Share

Engeland, na de uitschakeling van titelverdediger Duitsland en titelkandidaat Frankrijk, de favoriet op de eindzege wordt ook in 2017 geen Europees Kampioen Vrouwenvoetbal. De technisch vaardiger voetballende Oranje Leeuwinnen maakten voor een vol huis in de Grolsch Veste een einde aan de Engelse droom! In de finale komt Nederland op zondag 6 augustus 2017 in Enschede opnieuw tegenover Denemarken te staan dat in Breda na strafschoppen debutant Oostenrijk naar huis stuurde!

Engeland zorgde in aanloop en tijdens dit EK voor een superprofessionele aanpak. Er werd alles aan gedaan om bij elke wedstrijd topfit te zijn. De speelsters zagen tijdens dit EK zelfs zo’n viertal keer per week een mobiele koelcel voorrijden bij hun hotel om het fysieke herstel en welzijn te bevorderen. Een schitterend gegeven alleen gaat het bij zo’n EK-eindronde heel vaak niet alleen over het fysieke maar wel over het voetballend vermogen en dat ontbreekt toch nog vaak bij dit Engelse nationale vrouwenvoetbalteam.

Bondscoach Mark Sampson mocht dan wel na het WK 2015 in Canada al maanden roepen dat hij het beste team in Europa heeft en dat hij die Europese titel wel even zou binnenhalen. Op het veld kwamen ze in Enschede met Nederland toch hun meerdere tegen. Het openingsdoelpunt in de Grolsch Veste was een pareltje van technisch vaardig voetbal. De aanval begon met het rondspelen van de bal door de verdediging op eigen veld. Via Kika van Es ging het via Daniëlle van de Donk naar Lieke Martens. De nieuwe spits van FC Barcelona speelde de bal schitterend door naar de rechterflank waar Jackie Groenen stond en deze speelster in topvorm op dit tornooi gaf de uitstekende voorzet richting het centrum waar Vivianne Miedema met het hoofd de bal in het doel kopte (1-0, 22ste minuut).

Vivianne Miedema bracht Nederland na een knappe aanval met het hoofd op voorsprong tegen Engeland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Een viertal minuten later had Nederland wel even meeval toen een hoekschop van Jordan Nobbs naar doel gekopt werd door Lucie Bronze maar Sherida Spitse de bal via de paal terug in het veld zag springen! Nog voor de rust claimde Engeland ook een strafschop voor een fout van Desiree van Lunteren op Ellen White maar scheidsrechter Stéphanie Frappart ging daar niet op in. Nederland stond op voorsprong bij de rust waarna een moderne versie van ‘Let it be’ van The Beatles weerklonk. Bijna iedereen in het met 27.093 toeschouwers volzette stadion had er vrede mee dat vrouwelijk Oranje aan het winnen was.

Jodie Taylor kwam niet meer tot scoren in de halve finale. Zij wordt meer dan waarschijnlijk topschutter van dit EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

En Nederland bleef ook in een boeiende 2de helft de betere tegen Engeland dat wel nog meer wild naar voren stormde maar even over het uur de nekslag kreeg toen een misverstand in de Engelse verdediging waarbij een kopbal van Lucie Bronze en van Fara Williams ongewild in de voeten van Daniëlle van de Donk terechtkwam. De draaischijf van Arsenal en de Oranje Leeuwinnen aarzelde niet en tikte met links de 2-0 over Siobhan Chamberlain (62ste minuut). Engeland kwam ondanks een late poging van Jodie Taylor die op Sari van Veenendaal strandde niet meer terug. Zelfs een eerreddend doelpunt werd hen niet gegund. In de toegevoegde tijd rondde Lieke Martens met de hulp van Millie Bright nog een Nederlandse aanval succesvol af (3-0, 90ste + 3′ minuut). Atrappen hoefde zelfs niet meer! Nederland stond voor het eerst en verdiend in de finale van het EK Vrouwenvoetbal!

Daarin gaan ze op zondag 6 augustus 2017 om 17 uur tornooiploeg Denemarken partij geven. Het team waartegen ze in de groepsfase op de 2de speeldag in Rotterdam met 1-0 wonnen dankzij een strafschopgoal van Sherida Spitse. Denemarken haalde het overigens in die eerdere halve finale voor 10.184 toeschouwers in Breda na strafschoppen tegen Oostenrijk dat al vroeg in de wedstrijd op voorsprong had kunnen staan maar Sarah Puntigam mikte een elfmeter over het doel (13de minuut). Die 0-0 bleef na 90 en na 120 minuten op het bord staan en dus moesten enkele pogingen vanop de stip de beslissing brengen.

De Deense Simone Boye Sörensen trapt de beslissende strafschop met rechts hoog tegen de touwen! Manuela Zinsberger (Oostenrijk) is kansloos! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nadia Nadim trapte haar inzet met rechts hoog en onhoudbaar in de bovenhoek (1-0) waarna Laura Feiersinger over trapte voor Oostenrijk. Pernille Harder zette de Denen met een bal met rechts zuiver in de hoek 2-0 voor. Viktoria Pinther zag haar poging vervolgens gestopt door Stina Lykke Petersen! Manuela Zinsberger hield Oostenrijk dan nog even overeind met het redden van de strafschop van Sofie Junge maar de Deense doelvrouw Petersen redde vervolgens ook de inzet van Verena Aschauer. De ervaren centrale verdediger Simone Boye Sörensen trapte Denemarken tenslotte met een bal met rechts hoog in doel naar de finale van het EK! Na 6 halve finales mag Denemarken eindelijk ook eens voor de hoogste trede op het podium meedoen. Het wordt nu al uitkijken hoe die eindstrijd zal aflopen!

Denemarken juicht na de kwalificatie voor de finale van het EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Voor interviews rond het EK 2017:
Vrouwenteam TV

PS: Met Nederland – Denemarken, die beiden in groep A met de Belgian Red Flames speelden, staat een wedstrijd uit de groepsfase op het programma. Ook in 2013 tijdens het EK 2013 in Zweden was met Duitsland – Noorwegen een wedstrijd uit de groepsfase uiteindelijk de finale! Ook nog meegeven dat in de UEFA Europa League op deze avond noch PSV (1-0-verlies in Osijek), noch KAA Gent (3-1-verlies op bezoek bij Altach) en ook KV Oostende (0-0 thuis tegen Marseille) zich niet wisten te plaatsen voor de play-off ronde van de UEFA Europa League. FC Utrecht plaatste zich na een 2-2 op bezoek bij Lech Poznan wel!

Share