Zes dagen nadat in het Stade de France de finale van het EK 2016 tussen Frankrijk en Portugal plaatsvond werd er alweer gevoetbald in Parijs maar dan wel een goeie 20 kilometer meer zuidwaarts. In het Stade Sébastien Charléty begonnen les Bleues, het Franse nationale vrouwenvoetbalteam, voor 8.074 toeschouwers aan de voorbereiding op de Olympische Spelen 2016 met hun eerste oefenduel voor eigen publiek. De tegenstander was China, een team dat in december 2015 onder leiding van bondscoach Bruno Bini nog een oefenduel won op bezoek bij wereldkampioen Verenigde Staten (0-1) en zowel Noord-Korea, Australië als Japan, finalist op de OS 2012 in Londen en op het WK 2015 in Canada, achter zich hield op weg naar het Olympisch tornooi 2016 in Brazilië!

Het Franse nationale vrouwenvoetbal uitgestald voor het Stade Charléty! Foto - (c) MaMPict

Het Franse nationale vrouwenvoetbal uitgestald voor het Stade Charléty! Foto – (c) MaMPict

Op een zonnige zomeravond in Parijs met nog ruim 25 graden op het ogenblik dat Eugénie Le Sommer de wedstrijd op gang trapte kon China echter nooit de indruk wekken Frankrijk in de problemen te brengen. Binnen het kwartier stond de thuisploeg op voorsprong nadat Amel Majri de bal voorgaf vanop links, Eugénie Le Sommer met haar te hoge voet doelvrouw Zhao Lina in de problemen bracht en Kadidiatou Diani vervolgens eenvoudig kon binnentikken (1-0, 15de minuut). Kort voor het halfuur stond het al 2-0 nadat Louisa Nécib (die voortaan met de naam van haar echtgenoot Cadamuro op het shirt speelt) de bal bij een vrije trap knap op het hoofd van de mee opgerukte Wendie Renard schilderde en de Chinese doelvrouw opnieuw kansloos was (2-0, 29ste minuut). China kreeg wel de vocale ondersteuning van enkele opgekomen fans maar het ontsnapte nog voor de rust aan een derde tegendoelpunt toen Eugénie Le Sommer op aangeven van Louisa Nécib en via Zhao Lina de verste paal trof (44ste minuut).

Een minuut stilte voor de wedstrijd ter nagedachtenis van de slachtoffers in Nice! Foto - (c) MaMPict

Een minuut stilte voor de wedstrijd ter nagedachtenis van de slachtoffers in Nice! Foto – (c) MaMPict

Na de pauze hield China beter stand en het probeerde ook aan te vallen maar tot afwerken kwam het niet. Halfweg de tweede helft kon de ingevallen Wang Shanshan dan toch even de ingevallen doelvrouw Méline Gerard op de proef stellen (67ste minuut) vooraleer de eveneens op het veld gekomen Yang Man in het slotkwartier de bal over doel trapte (77ste minuut). Iets minder dan tien minuten voor tijd werd een bedrijvige Kadidiatou Diani dan nog in het strafschopgebied foutief onderuit gehaald door de Chinese captain Li Dongna. De Zwitserse scheidsrechter Desiree Grundbacher toonde de gele kaart en legde de bal op de stip waarna de ingevallen Claire Lavogez het derde Franse doelpunt tegen de netten trapte (3-0, 82ste minuut).

Het nationale vrouwenvoetbalteam van China in de voorbereiding op de Olympische Spelen 2016! Foto - (c) MaMPict

Het nationale vrouwenvoetbalteam van China in de voorbereiding op de Olympische Spelen 2016! Foto – (c) MaMPict

Frankrijk oefent nog één keer vooraleer het op maandag 25 juli 2016 richting Brazilië afreist. Op zaterdag 23 juli 2016 speelt het in Auxerre tegen Canada, dat drie dagen eerder nog in Parijs tegen China oefent. Het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi begint op woensdag 3 augustus 2016 en zal live te zien zijn op ARD en France 4!