Share

Na alle kritiek van de Vrouwenraad, van belangrijke sponsors en zelfs van een Minister over de vrouwonvriendelijke teksten van de Belgisch-Congolese rapper Damso heeft de KBVB op donderdagavond 8 maart 2018 nu toch beslist om dit idee definitief te schrappen.

De KBVB verstuurde na middernacht een officieel persbericht waarin het zich allereerst en vooral uitdrukkelijk verontschuldigde bij iedereen die zich beledigd, gediscrimineerd of gekleineerd had gevoeld naar aanleiding van de keuze voor de betrokken artiest.

De KBVB vertegenwoordigt, zo gaat het persbericht verder, zowat alle geledingen binnen onze samenleving.
Mannen en vrouwen. Jongeren en senioren. Autochtoon en allochtoon. We zijn er als KBVB immers rotsvast van overtuigd dat voetbal de kracht heeft om mensen te inspireren en te verbinden. Voetbal in het algemeen en de Rode Duivels in het bijzonder horen dan ook samenhorigheid en verbondheid uit te stralen. Ook respect, integriteit en anti-discriminatie zijn voor de KBVB de hoogste prioriteit.

De maatschappelijke controverse rondom de artiest
en de commotie van de afgelopen dagen leiden de aandacht volkomen af van alles waar de KBVB voor staat, zo lezen we ook nog. Voor die controverse en commotie nemen we zelf de volledige verantwoordelijkheid. We nemen dit zeker mee als een belangrijke en waardevolle les voor de toekomst en als een aanmoediging om onze positieve waarden met nog meer overtuiging uit te dragen.

Op het einde van het persbericht stond nog ook dat het stoppen van de samenwerking met Damso impliceert dat er nu geen WK-lied komt voor de Rode Duivels voor het WK 2018 in Moskou en dat de KBVB hierover geen verdere commentaar of communicatie meer zal doen.

De Belgian Red Flames, hier in Cyprus, in voorbereiding op het WK 2019! Krijgen zij straks ook een WK-lied als ze zich plaatsen? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het wordt in elk geval uitkijken welke artiest en welk WK-lied de KBVB zal voorstellen als de Belgian Red Flames zich eind dit jaar mogelijk voor hun allereerste WK-eindronde, het WK 2019 in Frankrijk, weten te plaatsen!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share