Share

Na de mannen van R. Union Saint-Gilloise, de eerste promovendus ooit die herfstkampioen werd op het hoogste niveau in het Belgische voetbal, hebben nu ook de Belgian Red Flames zich in het wereldnieuws gespeeld. Ze wonnen op donderdag 25 november 2021 in de WK-kwalificatie op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland 2023 in het King Power at Den Dreef Stadion in Leuven met recordcijfers tegen Armenië: 19-0!

België – Armenië was een feest voor de aanwezige toeschouwers! Ze mochten de Mexican wave meerdere keren inzetten! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het feestje was aangekondigd, het feestje is er ook gekomen. De technisch vaardige vice-captain Maral Artin mocht nog wel aftrappen voor Armenië, dat de eerste twee minuten van de wedstrijd domineerde maar de eerste keer dat de Belgian Red Flames over de middellijn kwamen was het ook meteen raak. Sarah Wijnants zette voor Hannah Eurlings trapte eerst nog op doelvrouw Lena Andriasyan maar in de rebound was het raak, het eerste doelpunt voor de spits van OHL Women n haar 9de interland (1-0, 3de minuut). Twee minuten later kopte Tine De Caigny een voorzet van Sarah Wijnants over het doel. Maar bij de uittrap van de Armeense doelvrouw kopte Hannah Eurlings richting Tessa Wullaert en de drievoudige Gouden Schoen moet je zo’n kans niet geven (2-0, 5de minuut). Hannah Eurlings mikte vervolgens op het Armeense sluitstuk maar enkele ogenblikken later ging Sarah Wijnants in haar 17de interland op weg naar haar allereerste goal voor de Belgian Red Flames (3-0, 8ste minuut) en in de tiende minuut na een fout op Tessa Wullaert stuurde Laura De Neve de vrije trap meteen op rechts naar Jody Vangheluwe en haar voorzet werd aan de tweede paal door Amber Tysiak binnengetrapt. Ook voor haar in haar 9de interland haar eerste doelpunt voor de Belgian Red Flames (4-0, 10de minuut).

We waren bezig aan een avondje voetballen met het telraam bij de hand. Ja, want nog voor de rust was de zwaarste nederlaag ooit in een duel met inzet voor Armenië (11-0) geëvenaard. Tine De Caigny met een schot in het dak van het doel (5-0, 17de minuut), Amber Tysiak met een kopbal (6-0, 24ste minuut), Tine De Caigny na samenspel met Tessa (7-0, 28ste minuut), Hannah Eurlings na een assist van Janice Cayman (8-0, 30ste minuut), opnieuw Tine De Caigny in twee keer (9-0, 33ste minuut), Tessa Wullaert met een kopbal na voorzet van Sarah Wijnants (10-0, 34ste minuut) en Justine Vanhaevermaet met een kopbal na voorzet van Jody Vangheluwe (11-0, 39ste minuut) hadden daarvoor gezorgd.

We hadden het al geschreven, het vrouwenvoetbal in Armenië (128ste op de FIFA-wereldranglijst) staat nog in de kinderschoenen. Als ze dan ook nog laat in het land van de tegenstander aankomen (hun vlucht met Brussels Airlines richting België werd op dinsdagavond afgelast waardoor ze uiteindelijk pas woensdagavond in België toekwamen dan hoef je niet verbaasd te zijn dat het in de eerste helft niet van een leien dakje loopt. Bij de rust herschikte Armen Samanyam, de coach van Armenië, zijn ploeg toch enigszins en hij bracht ook twee nieuwe krachten op het veld. Met Lily Jebejian centraal achteraan en Teveen Aghababian kregen ze in het begin van de tweede helft wel vroeg nummer twaalf binnen toen Tessa Wullaert de goeie hoek koos op aangeven van Jody Vangheluwe (12-0, 51ste minuut). Maar daarna hielden ze, jawel, iets meer dan 20 minuten stand. Op hoekschop van Tessa Wullaert kopte Amber Tysiak de 13-0 binnen (72ste minuut), meteen een verbetering van de grootste overwinning ooit, de 12-0 tegen Moldavië op dinsdag 19 september 2017 ook in Leuven. En de Belgian Red Flames zouden dat record nog wat scherper stellen met nog zes goals in het laatste kwartier! De voor de licht geblesseerde Tine De Caigny bij de rust ingevallen Jarne Teulings zorgde op aangeven van Janice Cayman voor nummer 14 en haar eerste als Belgisch international in haar 6de interland (14-0, 78ste minuut). Janice Cayman was twee keer succesvol op rij eerst na een voorzet van Laura Deloose knap aangespeeld door de ingevallen Davinia Vanmechelen (15-0, 81ste minuut) en vervolgens na een hoekschop van de ook al ingevallen Lenie Onzia (16-0, 88ste minuut). Tessa Wullaert lukte dan nog haar vierde en haar vijfde van de avond net voor het einde van de reguliere speeltijd op assist van Janice Cayman (17-0, 89ste minuut) en in het begin van de toegevoegde tijd (18-0, 90ste + 1′ minuut). Jarne Teulings zorgde voor de slotnoot met nog een mooie goal op aangeven van Tessa Wullaert (19-0, 90ste + 3′ minuut).

19-0, het is een voorhistorische score, een WK-voorronderecord in de Europese zone. Eind de jaren negentig wonnen Japan (tegen Guam), Canada (tegen Puerto Rico), Australië (tegen Amerikaans Samoa) en Nieuw-Zeeland (tegen Samoa) ooit kwalificatieduels op weg naar een WK met een nog hogere score namelijk 21-0. Het toont aan hoe historisch deze overwinning van de Belgian Red Flames voor 1602 toeschouwers wel is. Jammer genoeg levert dit doelpuntenfestival niet meer dan 3 punten op in groep F en blijft het duel van komende dinsdag 30 november 2021 in hetzelfde stadion tegen Polen, dat zelf eerder op de avond met 1-2 won in Pristina tegen Kosovo, veel belangrijker. Dan pas zullen we echt weten waar de Belgian Red Flames staan op weg naar het volgende WK!

Luister naar Maral Artin (Armenië) met dank aan Luc Calleeuw:

Luister naar Hannah Eurlings (België) met dank aan Luc Calleeuw:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem en Stijn Audooren rond België – Armenië via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share