Share

Op maandag 7 maart 2022, een dag voor de internationale vrouwendag, vond er in de Aula van de UGent in het kader van de toekomst van de sport een leerstoel plaats rond het thema ‘De professionalisering van vrouwensport’. Het Belgische vrouwenvoetbal werd vertegenwoordigd door Dominique Reyns, algemeen directeur en voorzitster van KAA Gent Ladies.

Bekijk een gedeelte van de warming-up van de Buffalo Dance Academy dankzij Vrouwenteam TV:

De warming-up was weggelegd voor de Buffalo Dance Academy, een groep meisjes en jongens van de KAA Gent Foundation. De eerste spreekster was de Nederlandse Suzanne Ryder, die haar doctoraatsonderzoek voorstelde die ze deed aan de Victoria University van het Australische Melbourne rond het profwielrennen voor vrouwen en wat de gendergerelateerde moeilijkheden daarrond zijn in een mannenwereld. Als tweede mocht Gwenda Stevens, lid van de commissie Gender Equity van het BOIC het woord nemen. Zij kwam de doelstellingen van die Commissie uitleggen en ook hoe men probeert via gezamenlijke acties de barrières te verminderen die het deelnemen van vrouwen in sport belemmeren. Daarnaast gaf ze een uitgebreide inkijk in de resultaten van een enquëte over het beeld van vrouwen in sport. Vervolgens kwam Tanja Moens, coördinatrice Bovenlokale werking Sport Vlaanderen, aan bod om een beter inzicht te geven in de vrouw-manverdeling in de georganiseerde sport in Vlaanderen. Dus hoeveel vrouwen en mannen zijn er actief in de verschillende sporten zelf en in de bestuursfuncties bij de sportbonden bijvoorbeeld.

De sprekers in de Aula UGent over de professionalisering van vrouwensport in België omringd door twee vrouwelijke wielrensters met van links naar rechts Gerda Stevens, Suzanne Ryder, Tanja Moens, Gitte Haenen, ex-wereldkampioene wielrennen Yvonne Reynders, Dominique Reyns en ex-profwielrenster Heidi Van de Vijver. Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Game Changer Gitte Haenen, elite atlete van Parantee-Psylos vzw en het Belgisch Paralympisch Team, sprak over haar eigen situatie, wat de moelijkheden voor paralympische atleten zijn en wat het nut is om meer vrouwen aan te moedigen om te gaan sporten. Zij zal ook aan bod komen in ‘Zij aan zij’, een reeks van Ruben Van Gucht die binnenkort op de VRT zal te zien zijn en die specifiek over vrouwelijke topsporters zal gaan. Dominique Reyns, de algemeen directeur van KAA Gent Ladies tenslotte, mocht als laatste spreekster van de avond even dieper ingaan op de huidige situatie van de vrouwelijke Buffalo’s en hoe die van Cercle Melle stap voor stap uitgegroeid zijn tot bij KAA Gent Ladies waar ze inmiddels een jaarlijks budget hebben (waarvoor ze overigens bijzonder hard moeten werken) van 400.000 euro. Daarnaast blikte ze ook even vooruit naar de toekomst waarbij clubs uit de Women’s Scooore Super League vanaf volgend seizoen aan een aantal nieuwe voorwaarden moeten voldoen om deel te mogen nemen zoals o.a. minstens drie speelsters met een semiprofcontract hebben (ter waarde van 11.000 euro). Daarnaast zullen er in de toekomst bij transfers in het vrouwenvoetbal ook opleidingsvergoedingen moeten betaald worden.

Luister naar Dominique Reyns dankzij Vrouwenteam TV:

Nog meegeven dat er in aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024 ook een boekproject op stapel staat onder de titel ‘Leading Ladies: Belgische baanbreeksters in de topsport’ en dat onder leiding van Prof. dr. Pascal Delheye.

Hierover kan U nog meer vinden via:

De toekomst van de sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: De volgende wedstrijd van KAA Gent Ladies in play-off 2 waar ze voorlopig leider zijn met 18 punten, is op zaterdag 19 maart 2022 op bezoek bij SV Zulte Waregem met aftrap om 16 uur. De week nadien op zaterdag 26 maart 2022 spelen ze uit bij SC Eendracht Aalst met aftrap om 14 uur. De volgende thuiswedstrijd van de vrouwelijke Buffalo’s is pas op vrijdagavond 1 april 2022 tegen FWS Woluwe met aftrap in Oostakker om 20u30 

 

 

 

Share