Op de achtste speeldag van de WK-kwalificatie richting Australië en Nieuw Zeeland hebben drie landen zich verzekerd van hun WK-ticket namelijk Zweden, Spanje en Frankrijk.

Zweden kwam thuis tegen Ierland wel nog op achterstand na een doelpunt van Katie McCabe (0-1, 44ste minuut) maar Kosovare Asllani lukte elf minuten voor tijd de gelijkmaker en dat was voldoende voor het team van bondscoach Peter Gerhardsson om zekerheid te hebben over deelname aan het WK van volgend jaar. Zweden was op alle 8 WK’s Vrouwenvoetbal aanwezig en dat zal dus in 2023 niet anders zijn.

Bekijk een samenvatting dankzij FAI TV:

Spanje won met 0-2 op bezoek bij Schotland dankzij een dubbel van Jennifer Hermoso, de speelster van UWCL-winnaar FC Barcelona. Na 14 minuten scoorde ze in Hampden Park vanop de strafschopstip (0-1) en haar tweede goal lukte ze in het laatste kwartier op aangeven van Alexia, de winnares van de derde Women’s Ballon d’Or (0-2, 78ste minuut). Spanje behield zo het maximum van de punten in de groep en mag nu al de tickets bestellen voor de reis down under in 2023! Het wordt de derde deelname voor Spanje aan een WK-eindronde!

Bekijk een samenvatting dankzij Scotland National Team TV:

Frankrijk, een van de tegenstanders van de Belgian Red Flames op het komende EK 2022 in Engeland, verzekerde zich ook van deelname aan het WK 2023 dankzij een 1-0-overwinning thuis in de MMArena van Le Mans tegen Slovenië. Delphine Cascarino zorgde in het begin van de tweede helft voor het enige doelpunt na een assist van Clara Mateo (1-0, minuut). Frankrijk is er na 2003, 2011, 2015 en 2019, toen het zelf de organisator was, voor de vijfde keer in de geschiedenis bij op een WK-eindronde!

Bekijk een samenvatting dankzij FFF TV:

Nog meegeven dat op deze achtste speeldag ook een enorme verrassing werd genoteerd. Tweevoudig wereldkampioen Duitsland, dat tot op heden op alle WK’s aanwezig was, ging in Stara Pazova met 3-2 onderuit tegen Servië, een land dat nog nooit op een eindronde (EK of WK) stond. Allegra Poljak kopte Servië voor de rust op voorsprong (1-0, 36ste minuut) waarna Jovana Damnjanovic op aangeven van Milica Kostic Servië met een schot op een dubbele voorsprong bracht (2-0, 49ste minuut). Lea Schüller kopte een voorzet van Dzsenifer Maroszan binnen voor de aansluitingstreffer (2-1, 60ste minuut) maar het was opnieuw Jovana Damnjanovic die dit keer op aangeven van Sara Pavlovic Servië op 3-1 zette (69ste minuut). Duitsland kon vervolgens alleen nog milderen in de slotminuut door een intikker van Tabea Wassmuth (3-2, 90ste minuut).

Bekijk een samenvatting dankzij Fudbalski savez Srbije:

PS: De kwalificatie van Zweden, Spanje en Frankrijk zorgde ervoor dat er inmiddels al 10 van de 32 deelnemende landen bekend zijn. Eerder waren Japan, Zuid-Korea, China, de Filipijnen en Vietnam al geplaatst voor het WK 2023 met als gastlanden Australië en Nieuw-Zeeland!