Share

De Belgian Red Flames zitten opnieuw helemaal op koers voor een barrageplaats richting het WK 2023 in Australië en Nieuw Zeeland! Op dinsdagavond 30 november 2021 wonnen ze in het King Power At Den Dreef Stadion in Leuven met ruime cijfers tegen rechtstreeks concurrent Polen en dat op de avond van de 100ste interland van Davina Philtjens!

Recordinternational Janice Cayman scoorde opnieuw een schitterende goal voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Polen mocht onder leiding van hun vrouwelijke coach Nina Patalon dankzij de 17-jarige spits Karolina Gec het duel in Leuven op gang trappen en de bezoekers gingen als eerste richting het vijandelijke doel maar de voorzet van linksachter Martyna Wiankowska ging uit in inworp. De fanfare had het blijkbaar toen al gezien want ze zetten meteen het lied ‘Och was ik maar bij moeder thuisgebleven’ van Johnny Hoes in. Toch was Polen in het eerste kwartier van deze ontmoeting een stugge tegenstander die vooral in de duels agressiever en sterker was en wilskrachtig een opening zocht maar Karolina Gec vond Belgische benen op haar weg (11de minuut). De Belgian Red Flames mag je echter niet onderschatten en zeker niet als het even misgaat zoals toen ze een aanval opzetten die begon bij Laura De Neve en waarna Tessa Wullaert eerst mooi combineerde met Julie Biesmans maar vervolgens toen ze de bal terugkreeg een enorm gat in de lucht trapte. Weronika Zawistowska, de Poolse nummer 10, speelde de bal echter knullig in de voeten van Davina Philtjens. De linksachter van Sassuolo behield het overzicht en speelde de bal terug richting Tessa Wullaert, die zich herpakte, het Poolse strafschopgebied binnendrong richting achterlijn en vervolgens eenvoudig terugspeelde naar Tine De Caigny die met een puntertje met rechts de bal in het Poolse doel trapte (1-0, 15de minuut)!

Op een vrije trap van Laura De Neve kopte Justine Vanhaevermaet over het bezoekende doel (18de minuut) waarna Martyna Wiankowska een Poolse aanval opnieuw met een voorzet besloot in de handen van Nicky Evrard (23ste minuut). Een nieuwe vrije trap van Laura De Neve werd door de Poolse verdediging weggekopt wat Julie Biesmans de gelegenheid gaf om de bal op de rechterslof te nemen. Paulina Dudek, de captain van Polen, weerde af in hoekschop (24ste minuut). Leverde die eerste Belgische hoekschop niets op dan zorgde de eerste corner van Polen wel voor gevaar. Martyna Wiankowska van de Poolse landskampioen Czarni  Sosnowiec zette zich achter de bal en zorgde met haar linkervoet voor een indraaiende bal richting de bovenhoek van de tweede paal. Nicky Evrard had beide vuisten nodig om het gevaar te keren en ook de terug in het pak getrapte bal van Paulina Dudek zorgde voor een warm moment voor de Belgian Red Flames maar de bal ging uiteindelijk in een kluwen van speelsters via het hoofd van Justine Vanhaevermaet, de rug van Tine De Caigny en het wegtrappen van Amber Tysiak terug het veld in (27ste minuut). Even over het halfuur zette Tessa Wullaert dan centraal met een mooie pass Julie Biesmans alleen voor de Poolse doelvrouw Karolina Klabis, die wel nog de poging van de speelster van PSV Eindhoven kon keren, maar geen schijn van kans had tegen de rebound van de goed gevolgde Hannah Eurlings (2-0, 33ste minuut)!

Hannah Eurlings kijkt hoe ze naar doel kan trappen, Paulina Dudek volgt haar op de voet! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

En de score zou voor de rust nog verder oplopen. Jody Vangheluwe, die na de rust geblesseerd uitviel met een knieblessure, zette eerst Janice Cayman mooi alleen voor het Poolse sluitstuk. De Belgische recordinternational in het vrouwenvoetbal leek op weg naar nummer drie toen ze Karolina Klabis uitspeelde maar vanuit een scherpe hoek kon ze de bal niet meer in het lege doel krijgen. De frustratie van het missen van deze kans maakte echter snel plaats voor een nieuw hoogtepunt! Polen verdedigde slecht uit, Janice Cayman controleerde de bal en haalde dan meteen met rechts verwoestend uit. Het schot ging onhoudbaar in de hoek binnen (3-0, 38ste minuut).

Na balverlies van Paulina Dudek bij de middellijn bouwden de Belgian Red Flames in het begin van de tweede helft opnieuw een mooie aanval op. Via Tine De Caigny, Tessa Wullaert en Janice Cayman probeerde de in het Poolse strafschopgebied doorgedrongen Belgische captain de bal voor te zetten naar Tine De Caigny maar Malgorzata Mesjasz was eerst op de bal en tikte die ongewild in eigen doel (4-0, 51ste minuut). De wedstrijd was nu helemaal gespeeld: 4-0!

In het vervolg van de tweede helft noteerden we wel nog enkele pogingen van Polen zoals een vrije trap van Dominika Grabowska over doel (72ste minuut) terwijl Malgorzata Mesjasz knap de ingevallen Ewelina Kamczyk voor het Belgische doel zette maar haar poging werd gered door Nicky Evrard (80ste minuut). Tussenin zag Tessa Wullaert op aangeven van Hannah Eurlings nog een schot geblokt door de Poolse verdediging (76ste minuut). Helemaal in het slot van de wedstrijd trapte Dominika Grabowska op aangeven van de ingevallen Nikola Karczewska nog eens over het Belgische doel (86ste minuut) zette de ingevallen Lenie Onzia met een prachtig schot met rechts doelvrouw Karoline Klabis nog eens aan het werk (89ste minuut) en kopte Justine Vanhaevermaet in de toegevoegde tijd nog een voorzet van Tessa Wullaert naast (90ste + 3′ minuut). Het fluitsignaal van de Spaanse Marta Huerta De Aza liet niet langer op zich wachten.

De Belgian Red Flames mochten in Leuven nog maar eens een knappe overwinning vieren! 4-0, dat had na de moeizame heenwedstrijd op vrijdag 17 september 2021 toen het in Gdansk slechts 1-1 werd niemand durven dromen. De fanfare had met hun lied in het begin van de wedstrijd wat Polen betreft gelijk gekregen. Zij hadden ongetwijfeld op een totaal ander duel en eindresultaat gehoopt in Leuven!

Bekijk een samenvatting met dank aan RBFA / Play 6 / RTBF:

Luister naar Paulina Dudek (Polen) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Nina Patalon (bondscoach Polen) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Tine De Caigny (België) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Janice Cayman (België) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Ives Serneels (België) dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond België – Polen via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share