Op donderdag 7 april 2022 stond de zevende speeldag in groep F van de kwalificatie richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland op het programma. Deze speeldag begon in Sandjeford waar Ada Hegerberg, de winnarres van de allereerste Women’s Ballon d’Or, haar terugkeer vierde bij Noorwegen in een duel tegen Kosovo. Later op de dag speelden de Belgian Red Flames in Elbasan tegen Albanië terwijl Polen de slotwedstrijd van de dag speelde in Gdynia tegen Armenië.

De Belgian Red Flames kenden in hun nieuwe zwarte uitrusting met rode broeken (dus eigenlijk in de kleuren van Albanië) in het doorregende Elbasan een moeilijke start. Het ontbrak de ploeg vooral aan tempo en creativiteit en het had geluk dat Albanië niet profiteerde toen eerst Laura Deloose balverlies leed op rechts en Qendresa Krasniqi niet de juiste keuze maakte bij de laatste voorzet (15de minuut) en toen (alweer na balverlies maar nu op het middenveld) Kristina Maksuti het van ver probeerde en Nicky Evrard op de goeie plaats stond om erger te voorkomen (34ste minuut). Pas daarna  kwamen de Belgian Red Flames tot scoren eerst na een voorzet van Laura Deloose binnengekopt door Tine De Caigny (0-1, 37ste minuut). De tweede goal volgde al twee minuten later dit keer van Tessa Wullaert nadat Tine De Caigny een voorzet van Davina Philtjens perfect klaar legde om af te ronden met links (0-2, 39ste minuut) en nog voor de rust zou een derde doelpunt volgen. Een mooie actie op rechts waarbij de bal via Tine De Caigny en Janice Cayman terug bij Laura Deloose belandde. De rechtsachter van RSC Anderlecht gaf de bal voor,  Alma Hila ging even onhandig op de bal staan waardoor een geharrewar onstond waaruit Tine De Caigny uiteindelijk via het been van Endrina Elezaj kon scoren (0-3, 43ste minuut).

Het Albanese vrouwenteam voor de wedstrijd tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) FSHF

Na de rust kon eerst Tessa Wullaert haar tweede van de avond scoren met links toen doelvrouw Viona Rexhepi een schot van Laura De Neve niet goed onder controle kreeg (0-4, 56ste minuut). Acht minuten later dreigde Albanië nog even met een schot van Qendresa Krasniqi maar de bal ging naast (62ste minuut). Het vijfde Belgische doelpunt kwam er in het laatste kwartier van de wedstrijd na een mooie aanval met uiteindelijk een voorzet vanop links van Tessa Wullaert die knap binnengekopt werd door Jassina Blom (0-5, 79ste minuut). België mocht met de 3 punten naar huis, het blijft tweede en het heeft nu 16 punten uit 7 duels.

Bekijk een samenvatting van Albanië – Belgian Red Flames met dank aan RBFA / Play 6 / Tipik via:

Eerder op de dag won Noorwegen thuis tegen Kosovo, dat inmiddels met de Zweedse Karin Anneli Andersen een nieuwe bondscoach heeft. De teruggekeerde Ada Hegerberg van Olympique Lyonnais bracht Noorwegen in de sneeuw 2-0 voor (21ste en 23ste minuut) en Frida Maanum tekende even over het halfuur (31ste minuut) al voor de 3-0-ruststand. Tien minuten na de rust scoorde Erëleta Memeti verrassend voor Kosovo. Het was de eerste tegengoal voor de groepsleider (3-1, 55ste minuut) maar via Ada Hegerberg (60ste minuut) en Celin Bizet Ildhusoy die in de rebound scoorde nadat Florentina Kolgeci een strafschop van Caroline Graham Hansen uit haar doel hield, werd het uiteindelijk 5-1 in Sandjeford.

Bekijk de hoogtepunten uit dit duel met dank aan de Noorse Voetbalbond NFF:

Polen scoorde in de heenwedstrijd op bezoek bij Armenië slechts 1 doelpunt waardoor ze op dinsdag 21 september vorig jaar uit Jerevan met een nipte 0-1-overwinning vertrokken. Dit keer zorgde Polen voor eigen publiek voor een dozijn doelpunten netjes verdeeld over de twee helften. Nikola Karczewska, die voor de Franse topklasser Fleury uitkomt, zorgde met 6 goals voor het meeste treffers, Ewa Pajor, lange tijd out met een blessure, was er ook terug bij en mocht het laatste kwartier invallen!

Bekijk de hoogtepunten uit dit duel met dank aan 7Lechus / PZPN:

Dit waren alle doelpuntenmakers op donderdag 7 april 2022:

Noorwegen – Kosovo 5-1 (rust: 3-0);

Doelpunten: 21′ Ada Hegerberg 1-0, 23′ Ada Hegerberg 2-0, 31′ Frida Maanum 3-0, 55′ Erëleta Memeti 3-1, 60′ Ada Hegerberg 4-1, 84′ Celin Bizet Ildhusoy 5-1.

Bijzonderheid: 84′ Florentina Kolgeci (Kosovo) redt strafschop van Caroline Graham Hansen (Noorwegen).

Scheidsrechter: Tania Subotic (Slovenië).

Albanië – België 0-5 (rust: 0-3);

Doelpunten: 37′ Tine De Caigny 0-1, 39′ Tessa Wullaert 0-2, 43′ Tine De Caigny 0-3, 56′ Tessa Wullaert 0-4, 79′ Jassina Blom 0-5.

Gele kaarten: 52′ Julie Biesmans (België), 54′ Laura Deloose (België), 76′ Kristina Maksuti (Albanië).

Scheidsrechter: Eszter Urban (Hongarije).

Polen – Armenië 12-0 (rust: 6-0);

Doelpunten: 4′ Nikola Karczewska 1-0, 17′ Weronika Zawistowska 2-0, 24′ Nikola Karczewska 3-0, 27′ Nikola Karczewska 4-0, 44′ Dominika Grabowska 5-0, 45′ + 2′ Adriana Achinska 6-0, 46′ Nikola Karczewska 7-0, 51′ Nikola Karczewska 8-0, 58′ Weronika Zawistowska 9-0, 65′ Zofia Buszewska 10-0, 67′ Anna Zapata 11-0, 73′ Nikola Karczewska 12-0.

6. Armenië 7-0 (0-58);

De groepswinnaar is rechtstreeks geplaatst voor het WK 2023. De tweede plaats geeft recht op een ticket voor de play-offs!