Share

Op zaterdag 6 november 2021 was het zover. Na negen jaar wachten mocht KAA Gent Ladies voor het eerst in een officiële wedstrijd aantreden in de Ghelamco Arena en dat met als tegenstander het vrouwenteam van Club Brugge inmiddels beter bekend als Club YLA en nog altijd de ongeslagen leider in de Women’s Scooore Super League met na 7 speeldagen het maximum van de punten!

Het allereerste vrouwenteam van KAA Gent Ladies bij een officiële wedstrijd in de Ghelamco Arena! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

De vrouwelijke Buffalo’s hadden nog niet veel om fier over te zijn in het tweede seizoen van de Women’s Scooore Super League. Het moest als enige ploeg in deze reeks punten toestaan aan rode lantaarn FWS Woluwe, het begon aan het seizoen met een 1 op 12, het moest wachten tot vrijdag 1 oktober 2021 op de eerste competitieoverwinning van het seizoen en het is inmiddels ook al uitgeschakeld in de Beker van België afgelopen maandag 1 november 2021 tegen RSC Anderlecht. Daarnaast had het te kampen met veel blessures. Club YLA beleefde tot op heden een fantastisch seizoen. Het stapje opzij van ex-Rode Duivel Leo Van der Elst bleek de juiste ingeving want onder de nieuwe coach Dennis Moerman wervelde Club YLA door de eerste competitieweken. Een schitterende seizoensopener op Jan Breydel tegen Standard (4-1), een knappe en verdiende overwinning in Aalter tegen titelverdediger RSC Anderlecht (2-1), geslaagde transfers en begin november al 21 op 21 en een kwalificatie voor de kwartfinales van de Beker van België …

Club YLA in de gele uittenues met enkele ex-vrouwelijke Buffalo’s in de basis! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Behalve de echte fans van KAA Gent Ladies had wellicht niemand de thuisploeg een kans gegeven om deze eerste vrouwelijke Slag om Vlaanderen in de Ghelamco Arena te winnen en toch gebeurde het. Terwijl er bij KAA Gent Ladies toch weer een flink aantal speelsters geblesseerd in de tribune zaten (ook Lobke Loonen was er dit keer vanwege een enkelblessure niet bij) stonden er ook bij vrouwelijk blauw-zwart in de gele uittenues enkele andere gezichten op het veld. Doelvrouw Femke Schamp, sterk begonnen aan het seizoen, zat op de bank en werd tussen de palen vervangen door Elke Geeraert, revelatie Ludmila Matavkova kwam ziek terug van de interlands met Slovakije en werd afgelost door Caitlin Lievens en ook Esther Buabadi, die inmiddels een operatie onderging, werd tussen de lijnen vervangen door Angel Kerkhove.

De toss met Silke Vanwynsberghe (KAA Gent Ladies), de Nederlandse scheidsrechter Lizzy Van der Helm met haar assistenten Aniek Zwaan (links) en Ashley de Haan (rechts) en Ellen Martens (Club YLA). Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

KAA Gent Ladies werkte zich uit de naad om de eerste overwinning in de Ghelamco Arena te bewerkstelligen en iets over het kwartier kwam het op voorsprong nadat een diepe bal van Raquel Viaene Shari Van Belle alleen op weg naar doel zette. De Brugse doelvrouw Elke Geeraert aarzelde even om al dan niet verder uit te komen voldoende om Shari van Belle de opening te zien benutten (1-0, 17de minuut). Vijf minuten voor de rust verdubbelde het team van trainer Dave Mattheus de voorsprong. Emma Van Britsom trapte een vrije trap tegen de lat en de 16-jarige Lore Jacobs was er als de pinken bij om de rebound in doel te koppen (2-0, 40ste minuut). Op weg naar de kleedkamer na het rustsignaal ging Marie Minnaert wel klagen bij de Nederlandse scheidsrechter Lizzy Van der Helm voor een mogelijk handspel van Nia Elyn een minuut na de tweede Gentse goal waarvoor echter niet gefloten werd. Halfweg stond het 2-0!

Lore Jacobs, die de tweede Gentse goal lukte, probeert het spel te verleggen, Frieke Temmerman volgt haar op de voet! Links kijken Catilin Lievens en Ellen Martens toe, rechts volgen de zusjes Van Belle! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

In het begin van de tweede helft en na een dubbele wissel (Fien Broeckaert en Tine Schryvers voor Marith Decabooter en Angel Kerkhove) sloeg Club YLA meteen terug. Een hoekschop van de rechterkant van Jody Vangheluwe werd door captain Ellen Martens tot bij Celien Guns gekopt en de Brugse nummer tien werkte met rechts in de korte hoek af (2-1, 49ste minuut). Het kon opnieuw spannend worden. Even over het uur kreeg Fien Broeckaert zelfs de kans op de gelijkmaker maar die trapte ze nipt naast het doel van Belgian Red Flame Nicky Evrard (61ste minuut). Acht minuten later speelde de Brugse invalster opnieuw een hoofdrol toen ze ongelukkig de bal verloor aan Chloé Vande Velde. De Gentse Red Flame, die recent even in Ijsland ging voetballen bij Breidablik, hield het hoofd koel en trapte knap het derde thuisdoelpunt tegen de netten (3-1, 69ste minuut). De wedstrijd was gespeeld, voor voorzitster Dominique Reyns mochten de Gentse Feesten nu al beginnen want de vrouwelijke Buffalo’s hadden als eerste team dit seizoen Club YLA een nederlaag toegediend en dat bij de primeur in de Ghelamco Arena voor een goeie 1.300 toeschouwers!

Luister naar Isabelle Iliano (Club YLA) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Raquel Viaene (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Nia Elyn (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Lore Jacobs (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Chloé Vande Velde (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Shari Van Belle (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Silke Vanwynsberghe (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk de fotoreportage van Jill Delsaux rond KAA Gent Ladies – Club YLA via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat OHL Women vrijdagavond al met 2-8 (!) won op bezoek bij Sporting de Charleroi en nu de nieuwe leider is met 22 punten op 24. Club YLA volgt op 1 punt, RSC Anderlecht, dat later op zaterdag met 0-5 won op SC Eendracht Aalst Ladies, is derde op 4 punten van de leider. Standard, dat vrijdagavond met 1-4 won op bezoek bij KRC Genk Ladies, is vierde met 16 punten op 24. SV Zulte Waregem tenslotte won thuis met 3-0 tegen FWS Woluwe!

 

 

 

Share