Share

De Belgian Red Flames hebben hun openingswedstrijd op het EK 2017 in Nederland nipt verloren tegen Denemarken. Een vroeg kopbaldoelpunt van Sanne Troelsgaard maakte het verschil!

Het eerste Belgische vrouwenvoetbalteam aan de start van een groot tornooi! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op woensdag 14 juni 1972 speelden de Rode Duivels in eigen land op de Bosuil voor 55.669 toeschouwers hun allereerste EK-eindrondewedstrijd tegen West-Duitsland. Met 2 goals van de legendarische Gerd Müller (0-1, 24ste en 0-2, 71ste minuut) boekte de Mannschaft het ticket voor de EK-finale in Brussel vooraleer Odilon Polleunis in de 83ste minuut de Belgische eer nog redde (1-2). 45 jaar en een maand later, op zondag 16 juli 2017, was het de beurt aan de Belgian Red Flames om voor het eerst een EK-eindrondeduel te betwisten. Dat gebeurde bij onze noorderburen op de Vijverberg in Doetinchem tegen Denemarken met enthousiaste, gemotiveerde maar ook met plankenkoorts kampende Belgian Red Flames.

Denemarken poseert zelfverzekerd voor de aftrap van het EK 2017 in Doetinchem! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Julie Biesmans mocht de wedstrijd onder leiding van de Oekraïense scheidsrechter Kateryna Monzul op gang trappen maar eens te meer waren de Belgian Red Flames in het begin van het duel niet volledig bij de pinken om zich van een sterk debuut op dit EK 2017 te verzekeren. Eerst gaf doelvrouw Justien Odeurs in de 3de minuut al onnodig een hoekschop weg dat voor het eerste Deense gevaar zorgde waarna 2 minuten later wild inkomen van Elke Van Gorp op Nadia Nadim voor een vrije trap op de rand van het strafschopgebied zorgde. Pernille Harder, ploeggenote van Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, plaatste zich achter de bal en de Deense knalde met rechts keihard via de vingertoppen van Justien Odeurs tegen de lat. Op de terugspringende bal reageerde Sanne Troelsgaard het meest gedreven en het doeltreffendst. Ze sprong het hoogst van allemaal en kopte Denemarken meteen op voorsprong (6de minuut). Zo liep België, dat duels verloor en foute passes gaf, meteen achter de feiten aan en het ontsnapte even voor het halfuur zelfs aan een strafschop toen Heleen Jaques de bal met de hand beroerde nadat Nadia Nadim op aangeven van Theresa Nielsen probeerde af te werken (29ste minuut). De Belgian Red Flames probeerden wel nog in die eerste helft maar het kwam er meestal niet helemaal uit.

Denemarken mocht al na 6 minuten juichen in Doetinchem in het eerste duel van de Belgian Red Flames op een groot tornooi! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

België toonde een volledig ander gezicht in de tweede helft toen het naar zijn eigen talrijk meegereisde fans achter de tribune mocht spelen. De eerste echte kans volgde na 7 minuten toen Tessa Wullaert vanop rechts een hoekschop mocht nemen. Maud Coutereels kopte naar doel en Janice Cayman kon nog met een hakje verlengen maar de Deense doelvrouw Stina Lykke Petersen reageerde alert en keerde de bal nog in hoekschop. Aan de overkant redde Justien Odeurs met de voet toen Nadia Nadim plots na een kaatsbal helemaal alleen een kans op succes kreeg (56ste minuut). De Belgian Red Flames speelden nu wel een sterk eerste kwartier en zowel Lenia Onzia (58ste minuut) als Tessa Wullaert (59ste minuut) stelden met schoten naar doel het Deense sluitstuk Petersen op de proef. Davina Philtjens zorgde vervolgens voor paniek in de Deense defensie met een voorzet vanop links (62ste minuut, Tine De Caigny kopte bij een vrije trap van Tessa Wullaert naast (66ste minuut) en Janice Cayman knalde de bal hoog over doel (67ste minuut).

