Op de zomerse dinsdag 16 mei 2017 stond de slotdag van het UEFA Development Tournament voor de Belgian Red Flames U16 op het programma. Zij speelden in de vroege namiddag en onder een bijzonder warme zon tegen Kroatië nadat ‘s ochtends de Verenigde Staten in het Fallonstadion van Woluwe Zwitserland partij gaven.

Zwitserland en de VS speelden het eerste duel van de dag in Woluwe! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

En voor dat duel van de Verenigde Staten, dat op zondag 14 mei 2017 maar nipt gewonnen had tegen het team van bondscoach Luc Bosmans, was het goed om op tijd te komen want daar viel het eerste doelpunt al na 42 sekonden via Samantha Kroeger (0-1, 1ste minuut). Vervolgens kopte Trinity Rodman tegen de buitenkant van de paal voor de VS (16de minuut) en dan viel wellicht het mooiste doelpunt van het tornooi toen de nog maar 13-jarige Allyson Sentnor, een echt dribbelwonder ook, de bal met een hakje met de rechtervoet zuiver in het doel tikte (0-2, 26ste minuut). Nog voor de rust kon Zwitserland de aansluitingstreffer aantekenen. Dasia Torbert maakte in de zestien een fout op Chiara Messerli en Mona Gubler trapte de bal vanop de strafschopstip zuiver binnen in de linkerbenedenhoek rechts van doelvrouw Stephanie Sparkowski (1-2, 38ste minuut). Na de rust hielden beide teams mekaar in evenwicht. Zwitserland had nog de kans om op gelijke hoogte te komen maar de poging van Chiara Messerli werd gekeerd door de Amerikaanse doelvrouw Stephanie Sparkowski! De Verenigde Staten was dus nog voor het duel van de Belgian Red Flames U16 zeker van de tornooiwinst!

België en Kroatië voor het begin van de volksliederen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

De Belgian Red Flames speelden na hun sterke wedstrijd tegen de Verenigde Staten afgelopen zondag nog geen 48 uur later tegen Kroatië, dat op de 1ste speeldag met 4-0 verloor tegen de VS en op de 2de speeldag met 3-0 tegen Zwitserland. Leek dat op papier misschien een makkelijke tegenstander in de praktijk draaide het anders uit. Met Tihana Nemcic, in het verleden fotomodel en zaalvoetbalster bij Futsal Breganze in Italië, heeft Kroatië een trainer die ooit al een mannenteam coachte (NK Viktorija Vojakovac op het vijfde niveau in Kroatië) en die tijdens de wedstrijd nauwelijks stopt om haar team aan te moedigen en te wijzen op de gevaren van de tegenstander. Ze verliest duidelijk niet graag en dus was Kroatië heel strijdvaardig. Het speelde verdedigend en loerend op de counter wanneer het kon. België, dat in vergelijking met het duel tegen de VS met enkele andere namen speelde en zonder de geblesseerde Inara Bouker, kreeg al vroeg een goeie kans maar de poging van Valerie Schuilen belanndde tegen de paal (7de minuut). Na de pauze pkate Lisa Petry eerst uit met een knap schot maar de Kroatische doelvrouw bracht redding. In de 51ste minuut was het dan toch raak toen Stephanie Pirotte een vrije trap vanop rechts in het strafschopgebied dropte en Sari Kees op de juiste plaats stond om binnen te koppen (1-0, 51ste minuut). België behield de voorsprong, Lisa Petry pakte nog twee keer uit met een goeie poging maar tot scoren kwamen de Belgian Red Flames U16 in het laatste half uur niet meer. Kroatië eindigde de wedstrijd net als tegen Zwitserland met tien na de terechte uitsluiting voor de al vroeg in de wedstrijd ingevallen Ena Pernar die zich, nadat ze eerder al de gele kaart had gekregen, bleef bezondigen aan onnodige fouten (72ste minuut).

3de speeldag – UEFA Development Tournament – Woluwe 2017 (duels over 2 x 40 minuten):

Zwitserland – Verenigde Staten 1-2 (rust: 1-2):
Doelpunten: 1′ Samantha Kroeger 0-1, 26′ Allyson Sentnor 0-2, 38′ Mona Gubler 1-2 op strafschop.

België – Kroatië 1-0 (rust: 0-0);

Doelpunt: 51′ Sari Kees 1-0.
Rode kaart: 72′ Ena Pernar (Kroatië).

Eindstand:
1. Verenigde Staten 3-9 (7-1);
2. België 3-6 (6-1);
3. Zwitserland 3-3 (4-7);
4. Kroatië 3-0 (0-8).

Voor meer rond het UEFA Development Tournament in Woluwe kan U terecht via:
Vrouwenteam TV