Share

Het hing al een tijdje in de lucht en op dinsdag 7 mei 2024 kregen de technische staf en de speelsters van Sporting de Charleroi te horen dat de vrouwelijke Zebra’s vanaf het seizoen 2024/25 niet meer zullen deelnemen aan de Women’s Lotto Super League.

Het bestuur zette een officiële communicatie op de website van de club met als titel:

‘OFFICIËLE VERKLARING: ONS DAMESTEAM IN DE LOTTO SUPER LEAGUE’

Sporting de Charleroi betreurt het om aan te kondigen dat zijn bestuur de moeilijke beslissing heeft genomen om zijn vrouwenteam voor volgend seizoen terug te trekken uit de Lotto Super League.

De club is het niet langer eens met de visie van de Pro League, die in de toekomst financiële en structurele eisen zal stellen die in dit stadium van de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Wallonië en de regio onmogelijk te vervullen zijn. ). Of het nu gaat om de organisatorische structuur (bijv. meer gekwalificeerde coaches in de coachingstaf, aantal professionele contracten in het team, benoeming van een CEO voor de vrouwensectie, etc.) of infrastructuurwerkzaamheden (bijv. verkleining van de speelvelden, meer verlichting, gebrek aan velden, etc.).

Deze factoren, in combinatie met een gebrek aan terugkerende fans en commerciële inkomsten, zorgen ervoor dat het vrouwenteam van Sporting de Charleroi niet langer economisch levensvatbaar is en niet langer het professionalisme kan nastreven dat door de autoriteiten wordt nagestreefd.

Sporting de Charleroi geeft het vrouwenproject echter niet op en is van plan het avontuur voort te zetten via ons D2-team.

Anais Bey Temsamani aan de bal voor Sporting de Charleroi in de laatste officiële wedstrijd in de Women’s Lotto Super League tijdens play-off 2 op bezoek bij FWS Woluwe op vrijdagavond 3 mei 2024! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

We zijn ervan overtuigd dat deze beslissing ons in staat zal stellen om onze middelen en aandacht daar te concentreren waar ze het meest ten goede komen aan onze jonge en minder jonge speelsters.

We begrijpen dat deze aankondiging sommigen kan teleurstellen, maar we zijn ervan overtuigd dat dit de beste beslissing is voor de toekomst van het vrouwenvoetbal bij Sporting Charleroi.

We zullen het vrouwenvoetbal in onze regio en daarbuiten blijven ondersteunen en promoten door toekomstige projecten te analyseren.

We willen alle speelsters, technische staf en supporters bedanken die het mogelijk hebben gemaakt dat het vrouwenteam de afgelopen jaren in de Lotto Super League heeft gespeeld.

We willen ook graag de supportersclub Young Ultras 22 bedanken, die er altijd zijn geweest om het vrouwenteam te steunen in de LSL, en we kijken ernaar uit om hen terug te zien bij de eerste wedstrijd van ons team in D2 (de Interprovinciale reeks).

De Young Ultras: het supportersteam dat de vrouwelijke Zebra’s elke competitiewedstrijd kwam ondersteunen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees ook nog via:

Website Sporting de Charleroi

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Met het wegvallen van FWS Woluwe, YR KV Mechelen en Sporting de Charleroi in de Women’s Lotto Super League zijn er volgend seizoen nog maar acht clubs aanwezig op het hoogste niveau in het Belgische vrouwenvoetbal. Dat zijn RSC Anderlecht, voorlopig nog titelverdediger, Standard, OH Leuven Women, kersvers bekerwinnaar Club YLA, KAA Gent Ladies, KRC Genk Ladies, SV Zulte Waregem en … KVC Westerlo Ladies dat zich wel kon vinden in de nieuwe voorwaarden van de Pro League om het vrouwenvoetbal te professionaliseren.

 

Share