Op vrijdag 12 augustus 2016 heeft Zweden voor een primeur gezorgd in het Olympisch vrouwenvoetbal. Wereldkampioen, viervoudig Olympisch kampioen en huidig titelverdediger Verenigde Staten, dat in alle Olympische finales aanwezig was, werd in Brasilia na strafschoppen in de kwartfinales uitgeschakeld.

In voetbal is alles mogelijk en dat werd nu ook op het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi bewezen. Het ongenaakbaar geachte Verenigde Staten, dat zonder veel problemen door de groepsfase kwam, kon niet winnen tegen Zweden, dat slechts na een scoreloos gelijkspel tegen China als een van de beste derdes met de hakken over de sloot dus de kwartfinales bereikte. Zweden nam even over het uur voorsprong na een uitbraak en doeltreffend schot van Stina Blackstenius (0-1, 61ste minuut) maar met wat meeval kon Alex Morgan in het laatste kwartier de gelijkmaker voorbij Lindahl tegen de netten trappen (1-1, 77ste minuut). De wedstrijd ging naar verlengingen met langs beide kanten een afgekeurde goal (van Carli Lloyd en Lotta Schelin) in het slot en strafschoppen.

In die strafschoppenepiloog zag Alex Morgan meteen haar poging gekeerd door Hedvig Lindahl maar ook Linda Sembrant kreeg de derde poging van Zweden niet voorbij Hope Solo. Nadat alle andere pogingen raak troffen trapte Christen Press de laatste van de vijf strafschoppen voor de VS over het doel waarna Lisa Dahlkvist wellicht het grootste moment van haar carrière tot op heden beleefde, Hope Solo op het verkeerde been zette en Zweden naar de halve finales van de Olympische Spelen trapte (4-3)! Niet de Verenigde Staten spelen op dinsdag 16 augustus 2016 in het Maracana Stadion van Rio de Janeiro de halve eindstrijd op weg naar de Olympische finale maar wel Zweden! De tegenstander wordt gastland Brazilië of Australië, die later op de dag de laatste van de vier kwartfinales spelen!

2012 VS – Japan 2-1 (Londen).

In 2016 komt er dus al zeker een nieuwe winnaar van het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi want de Verenigde Staten zijn inmiddels uitgeschakeld en Noorwegen ging er in het kwalificatietornooi in Nederland in maart van dit jaar al uit!