Share

De Belgian Red Flames zijn er op de vierde speeldag op weg naar de kwalificatie voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland niet in geslaagd hun droom om te stunten in Noorwegen waar te maken. Het klasseverschil was gewoon te groot en dat resulteerde uiteindelijk in een zware 4-0-nederlaag.

De Noorse jongeren zagen een sterk Noors team ruim winnen tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

‘Een keer in de zoveel tijd komen dromen uit’ is een zin uit een lied van Marco Borsato. Het staat de Belgian Red Flames altijd vrij om te dromen bijvoorbeeld van een stunt op bezoek bij Noorwegen maar zes minuten nadat Jarne Teulings had afgetrapt in het Ullevaal Stadion van Oslo was al duidelijk dat deze droom niet zou uitkomen. De Belgian Red Flames hadden een hoekschop toegestaan nadat Nicky Evrard het allereerste schot van Noorwegen van Frida Maanum uit haar doel wist te houden (5de minuut). Caroline Graham Hansen van FC Barcelona zette zich achter de bal en die belandde op het hoofd van de mee opgerukte Guro Bergsvand waarna Amber Tysiak zonder het te beseffen de bal in eigen doel devieerde (1-0, 6de minuut). Het was het begin van een eerste helft waarin de Belgian Red Flames overklast werden door hun tegenstander. De hoekschoppen volgden mekaar op, Frida Maanum kopte naast (9de minuut) en Nicky Evrard moest ook ingrijpen bij een kopbal van Lisa-Marie Utland op voorzet van de sterk spelende Guro Reiten (14de minuut).

Guro Bergsvand zorgde voor het openingsdoelpunt! Noorwegen mocht al na 6 minuten juichen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Even over het kwartier stak België dan toch even de neus aan het venster met een kopbal van Sarah Wijnants op aangeven van recordinternational Janice Cayman (18de minuut). Sarah Wijnants zette acht minuten later zelfs Tessa Wullaert op weg naar een kans maar de speelster van RSC Anderlecht ging voor eigen succes en stuitte op Maria Thorisdottir waar afspelen naar Janice Cayman een betere optie was geweest (26ste minuut). Noorwegen bleef intussen wel gevaarlijk met een schot van de spits van FC Barcelona Caroline Graham Hansen maar Nicky Evrard stond nog eens paraat. Toen Julie Biesmans in de buurt van de middellijn de bal verloor was het wel raak. De bal ging onmiddellijk naar Caroline Graham Hansen die aan een rush naar doel begon tenslotte ook nog Amber Tysiak en Davina Philtjens voorbij ging om vervolgens de bal met rechts en via de vingertoppen van de Belgische doelvrouw hoog in doel te doen verdwijnen (2-0, 30ste minuut).

Caroline Graham Hansen gaat na een rush naar doel ook Amber Tysiak en Davina Philtjens voorbij! Even later staat het 2-0 voor Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het derde kwartier liep Justine Vanhaevermaet voor het wegtrappen van een bal na een fout op tegen een onnodige gele kaart (36ste minuut) vooraleer Vilde Boa Risa kort voor de rust op aangeven van Guro Reiten en na wegtrappen van Davina Philtjens de doelvrouw van de Belgian Red Flames nog eens op de proef stelde (44ste minuut). Toch kreeg ook België nog een kans toen Tine De Caigny naar doel schoot op aangeven van Tessa Wullaert maar Cecilie Fiskerstrand de bal eenvoudig kon oppikken (45ste + 1′ minuut).

Een duel tussen Ingrid Syrstad Engen en Tessa Wullaert tijdens Noorwegen – België in Oslo! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het begin van de tweede helft probeerden de Belgian Red Flames in hun witte uitshirt meer druk naar voren te zetten. Dat lukte eerst met een schot van Janice Cayman dat via de doelvrouw in hoekschop ging en even later hadden ze wel pech toen na een voorzet van Jarne Teulings Gouden Schoen Tine De Caigny de bal tegen de binnenkant van de paal kopte (50ste minuut). Drie minuten later mocht Justine Vanhaevermaet zelfs een strafschop claimen na een duwfout op haar bij een hoekschop maar de Engelse scheidsrechter Rebecca Welch had niets gezien (53ste minuut).