De Belgische fans waren in de meerderheid in Doetinchem om de Belgian Red Flames te steunen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En dan leed Tessa Wullaert balverlies aan Maja Kildemoes wat resulteerde in een aanval over Nadia Nadim die door Kildemoes zelf, een beetje vastgehouden door de Belgische Gouden Schoen in de 16, naast getrapt werd (69ste minuut). Diezelfde Maja Kildemoes zorgde in het laatste kwartier nog eens voor gevaar met een schot dat naast ging (78ste minuut). Maar België bleef op zoek gaan naar die gelijkmaker en in de slotfase kwam die er bijna. Eerst kopte Simone Boye Sörensen een vrije trap van Tessa Wullaert tegen de eigen lat (87ste minuut) en vervolgens moest de Deense doelvrouw nog een voorzetschot van de sterk ingevallen Davinia Vanmechelen over de lat tikken (90ste minuut). Op de hoekschop die volgde genomen door Tessa Wullaert redde Line Roddik Hansen de poging van Aline Zeler nog op de lijn (90ste minuut). In de toegevoegde tijd speelde Denemarken de wedstrijd met Pernille Harder professioneel uit. Daar hadden ze alle reden toe want de 1-1 hing in de lucht.

De Deense vlaggen wapperen na de eerste winst op het EK 2017 in Doetinchem tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bij hun debuut op een EK konden de Belgian Red Flames op basis van een sterke tweede helft aanspraak maken op een gelijkspel maar jammer genoeg waren ze ondanks zoveel ervaring in de ploeg met knikkende knieën aan de wedstrijd gestart. Bondscoach Ives Serneels prees achteraf op de persconferentie zijn speelsters voor hun reactie na de vroege achterstand. Ze waren naar zijn mening iets te respectvol aan het duel begonnen en onder de indruk van de toestand. In de tweede helft gingen ze dan in op zijn vraag om iets meer durf te tonen. Maar over het waarom dat het in het begin nog altijd heel vaak fout loopt had hij geen antwoord klaar. Vreemd dat je tot deze conclusie moet komen na 70 interlands aan het roer van het Belgische nationale vrouwenteam! Een andere aanpak bij het begin van de wedstrijd, de juiste keuzes maken in de personeelsbezetting en een frisse wind kunnen misschien wonderen doen …

Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

EK 2017 – Groep A – 1ste speeldag:
Stadion De Vijverberg – Doetinchem;
Denemarken – België 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 6′ Sanne Troelsgaard 1-0.
Gele kaarten: 51′ Nadia Nadim (Denemarken), 65′ Line Roddik Hansen (Denemarken), 83′ Davina Philtjens (België), 86′ Therese Nielsen (Denemarken), 89′ Maja Kildemoes (Denemarken).

Denemarken: Stina Lykke Petersen; Simone Boye Sörensen, Janni Arnth Jensen, Line Roddik Hansen; Sanne Troelsgaard, Line Jensen, Therese Nielsen, Pernille Harder (captain), Katrine Veje; Stine Larsen (59′ Maja Kildemoes), Nadia Nadim (71′ Frederikke Thögersen).
Trainer: Nils Nielsen.

België: Justien Odeurs; Maud Coutereels, Aline Zeler (captain), Heleen Jaques, Davina Philtjens (86′ Yana Daniëls); Lenie Onzia, Julie Biesmans (82′ Jana Coryn); Janice Cayman, Tine De Caigny, Elke Van Gorp (62′ Davinia Vanmechelen); Tessa Wullaert.
Trainer: Ives Serneels.

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);
Assistent-scheidsrechters: Maryna Striletska (Oekraïne) en Oleksandra Ardasheva (Oekraïne);
4de scheidsrechter: Lorraine Clark (Schotland);
Toeschouwers: 4.565.

Voor nog meer over dit duel met reacties kan U terecht op Sporza:
Sporza

Share