Share

In Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure/Les Sports van donderdag 15 maart 2018 stond er te lezen dat er eventueel opnieuw een BeNeLeague zou komen en dat er een plan is om het Belgische vrouwenvoetbal geld toe te stoppen.

Vooraleer in euforie uit te barsten is het wel even nodig om wat meer duiding te geven bij deze artikels met als titels ‘300.000 euro pour les filles de Pro League’ (La DH/Les Sports, 15/03/2018, pagina 24) of ‘Nieuwe plannen voor BeNeLeague vrouwen’ (Het Laatste Nieuws, 15/03/2018, pagina 21).

Er is inderdaad een plan om een voorstel in te dienen binnen de Pro League om geld voor het vrouwenvoetbal vrij te maken. Pierre François, de CEO van de Pro League, is bezig met een voorstel uit te werken waarbij ploegen die bij de KBVB over een vrouwenvoetbalteam beschikken beter te vergoeden via het televisiecontract! De clubs die deelnemen aan de Super League zouden vanaf het seizoen 2019-20, dus na het WK 2019 in Frankrijk, een bedrag van 50 à 75.000 euro per club ontvangen. In totaal zou het beschikbare en te verdelen bedrag tussen de 300.000 à 400.000 euro liggen en er zou ook een effectieve controle komen vanuit de Pro League of het geld ook effectief voor het vrouwenvoetbal gebruikt wordt.

Bij de volgende algemene vergadering van de Pro League zal er allereerst een voorstel komen met een nieuwe verdeling van de tv-rechten voor de Belgische profclubs. De ploegen die over een vrouwenvoetbalteam beschikken zouden dan in de toekomst (we spreken hier over het begin van het seizoen 2019-20, dus na het WK 2019 in Frankrijk!) een groter stuk van de taart krijgen dan andere clubs die daar niet over beschikken. Op die manier zou de Pro League er dus willen voor zorgen dat er meer geïnvesteerd wordt in het Belgische vrouwenvoetbal. Voor alle duidelijkheid het is wel nog maar een plan voor een voorstel, het is nog geen definitief voorstel en eenmaal het voorstel er is moet alles nog in de Pro League gestemd (lees: goedgekeurd) worden …

Voor volgend seizoen zal er in het Belgisch vrouwenvoetbal in elk geval niets veranderen. De structuur blijft dezelfde als dit seizoen met een Super League met 6 clubs en daaronder een eerste en een tweede klasse A en B en nog verder naar beneden regionaal alle provinciale reeksen. Er komt dus ook geen verandering in het competitieopzet van de Super League. Wel zouden er eventueel voor het seizoen 2019-20 nieuwe middelen in het vrouwenvoebal gepompt worden en dan zou er eventueel een Super League komen met maximaal 8 clubs die dus over een bedrag zouden kunnen beschikken tussen de 50 à 75.000 euro. Van een nieuwe BeNeLeague kan er geen sprake zijn omdat dit door de UEFA als concurrentie gezien wordt voor de UEFA Women’s Champions League! Het format dat tussen 2012 en 2015 gehanteerd werd was dus éénmalig en krijgt geen vervolg! Dat werd ons ook bevestigd door Marc Lesenfants, de voorzitter van de Commissie Vrouwenvoetbal bij de KBVB die door ziekteverschijnselen eerder was teruggekeerd uit Cyprus waar de Belgian Red Flames na winst tegen Zuid-Afrika de 5de plaats op de Cyprus Women’s Cup veroverden.

Het is uiteraard nog toekomstmuziek maar als het ooit zover komt (?) dan zou dat de allereerste keer zijn dat er in België vanuit de Pro League effectief wat beweging komt richting het Belgische vrouwenvoetbal. Tot op heden is al het geld dat voor het vrouwenvoetbal binnen de KBVB gebruikt wordt geld dat afkomstig is van de UEFA en van de FIFA!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share