovo in een kwalificatieinterland op weg naar het EK 2022 in Engeland:

Website Kosovaarse Voetbalbond FFK

Lees over de ontvangst van het Kosovaarse team bij de ambassadeur van Kosovo in Brussel via:

Website Kosovaarse Voetbalbond FFK

Volg de tussenstand van België – Kosovo live via Play 6 of RTBF of via de website van de UEFA:

Website UEFA – WK-kwalificatie 2023

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

Share