Share

Op de slotdag van de Super League 2016-17 moest er nog beslist worden wie er kampioen zou worden alhoewel dat eigenlijk niet meer dan een formaliteit was. RSC Anderlecht was met 55 punten en 17 overwinningen uitgespeeld en het moest toekijken hoe Standard op bezoek bij het ontmantelde DVC Eva’s Tienen met een logische overwinning op evenveel punten maar meer gewonnen matchen zou komen. Het gebeurde ook zo!

Strijd om de bal in Kumtich met Ellen Charlier (Standard) en Grace Manishimwe (DVC Eva’s Tienen)! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Na een kwartier wedstrijd was het al duidelijk dat er geen superverrassing meer zou vallen in deze 2de editie van de Super League. Standard stond toen al met 0-4 voor op bezoek bij DVC Eva’s Tienen en het kon rustig verder spelen op weg naar een 20ste landstitel, een 7de op rij en een 8ste in de voorbije 9 seizoenen! Aline Zeler, die nog maar 4 keer had gescoord in deze competitie, lukte op een drafje 6 doelpunten en ook topschutster Sanne Schoenmakers mocht ondanks een kwetsuur invallen en rustig afscheid nemen met een zuivere hat-trick in een tijdspanne van 4 minuten op het einde van de laatste competitiewedstrijd van het seizoen! Daarna barstte het feest los voor trainer Hamadi Lamara en zijn vrouwelijke Rouches die uiteindelijk ondanks de uittocht van speelsters, een te vermijden administratieve fout in het begin van het seizoen die hen punten kostte en nog wat puntenverlies in de maand maart 2017. Niet vergeten ook dat 0-17 een score is die niet eerder voorkwam in de korte geschiedenis van de Super League. iets wat eigenlijk niet zou mogen in een competitie die ernaar streeft meer strijd en kwaliteit te brengen.

Deze speelsters met de keepers die op de foto ontbreken hielden DVC Eva’s Tienen in leven in het slot van de Super League! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

In de andere duels won KAA Gent Ladies nog op bezoek bij KSK Heist met 0-2 dankzij goals van Marie Minnaert (0-1) en de terug fitte Elke Van Gorp (0-2) terwijl KRC Genk Ladies met het kleinste verschil thuis won tegen OH Leuven na een prachtig doelpunt uit de combinatie dat gescoord werd door Sylke Calleeuw, die zo als tweede eindigde in het klassement van topschutsters!

Sylke Calleeuw (KRC Genk Ladies) scoorde thuis tegen OH Leuven uit een prachtige combinatie haar 14de goal van het seizoen in de Super League! Foto – (c) KRC Genk Ladies / Dave Rietbergen

Het is nu uitkijken wat het vervolg brengt in de Super League meer dan waarschijnlijk met de overblijvende top 6 van dit seizoen aangezien DVC Eva’s Tienen nu besliste om verder te doen in eerste klasse (en niet in de provinciale reeksen zoals aanvankelijk na de eerste forfaits dit seizoen werd aangenomen). Bovendien werd er ook nog geen enkele aanvraag ingediend door een ander vrouwenvoetbalteam uit eerste klasse om een licentie voor de Super League van volgend seizoen te bekomen.

Tot slot nog even de verkiezing van Sparkle 2017, de trofee voor de beste speelster, beste doelvrouw en beste belofte in de Super League van het voorbije seizoen, vermelden! Die Sparkle wordt op zondag 4 juni 2017 uitgereikt in het Thermae Palace van Oostende! Dan ook wordt bekend wie Tessa Wullaert (winnares 2015) en Aline Zeler (winnares 2016) opvolgen op de erelijst!

Dit waren alle doelpuntenmakers op de 28ste en laatste speeldag in de Super League 2016/17:

DVC Eva’s Tienen – Standard 0-17 (rust: 0-10);
Doelpunten: 3′ Aline Zeler 0-1, 7′ Sarah Wijnants 0-2, 9′ Zoë Van Eynde 0-3, 13′ Ellen Charlier 0-4, 20′ Davinia Vanmechelen 0-5, 25′ Aline Zeler 0-6, 28′ Sarah Wijnants 0-7, 36′ Aline Zeler 0-8, 40′ Davinia Vanmechelen 0-9, 45′ Yuna Appermont 0-10, 55′ Aline Zeler 0-11, 65′ Jasmine Verbruggen 0-12, 70′ Aline Zeler 0-13, 72′ Aline Zeler 0-14, 84′ Sanne Schoenmakers 0-15, 86′ Sanne Schoenmakers 0-16, 88′ Sanne Schoenmakers 0-17.

Bekijk alle goals dankzij Vrouwenteam TV:

KSK Heist – KAA Gent Ladies 0-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 9′ Marie Minnaert 0-1, 80′ Elke Van Gorp 0-2.

Bekijk de samenvatting met dank aan Sportbeat:

KRC Genk Ladies – OH Leuven 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 25′ Sylke Calleeuw 1-0.

Bekijk de samenvatting van dit duel met dank aan Sportbeat:

RSC Anderlecht bye.

