Share

De Belgian Red Flames zijn deze zomer voor de tweede keer aanwezig op het EK Vrouwenvoetbal dat in Engeland zal plaatsvinden van woensdag 6 tot en met zondag 31 juli 2022. Hun wedstrijden zullen geleid worden door scheidsrechters uit verschillende Europese landen. België mag geen scheidsrechter, assistent-scheidsrechter of video assistent-scheidsrechter afvaardigen naar het EK 2022 in Engeland.

Stéphanie Frappart, die op het WK 2019 in Frankrijk de finale mocht in goede banen leiden is één van de twaalf Europese scheidsrechters op het komende EK 2022 in Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het Scheidsrechterscomité van de UEFA heeft op dinsdag 19 april 2022 immers 12 scheidsrechters aangeduid met hun assistenten om de 31 wedstrijden op het UEFA Women’s Euro 2022 in goede banen te leiden.

In alfabetische volgorde zijn dat:

Jana Adamkova (Tsjechië), Juliana Demetrescu (Roemenië), Cheryl Foster (Wales), Stéphanie Frappart (Frankrijk), Marta Huerta de Aza (Spanje), Riem Hussein (Duitsland), Lina Lehtovaara (Finland), Ivana Martincic (Kroatië), Kateryna Monzul (Oekraïne), Tess Olofsson (Zweden), Esther Staubli (Zwitserland) en Rebecca Welch (Engeland).

Daarnaast zal er als onderdeel van een uitwisselingsprogramma in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen de UEFA en de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL, een Zuid-Amerikaanse scheidsrechter zich aansluiten bij de Europese groep van scheidsrechters voor de UEFA Women’s EURO, net als dat het geval was bij UEFA EURO 2020.

De Venezolaanse scheidsrechter Emikar Calderas Barrera en haar assistenten zullen deel uitmaken van het team in Engeland, terwijl een Europees scheidsrechtersteam (dat nog bekendgemaakt zal worden) zal fungeren samen met de CONMEBOL-scheidsrechters die zijn geselecteerd voor de Copa América Femenina 2022 in Colombia in juli.

De VAR zal in Engeland voor het eerst aanwezig zijn op een EK Vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Elk scheidsrechtersteam bestaat uit een scheidsrechter, twee assistent-scheidsrechters, een vierde official en een team van twee video-assistentscheidsrechters (VAR) in het stadion. De Video-assistentscheidsrechters zijn een primeur voor een EK Vrouwenvoetbal want zij worden voor het eerst ingezet bij alle wedstrijden van het eindtornooi!

Roberto Rosetti, de Italiaanse hoofdscheidsrechter van de UEFA, zei nog het volgende bij de bekendmaking van alle namen: “We hebben een aantal moeilijke beslissingen moeten nemen over welke scheidsrechters naar de Women’s EURO zullen gaan, omdat we nu een groeiende groep van hooggekwalificeerde officials hebben waaruit we kunnen kiezen.”

“Nadat we de scheidsrechters hebben beoordeeld tijdens onze voorbereidingscursussen en nadat we hun prestaties in UEFA-competities hebben gevolgd, weten we dat de geselecteerde officials alles in huis hebben om zelfverzekerde en uniforme besluitvorming te leveren tijdens het eindtoernooi”, voegde Rosetti eraan toe. “Sommige scheidsrechters zullen de leiding nemen over wedstrijden in de slotfase van de UEFA Women’s Champions League van dit seizoen, voordat het hele team zich begint te concentreren op de uitdaging die hen deze zomer in Engeland te wachten staat.”

Lees nog meer hierover via:

UEFA.com – Scheidsrechter EK 2022

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share