Share

Italië heeft zich op vrijdagavond 8 juni 2018 in het Artemio Franchi Stadion van Firenze voor het eerst sinds 1999 geplaatst voor het WK Vrouwenvoetbal! Het team van bondscoach Milena Bertolini won overtuigend thuis tegen Portugal met 3-0!

Dag op dag 28 jaar geleden opende in het Milanese San Siro de Mondiale, het WK 1990, met het nummer ‘Un’estate Italiana’ van Giorgio Moroder vertolkt door Gianna Nannini en Edoardo Bennato. Wat volgde was een kleurrijke modeshow en een openingswedstrijd die ondanks twee rode kaarten gewonnen werd door Kameroen tegen wereldkampioen Argentinië (1-0 na een goal van François Omam-Biyik in de 67ste minuut). Het was het jaar dat de wereld Salvatore “Totò” Schillaci ontdekte en waarin balvirtuoos Roberto Baggio de overstap maakte van Fiorentina naar Juventus! Nu in 2018 is Italië met de Squadra Azzurra volgende week niet aanwezig op het WK in Rusland bij de mannen. Voetballend Italië moest dus plots alle hoop stellen op de vrouwen die in cultuurstad Firenze Portugal ontvingen om bij het eerstvolgende WK, in 2019 in Frankrijk, aanwezig te zijn.

Er waren een goeie 6.500 toeschouwers aanwezig in het stadion van Fiorentina en zij zagen hoe de wedstrijd al binnen het kwartier in een beslissende plooi lag. Daarbij had het Italiaanse nationale vrouwenteam goed de doelpunten van België tegen Portugal bestudeerd want zowel het eerste als het tweede doelpunt kwam na een hoekschop vanop links telkens getrapt door Manuela Giugliano van Brescia. Eerst kopte Cristiana Girelli ook al van Brescia knap binnen (1-0, 4de minuut) en vervolgens was het verdediger Cecilia Salvai (Juventus) die de door Patricia Morais (Sporting CP) weggebokste bal verlengde over de lijn volgens de Zweedse scheidsrechter Pernilla Larsson ondanks de poging van Dolores Silva (SC Braga) om de bal nog te keren (2-0, 13de minuut).

Italië speelde gretig en geconcentreerd en het kreeg in de eerste helft nog kansen die niet werden afgerond terwijl we ook even na het halfuur het uitvallen van Martina Rosucci (Juventus) noteerden. De creatieve middenvelder blesseerde zich en werd vervangen door de na lange tijd teruggekeerde Alice Parisi (Fiorentina) (34ste minuut).

In de tweede helft bleef Italië de wedstrijd domineren en het had pech toen eerst Barbara Bonansea (Juventus) alleen op doel af de lat trof (66ste minuut) en vervolgens ook nog Cristiana Girelli (85ste minuut) haar poging uit vrije trap op de lat zag uiteenspatten. Het werd uiteindelijk toch nog 3-0 in de toegevoegde tijd van dit duel toen Barbara Bonansea op aangeven van Aurora Galli (Juventus) de eindstand op het bord zette (90ste + 1′ minuut) waarna de feestvreugde over de WK-kwalificatie in het stadion kon beginnen!

Italië speelt zo straks voor de 3de keer een WK-eindronde. Het was er al bij toen het WK Vrouwenvoetbal voor de allereerste keer gespeeld werd in China in 1991. Italië werd daar in de kwartfinale uitgeschakeld door Noorwegen (3-2). In 1999 bij de tweede deelname in de Verenigde Staten kwam het niet verder dan de groepsfase. Na een voorlopig perfect parkoers in deze campagne (met 21 op 21 heeft het team van bondscoach Milena Bertolini nog altijd het maximum) zullen ze straks op het WK 2019 in Frankrijk ongetwijfeld hoger willen mikken.

De kwalificatie van Italië voor het WK 2019 in Frankrijk betekent ook dat de Belgian Red Flames nu zeker de 2de plaats moeten veroveren in deze groep. Daarbij zullen ze bovendien de 3 resterende wedstrijden moeten winnen (op bezoek bij Moldavië, uit bij Roemenië en thuis tegen Italië) willen ze vervolgens ook bij de top 4 van beste tweedes uit alle groepen terechtkomen om zo barrages (in het beste geval 4 wedstrijden) te kunnen spelen voor het laatste ticket voor het WK 2019 in Frankrijk!

Dit zijn beelden van de volledige wedstrijd Italië – Portugal met dank aan Rai Sport:

WK-kwalificatie – Groep 6 – Artemio Franchi Stadion, Firenze:

Italië – Portugal 3-0 (rust: 2-0);
Doelpunten: 4′ Cristiana Girelli 1-0, 13′ Cecilia Salvai 2-0, 90′ + 1′ Barbara Bonansea 3-0.

De stand in groep 6 is nu:
1. Italië 7-21 (18-2);
2. België 5-10 (18-5);
3. Portugal 5-4 (9-6);
4. Roemenië 5-4 (5-8);
5. Moldavië 6-1 (2-31);

Bekijk het resterende programma in groep 6:
Moldavië – België (10/06/2018 in Chisinau, 19u lokale tijd, 18u bij ons);
Roemenië – Portugal (12/06/2018 in Botosani);
Moldavië – Portugal (30/08/2018);
Roemenië – België (31/08/2018);
Portugal – Roemenië (04/09/2018);
België – Italië (04/09/2018 in Leuven);

Bekijk de feestvreugde van Italië dankzij FIGC Vivo Azzurro:

Lees ook nog over dit duel via:
FIGC

Voor meer over Moldavië – België ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

***Deze 10 landen zijn al zeker van deelname aan het WK 2019 in Frankrijk:
Azië: China, Thailand, Australië, Japan en Zuid-Korea;
Zuid-Amerika: Brazilië en Chili;
Europa: Spanje en Italië;
Gastland en organisator: Frankrijk;
Loting WK 2019: Zaterdag 8 december 2018 (Parijs);
Openingsmatch WK 2019: Vrijdag 7 juni 2019 (Parc des Princes, Parijs, 21u met Frankrijk);
Finale WK 2019: Zondag 7 juli 2019 (Groupama Stadion – Parc OL, Lyon, 17 uur);

Share