Share

Nog voor het mannenteam van Cercle Brugge op woensdagavond 26 januari 2022 op de 24ste speeldag van de Jupiler Pro League met 0-2 won in het Lotto Park op bezoek bij RSC Anderlecht konden we een interessant interview lezen in Het Nieuwsblad / Sportwereld met Dominik Thalhammer, de trainer die op dat moment al 18 op 21 had gehaald. De man heeft een verleden in het vrouwenvoetbal met het nationale team van Oostenrijk. 

Dominik Thalhammer op 6 maart 2019 in Larnaca met zijn Oostenrijks nationaal vrouwenteam na een duel tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Collega Koen Van Uytvange had een uitvoerig gesprek met hem dat onder de titel “Misschien had Vanderhaeghe ook 18 op 21 gehaald” op pagina 6 verscheen op de sportpagina’s van Het Nieuwsblad van woensdag 26 januari 2022 en daarin kwamen enkele quotes over het vrouwenvoetbal aan bod.

Dominik Thalhammer (51) speelde zelf nooit hoger dan de derde klasse in Oostenrijk en hij vertelde over zijn loopbaan: “Na Admira trainde ik verschillende clubs. Maar in 2010 wilde ik mijn rechtenstudies afwerken en stoppen met voetbal. Ik was ontgoocheld hoe de meeste clubs gerund werden. Toen belde de bond me voor een grootschalig project. Ze wilden een opleidingsschool voor vrouwenvoetbal oprichten, de eerste in Oostenrijk. Zo werd ik uiteindelijk bondscoach van de vrouwen. Toen ik de vrouwen overnam, stonden ze nergens. zes jaar later stonden we in de halve finales van het EK en keken er 1,5 miljoen Oostenrijkers. Dat zijn kijkcijfers die bij ons alleen voor skiërs zijn weggelegd.”

Dan kreeg hij de volgende vraag voorgeschoteld van Koen Van Uytvange: Volgens onze bondscoach Ives Serneels moet je vrouwen meer uitleg verschaffen. En ze niet aanpakken voor een groep.

Dominik Thalhammer schudde het hoofd: “Vroeger misschien, maar sommige mannen verdragen het ook niet als je roept. Bij vrouwen is het sociale aspect belangrijk. Als er geen sociaal weefsel is, dan werkt er niets en win je geen matchen. Terwijl het bij mannen enkel om winnen gaat. Maar mijn aanpak als trainer is niet veranderd doordat ik vrouwen trainde.”

Nog meegeven dat Dominik Thalhammer tussen 13 februari 2013 en maart 2019 in totaal 6 keer vriendschappelijk met Oostenrijk tegen de Belgian Red Flames speelde. Hij won 1 keer en dat met 2-1 op woensdag 14 augustus 2013 in Stegerbach. 3 keer eindigde het duel in een gelijkspel telkens op de Cyprus Women’s Cup in Larnaca (1-1 in 2017 en 2x 0-0 in 2019) en 2 keer verloor hij tegen België (telkens met 2-0 in Oostakker in 2013 en in Larnaca in 2018).

Bekijk de samenvatting van RSC Anderlecht – Cercle Brugge met dank aan Eleven Belgium:

Het volledige gesprek met Dominik Thalhammer, de coach van Cercle Brugge, kan U verder lezen via:

Het Nieuwsblad / Sportwereld

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
 

 

Share