Share

Sara Björk Gunnarsdottir, ploeggenote van Janice Cayman bij Olympique Lyonnais en sinds jaren de topspeelster van het Ijslandse vrouwenvoetbal, heeft scherpe kritiek geuit op de Europese Voetbalbond bij de keuze van een van de stadions voor het EK namelijk het trainingscomplex van Manchester City.

Sara Bjork Gunnarsdottir op het EK 2017 in het Nederlandse Tilburg in een duel met Camille Abily (Frankrijk). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op Their Pitch Podcast liet ze haar ongenoegen en frustratie blijken over het feit dat Ijsland twee van haar groepswedstrijden in het Manchester City Academy Stadium gaat spelen : “Ik ben teleurgesteld over de stadions die we hebben gekregen. Het is schokkend – we spelen een toernooi in Engeland waar verschillende grote stadia zijn en we gaan spelen op een trainingsfaciliteit die slechts 4.000 toeschouwers kan herbergen. Het is gewoon gênant en het is niet het respect dat we verdienen. Ze zijn niet voorbereid op het feit dat we er meer dan 4.000 tickets kunnen verkopen, het is respectloos naar het vrouwenvoetbal, 

Sara Björk Gunnarsdottir vindt de recordwedstrijd in de kwartfinale van de UEFA Women’s Champions League tussen FC Barcelona en Real Madrid een duidelijk voorbeeld van de opkomst van het vrouwenvoetbal. Vrouwenvoetbal zet twee stappen in de goede richting, maar dan gebeuren dit soort dingen en dan doe je een stap terug. Het vrouwenvoetbal explodeert en je begint het respect te krijgen dat je verdient. Het wordt beter – er wordt nu meer geld ingepompt en het gaat de goede kant op. Maar er zijn nog dingen die verbeterd moeten worden.

Sara Bjork Gunnarsdottir tijdens de kwartfinale van het EK 2013 in Zweden in duel met Sofia Jakobsson. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Een EK-wedstrijd bij de mannen zou men nooit op een trainingscomplex zetten. Waarom denkt U dat dit wel gebeurt als het om vrouwenvoetbal gaat, kreeg ze dan te horen. “Daarop zou ik graag het antwoord willen weten. Je vraagt ​​je af of ze het vrouwenvoetbal wel volgen, want dat is gezond verstand. Het is gewoon stom om erover te praten omdat het onredelijk en frustrerend is. Kaarten voor de wedstrijden zijn zo snel uitverkocht dat familieleden moeite hebben gehad om kaartjes voor het Europees kampioenschap te bemachtigen.

Tot slot werd gepolst of zij vond dat de wedstrijden naar grotere stadions zouden moeten verplaatst worden. “Ze moeten dat 100 procent heroverwegen. Want als je kijkt naar de reacties en hoeveel mensen kaartjes kopen en hoe populair het is geworden – dan moet je toch nog eens nadenken”, zo besloot de drievoudige sporter van het jaar in ijsland (2008, 2018 en 2020) die recent moeder is geworden en eerder niet alleen voetbalde in eigen land (Haukar en Breidablik), maar ook in Zweden (FC Rösengard), Duitsland (VfL Wolfsburg) en tegenwoordig in Frankrijk bij Olympique Lyonnais!

Lees nog meer hierover via:

BBC Sport

En via:

Fotbollskanalen.se

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Het stadionnetje van Manchester City waar ook de Belgian Red Flames twee groepsduels tijdens het komende EK spelen is niet het enige probleem op dit moment voor de organisatoren van het EK 2022 in Engeland. De UEFA heeft ook nog altijd geen definitieve beslissing getroffen wat betreft een eventuele vervanger voor het geschorste Rusland in de groep van Nederland, Zweden en Zwitserland, landen die zeker niet tegen dat land willen uitkomen. Maar misschien wordt het EK met slechts 15 landen gespeeld deze keer?

Share