Dit is de eindstand in de Super League 2016-17 na 28 speeldagen:
1. Standard 24-55 (82-29) (18+);
2. RSC Anderlecht 24-55 (62-16) (17+);
3. KAA Gent Ladies 24-51 (63-15) (16+);
4. KRC Genk Ladies 24-37 (57-26) (11+);
5. OH Leuven 24-22 (24-44) (6+);
6. KSK Heist 24-19 (31-71) (6+);
7. DVC Eva’s Tienen 24-3 (12-130) (0+).

Sanne Schoenmakers lukte nog 3 goals bij haar afscheid en is topschutster in de Super League 2016-17! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Topscorers na de 28ste speeldag:

26 goals:
Sanne Schoenmakers (Standard);
14 goals:
Sylke Calleeuw (KRC Genk Ladies);
13 goals:
Amber Maximus (KAA Gent Ladies);
12 goals:
Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies);
11 goals:
Ella Van Kerkhoven (RSC Anderlecht);
10 goals:
Aline Zeler (Standard);
9 goals:
Davinia Vanmechelen (Standard);
8 goals:
Anaëlle Wiard (RSC Anderlecht), Elke Van Gorp (KAA Gent Ladies);
7 goals:
Heleen Jaques (RSC Anderlecht), Stephanie Suenens (KSK Heist), Inge Heiremans (KSK Heist), Zoe Van Eynde (Standard), Sarah Wijnants (Standard);
6 goals:
Justine Vanhaevermaet (RSC Anderlecht), Chloé Vande Velde (KAA Gent Ladies), Silke Leynen (KRC Genk Ladies), Lien Mermans (KRC Genk Ladies), Kassandra Missipo (KAA Gent Ladies), Tine De Caigny (RSC Anderlecht);
5 goals:
Lola Wajnblum (RSC Anderlecht), Elke Meers (DVC Eva’s Tienen), Elena Dhont (KAA Gent Ladies), Lore Vanschoenwinkel (KRC Genk Ladies), Charlotte Cranshoff (Standard), Yuna Appermont (Standard);
4 goals:
Lore Asselberghs (OH Leuven), Corina Luijks (DVC Eva’s Tienen), Margaux Van Ackere (KAA Gent Ladies), Anne Huybrechts (KSK Heist);
3 goals:
Julie Biesmans (Standard), Jana Janssens (OH Leuven), Celien Guns (OH Leuven), Yenthe Kerckhofs (KRC Genk Ladies), Elien Van Wynendaele (KAA Gent Ladies), Marie Minnaert (KAA Gent Ladies);
2 goals:
Isabelle Ebhodaghe (DVC Eva’s Tienen), Ulrike De Frère (RSC Anderlecht), Riete Loos (KRC Genk Ladies), Sheila Broos (KSK Heist), Laura De Neve (RSC Anderlecht), Isabelle Iliano (KAA Gent Ladies), Mariam Abdulai Toloba (KAA Gent Ladies), Hanne Merkelbach (KRC Genk Ladies), Charlotte Tison (RSC Anderlecht), Petra Baldewijns (OH Leuven), Britt Vanhamel (OH Leuven), Valentine Hannecart (Standard), Anaïs Bey-Temsamani (OH Leuven), Charlotte Van Bavel (KSK Heist), Evelien De Haes (KSK Heist), Ymke Bruwier (KSK Heist), Noémie Gelders (RSC Anderlecht);
1 goal:
Luna Maes (KSK Heist), Anke Vanhooren (RSC Anderlecht), Karen Meeus (KSK Heist), Sheryl Merchiers (KAA Gent Ladies), Laura Gorniak (Standard), Silke Vanwynsberghe (KAA Gent Ladies), Henriette Awete (RSC Anderlecht), Matilde Drumont (OH Leuven), Yentl De Coster (OH Leuven), Shari Van Belle (KAA Gent Ladies), Yana Daniëls (RSC Anderlecht), Fien Steyvers (KRC Genk Ladies), Maurane Marinucci (Standard), Margaux Eymael (DVC Eva’s Tienen), Nicky Van Den Abbeele (RSC Anderlecht), Esther Oversteyns (KRC Genk Ladies), Nadine Hanssen (KRC Genk Ladies), Iris Grant (KSK Heist), Ellen Charlier (Standard), Jasmine Verbruggen (Standard).

Owngoals:
Jody Vangheluwe (KAA Gent Ladies voor Standard), Lauren Huys (KSK Heist voor KRC Genk Ladies), Veerle Van der Motte (OH Leuven voor RSC Anderlecht), Charlotte Van Bavel (KSK Heist voor KRC Genk Ladies), Fien Steyvers (KRC Genk Ladies voor OH Leuven), Marie Minnaert (KAA Gent Ladies voor Standard), Morgane Wijns (OH Leuven voor RSC Anderlecht), Imke Courtois (Standard voor KSK Heist). Inès Tisson (DVC Eva’s Tienen voor KSK Heist).

PS: De doelpunten van de wedstrijd KAA Gent Ladies – Standard (speeldag 2) en Standard – OH Leuven (speeldag 3) bleven geldig!

Voor nog meer over de 20ste landstitel van Standard:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share