Share

Een kopbaldoelpunt van Samuel Umtiti, ploegmaat van Thomas Vermaelen bij FC Barcelona, na een hoekschop van Antoine Griezmann in het begin van de tweede helft zorgde voor het verschil in het burenduel en halve finale op het WK 2018 in Rusland tussen Frankrijk en België. The Final Destination, het Luzhniki Stadion in Moskou en de wereldtitel, werden dus niet bereikt maar toch zijn de Rode Duivels na dit tornooi wereldkampioen niet op de erelijst maar wel in ons hart.

De teleurstelling was bij velen bijzonder groot na de nederlaag met het kleinste verschil in het Petrovsky Stadion van Sint-Petersburg tegen Les Bleus van Didier Deschamps (1-0). Voor de allereerste keer de finale van de wereldbeker spelen zat er niet in ondanks de vele mooie momenten die de voorbije maand opleverde onder leiding van bondscoach Roberto Martinez. We zijn vaak én terecht kritisch over deze generatie Rode Duivels maar dit keer komen ze al minstens met opgeheven hoofd en flink wat trots huiswaarts. Ze zorgden op the FIFA World Cup Russia 2018 voor een doelpuntenfestival in Moskou tegen Tunesië, een sensationele ommekeer in Rostov-on-Don tegen Japan, een fantastische overwinning in Kazan tegen Brazilië met Neymar Jr, veel schitterende momenten, mooi combinatievoetbal, sterke acties met en zonder bal, knappe doelpunten en ze veroverden bovendien de sympathie en bewondering van vele voetballiefhebbers over de hele wereld. De Rode Duivels werden dus wel degelijk wereldkampioen maar in het hart!

Een troostprijs zullen velen zeggen. Misschien wel, maar misschien ook niet. Uiteraard zal over vele jaren vaak gekeken worden naar de trofeeënkast of het podium en daarop zal België niet op de eerste plaats staan. Het zal echter niet het enige team in de geschiedenis zijn die dat overkomt. Denken we maar aan Nederland in 1974, het team met Johan Cruijff en het totaalvoetbal onder Rinus Michels. West-Duitsland haalde in het Olympisch Stadion van München de wereldtitel na een 2-1-overwinning maar zovele jaren later denkt iedereen enkel en alleen nog terug aan het mooie voetbal van Oranje ….

Bekijk de hoogtepunten uit Frankrijk – België in Sint-Petersburg dankzij FIFA TV:

Voetbal is dus zeker emotie maar op de dag dat het moet gebeuren telt eigenlijk maar één ding. Niet het aantal mooie passes, het percentage balbezit, het aantal hoekschoppen, het taktische concept of de manier van spelen, maar wel het resultaat en het aantal doelpunten die er gemaakt worden. Je moet er enkel voor zorgen dat je één keer meer scoort dan de tegenstander binnen de reguliere speeltijd, na verlengingen of bij het nemen van de strafschoppen. Dat is niet meteen romantisch maar wel de realiteit. Frankrijk deed dat in Sint-Petersburg beter en daardoor staan ze ook als verliezend finalist op het voorbije EK 2016 in hun eigen land (herinner je de 0-1 na verlengingen in het Stade de France tegen Portugal) dit keer in de finale van het WK 2018 in Rusland! Een schoonheidsprijs wordt het bijna zeker niet maar de hoofdprijs zit er wel nog altijd in voor Kylian Mbappé, Antoine Griezmann, Paul Pogba & co.

Het land dat in 2019 het volgende WK Vrouwenvoetbal organiseert met hopelijk dan ook de Belgian Red Flames aan de aftrap neemt het op zondag 15 juli 2018 met hun mannenteam in Moskou in de finale op tegen de winnaar van die andere halve finale tussen Kroatië en Engeland. Ook voor die twee ploegen is het straks nog even bibberen om uit te maken wie mag spelen voor de wereldbeker en de belangrijkste plaats op de erelijst en wie voor de wedstrijd voor de derde plaats tegen België nu zaterdag 14 juli 2018 in Sint-Petersburg.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: De Belgian Red Flames spelen nog 2 groepswedstrijden in de kwalificatie op weg naar het WK 2019 in Frankrijk en dat op vrijdag 31 augustus 2018 in Botosani tegen Roemenië en op dinsdag 4 september 2018 om 17 uur in Leuven tegen Italië. Voor dit laatste duel kan U tickets kopen op de website van de KBVB!

Share