Gouden Schoen Tine De Caigny had pech toen ze in het begin van de tweede helft de paal trof! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België wilde wel maar halfweg de tweede helft viel de hoop op een terugkeer helemaal weg. Noorwegen pakte nog maar eens uit met een gevaarlijke aanval. Guro Reiten dreef op richting het Belgische doel en speelde met links Elisabeth Terland vrij in het strafschopgebied. De speelster van Sandviken randje buitenspel (met een aanwezige VAR was ze wellicht afgevlagd) vervolgde met een gekruist schot dat Nicky Evrard op het verkeerde been zette (3-0, 68ste minuut).

Elisabeth Terland zette Noorwegen halfweg de tweede helft op 3-0 tegen België! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het slot werd het verlies nog zwaarder. Nu leed Tessa Wullaert dicht bij de middellijn balverlies. De ingevallen Karine Saevik werd hierna weggestuurd op links en zij gaf nadat ze Julie Biesmans voorbij was gegaan de bal uiteindelijk naar binnen waar Ingrid Engen mocht afronden. De bal ging via de voet van Isabelle Iliano en de bil van Amber Tysiak in het Belgische doel (4-0, 90ste + 1′ minuut). Caroline Graham Hansen leek zelfs nog de 5-0 te gaan maken maar Nicky Evrard hield de bordjes waar ze waren en ook het schot van de ingevallen Marie Minnaert voor België In de toegevoegde tijd veranderde niets meer aan de eindstand want Cecilie Fiskerstrand hield voor Noorwegen de nul op het bord!

Guro Reiten, de speelster van Chelsea, is één van de toppers bij Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De cijfers waren duidelijk en veelzeggend. Behalve als er een mirakel gebeurt zal een allereerste kwalificatie voor een WK-eindronde van het Belgische nationale vrouwenteam via een tweede plaats en barragewedstrijden moeten gebeuren. Het duel van dinsdag 30 november 2021 in Leuven op de zesde speeldag thuis tegen Polen wordt dan ook levensbelangrijk en zelfs allesbepalend voor de toekomst van de Belgian Red Flames.

***DIGEST:

WK-kwalificatie – Groep F – Ullevaal Stadium, Oslo;

Doelpunten:

6′ Guro Bergsvand 1-0, 30′ Caroline Graham Hansen 2-0, 68′ Elisabeth Terland 3-0, 90′ + 1′ Amber Tysiak 4-0 owngoal.

Noorwegen speelde met: Cecilie Fiskerstrand; Tuva Hansen, Guro Bergsvand, Maria Thorisdottir; Elisabeth Terland (84′ Karina Saevik), Vilde Boe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten; Caroline Graham Hansen (captain) (90′ + 3′ Amalie Eikeland), Lisa-Marie Utland (67′ Julie Blakstad), Frida Maanum,

Bondscoach: Martin Sjögren.

Kwamen niet in actie: Aurora Mikalsen, Guro Pettersen, Anja Sonstevold, Synne Hansen, Vilde Hasund, Lisa Naalsund, Maria Olsvik, Heidi Ellingsen, Emilie Bragstad.

De Belgian Red Flames voor de aftrap in Oslo toen de droom om te stunten nog intact was! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België speelde met: Nicky Evrard; Jody Vangheluwe (80′ Isabelle Iliano), Julie Biesmans, Amber Tysiak, Davina Philtjens (80′ Hannah Eurlings); Janice Cayman, Justine Vanhaevermaet, Jarne Teulings (69′ Chloé Vande Velde); Tessa Wullaert (captain), Tine De Caigny, Sarah Wijnants (69′ Marie Minnaert).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Lisa Lichtfus, Diede Lemey, Jassina Blom, Zenia Mertens, Lenie Onzia, Davinia Vanmechelen, Charlotte Tison, Laura Deloose.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland);
Assistent-scheidsrechters: Natalie Aspinall  (Engeland) en Lisa Rashid (Engeland);
Vierde scheidsrechter: Emily Heaslip (Engeland);

Gele kaart: 36′ Justine Vanhaevermaet (België);

Toeschouwers: 5.224.

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond Noorwegen – België via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share