Op dinsdag 12 april 2022 stond de achtste speeldag in groep F van de kwalificatie richting het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland op het programma. Het eerste duel tussen Armenië en Albanië werd al heel vroeg in Armavir gespeeld. ‘s Avonds ontving Noorwegen in het Ullevaal Stadion van Oslo Polen terwijl de Belgian Red Flames als laatste in actie kwamen in het Fadil Vokrri Stadion van Pristina tegen Kosovo.

De Belgian Red Flames begonnen in hun nieuwe geelgoudkleurige uitrusting beter aan de wedstrijd in Kosovo dan vorige week in Albanië maar Tessa Wullaert kon bij een vroege mogelijkheid niet meteen afwerken (5de minuut) en ook Justine Vanhaevermaet kopte een vrije trap van Laura De Neve nipt naast (12de minuut). Kosovo had tussenin geluk dat doelvrouw Florentina Kolgeci niet uit het veld gestuurd werd toen ze de bal in de handen nam net buiten de zestien bij een doorbraak van Hannah Eurlings die echt niet buitenspel stond (10de minuut). Nog maar eens een bewijs dat ook op dit niveau de VAR nuttig kan zijn. Davina Philtjens leed dan balverlies waardoor Erëleta Memeti op rechts Donjeta Halilaj kon vrijspelen. Het gekruiste schot van de centrale middenvelder van Kosovo ging naast het doel van Nicky Evrard (16de minuut). Janice Cayman kopte vervolgens een voorzet van Laura De Neve in de handen van de Kosovaarse doelvrouw (21ste minuut) en dan viel eindelijk het openingsdoelpunt. Laura Deloose stuurde Tessa Wullaert weg op rechts, de topschutster van de Women’s Scooore Super League tikte met alleen de doelvrouw voor haar neus de bal naar links waar Tine De Caigny ook met links eenvoudig kon binnentikken (0-1, 22ste minuut). BelgIë was gelanceerd en nadat Hannah Eurlings nog op de keeper besloot (32ste minuut) en ver naast kopte telkens op aangeven van Janice Cayman (40ste minuut) lukte Tessa Wullaert op aangeven van Tine De Caigny het tweede Belgische doelpunt (0-2, 41ste minuut). Drie minuten later stond de ruststand op het bord toen de bal via Justine Vanhaevermaet en Janice Cayman opnieuw bij Tessa Wullaert terechtkwam en de spits van RSC Anderlecht die sneller was dan de Kosovaarse doelvrouw opnieuw succesvol afrondde (0-3, 44ste minuut). In de tweede helft lukte Tessa Wullaert na een mooie assist van Jarne Teulings al vroeg haar derde doelpunt van de avond (0-4, 54ste minuut) en ze mocht nummer vier scoren vanop de strafschopstip na een fout van Marigone Tahiri op Laura Deloose (0-5, 64ste minuut). En dan volgde er plots een tegendoelpunt. Rechtsachter Besarta Hisenaj nam de vrije trap. Erëleta Memeti die in Duitsland voor SC Freiburg uitkomt mocht in het centrum van de zestien de bal controleren en vervolgens binnentrappen (1-5, 68ste minuut). De slotnoot was echter voor de Belgian Red Flames met een kopbaldoelpunt van de ingevallen Marie Minnaert na een voorzet van Tessa Wullaert (1-6, 77ste minuut). De volgende WK-kwalificatiewedstrijd is pas op vrijdag 2 september 2022 thuis tegen Noorwegen!

Bekijk een samenvatting met dank aan RBFA / Play 6 / Tipik:

Noorwegen had al heel vroeg de schaapjes op het droge in Oslo tegen Polen. Het kwam op voorsprong toen Gabriela Grzywinska een hoekschop van Guro Reiten tegen de eigen netten kopte (1-0, 8ste minuut) waarna Caroline Graham Hansen even over het kwartier de score verdubbelde (2-0, 16de minuut). Noorwegen domineerde maar Polen lukte net voor het uur de aansluitingstreffer na een mooie actie Ewa Pajor-Gabriela Grzywinska – Ewa Pajor die succesvol afgerond werd door Nikola Karczewska (2-1, 58ste minuut). Ada Hegerberg, de eerste Women’s Ballon d’Or, had nog de score nadien nog verder kunnen doen oplopen maar de Poolse doelvrouw Karolina Klabis stond twee keer in de weg. Ondanks een tweede tegendoelpunt in deze WK-kwalificatiecampagne blijft Noorwegen met het maximum van de punten aan de leiding in groep F!

Bekijk een samenvatting van Noorwegen – Polen met dank aan NFF TV:

Vroeg op de dag won Albanië voor de derde keer in deze WK-kwalificatie en dat op bezoek bij Armenië met 0-4. Captain Megi Doci opende met een succesvol genomen vrije trap in de eerste helft de score (0-1, 13de minuut). Negen minuten later kopte Kristina Maksuti na een voorzet van de mee opgerukte Arbenita Curraj nummer twee tegen de netten (0-2, 22ste minuut) en in de toegevoegde tijd van de eerste helft lukte Albanië zelfs een derde doelpunt toen na voorbereidend werk van Qendresa Krasniqi op links de Armeense doelvrouw Lena Andriasyan de bal devieerde en rechtsachter Lucie Gjini aan de tweede paal simpel kon afwerken (0-3, 45ste + 2′ minuut). Nog voor het uur lukten de bezoekers een vierde doelpunt en dit na een mooie aanval. Captain Megi Doci speelde door naar de aanstormende Qendresa Krasniqi en haar assist werd knap binnengetikt door Kristina Maksuti (0-4, 58ste minuut). Daarna werd er niet meer gescoord.

U kan de volledige wedstrijd herbekijken dankzij FFA TV :

Dit waren alle doelpuntenmakers op dinsdag 12 april 2022:

Armenië – Albanië 0-4 (rust: 0-3);

Doelpunten: 13′ Megi Doci 0-1, 23′ Kristina Maksuti 0-2, 45′ + 2′ Lucie Gjini 0-3, 58′ Kristina Maksuti 0-4.

Noorwegen – Polen 2-1 (rust: 2-0);

Doelpunten: 8′ Gabriela Grzywinska 1-0 owngoal, 16′ Caroline Graham Hansen 2-0, 58′ Nikola Karczewska 2-1.

Kosovo – België 1-6 (rust: 0-3);

Doelpunten: 22′ Tine De Caigny 0-1, 41′ Tessa Wullaert 0-2, 44′ Tessa Wullaert 0-3, 54′ Tessa Wullaert 0-4, 64′ Tessa Wullaert 0-5 op strafschop, 68′ Erëleta Memeti 1-5, 77′ Marie Minnaert 1-6.

6. Armenië 8-0 (0-62);

De groepswinnaar is rechtstreeks geplaatst voor het WK 2023. De tweede plaats geeft recht op een ticket voor de play-offs!

***Dit zijn de volgende wedstrijden op weg naar het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland: