Share

Frankrijk is de winnaar geworden van de 21ste editie van het WK Voetbal. In het Luzhniki Stadion in Moskou versloeg het op zondag 15 juli 2018 in de finale Kroatië, dat ondanks het spelen van drie verlengingen op weg naar de eindstrijd, nog heel sterk voor de dag kwam.

WK-finales zijn heel vaak matige tot slechte wedstrijden met weinig doelpunten en de voorbije 3 edities ook telkens met verlengingen en 1 keer zelfs in 2006 toen Frankrijk in Berlijn tegen Italië speelde zelfs strafschoppen. De vraag was uiteraard hoe deze van 2018 zou verlopen. Maar misschien was het zien opduiken van ooit balvirtuoos Ronaldinho als drummer tijdens de slotceremonie wel hoopgevend dat het ook anders kan. Zijn tromgeroffel werd uiteindelijk de aanzet van toch wel een finale die beter was dan verwacht werd en dat vooral dankzij de onvermoeibare Kroaten.

De Balkan boys begonnen gretig aan de wedstrijd van hun leven maar het was wachten op een licht toegekende vrije trap na een fout van Marcelo Brozovic op Antoine Griezmann vooraleer de wedstrijd openbrak. De spits van Atlético Madrid, die eerder dit jaar al in Lyon de UEFA Europa League won, gaf de bal voor richting Raphaël Varane waarna Mario Mandzukic ongewild zijn hoofd tegen de bal plaatste en die zo over doelman Danijel Subasic in de netten gevangen werd (1-0, 18de minuut). Kroatië was misschien even onder de indruk van deze allereerste owngoal in de geschiedenis van de WK-finales maar het sloeg gemotiveerd en met schwung terug. Na een vrije trap van Luka Modric die gevolgd werd door 3 Kroatische kopballen (Vrjsalko, Mandzukic en Lovren) legde Domagoj Vida de bal terug op Ivan Perisic die vervolgens met zijn linkervoet de bal zuiver en onhoudbaar links van de Franse sluitpost Hugo Lloris tegen de netten knalde (1-1, 28ste minuut). Alles terug in evenwicht, leuk voor de spanning, goed voor de wedstrijd en verdiend voor Kroatië, dat in de eerste helft beter was dan Frankrijk. Maar dan was er die hoekschop van Antoine Griezmann, die door Blaise Matuidi werd doorgekopt en tegen de hand van Ivan Perisic belandde. De Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana had niets gezien maar werd door de VAR (Video Assistant Referee) erop gewezen toch nog eens naar de beelden van de herhaling te gaan kijken … Hiervoor fluit je toch geen strafschop, zo werd wereldwijd geoordeeld. Toch wel want de bal belandde uiteindelijk en zelfs na nog even aarzelen van de ref op de stip. Antoine Griezmann profiteerde en trapte ongegeneerd de 2-1 tegen de netten. Frankrijk trok dus met voorsprong naar de kleedkamer maar met dit soort voetbal kon het zelfs tegen een stel vermoeide Kroaten niet overleven, zoveel was duidelijk.

In het begin van de 2de helft gebeurde er dan van alles. Griezmann trapte de bal over doel, Hugo Lloris redde een knappe poging van Ante Rebic en Kylian Mbappé ging op snelheid voorbij en rond Domagoj Vida alsof de Kroatische verdediger er niet stond maar een doelpunt kwam er uit deze actie niet voort want Danijel Subasic kwam nog gepast tussen. En plots werd dan dit totnogtoe smetteloze WK ontdaan van zijn onaantastbaarheid toen enkele leden van Pussy Riot het veld kwamen opgelopen om er toch meer even op te wijzen dat toch niet alles in Rusland rozegeur en maneschijn is. De Franse bondscoach Didier Deschamps, zelf ooit wereldkampioen maar ook geschoold door de Belg Raymond Goethals bij Marseille, greep dan in. De kleine N’Golo Kanté, die dit keer verzoop op het middenveld, werd vervangen door de boomlange Steven Nzonzi. Met ook nog Paul Pogba in zijn buurt won de Franse centrale as dus aan gestalte en loopvermogen en even later trof het zelfs een derde keer raak toen Paul Pogba, die zelf de bal verstuurde richting Kylian Mbappé en die uiteindelijk terugkreeg van Antoine Griezmann, in twee tijden de bal voorbij Danijel Subasic plaatste (3-1, 59ste minuut). Frankrijk was 20 jaar na de eerste wereldtitel op weg naar een tweede kroon. Zoveel was nu wel duidelijk en toen Kylian Mbappé op aangeven van Lucas Hernandez voor nummer vier zorgde (4-1, 65ste minuut) om zo na Pelé de tweede 19-jarige te worden die scoorde in een WK-finale mocht Frankrijk en zijn aanwezige president Emmanuel Macron beginnen juichen. Toch hield het drie minuten later nog even de adem in toen doelman Hugo Lloris zich verslikte in het uitverdedigen en Mario Mandzukic nu ook zomaar een doelpunt aan de juiste kant aanbood (4-2, 69ste minuut). Zo kreeg ook deze flater nog een plaatsje in de geschiedenisboeken van het WK 2018 waarbij de finale eindigde op een slotoffensief van Kroatië maar met te weinig uitgespeelde kansen om nog iets aan de eindstand te veranderen.

Frankrijk was wereldkampioen, Didier Deschamps mocht zich bij het illustere duo Mario Zagallo en Franz Beckenbauer, die allebei eerder zowel wereldkampioen werden op het veld als speler en naast het veld als coach, voegen en de spelers mochten zich opmaken voor de uitreiking van de medailles en de trofee. Op dat moment gingen de hemelsluizen nog eens helemaal open. Terwijl de donder en de bliksem het tijdens de eindstrijd zelf nog beschaafd hielden bezorgden ze deze keer alle aanwezigen op het veld met Russisch president Vladimir Putin, FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de Franse leider Emmanuel Macron voorop een koude douche. Het was daarbij pijnlijk om te zien hoe de Kroatische vrouwelijke presidente Kolinda Grabar-Kitarović, ondanks haar knuffels voor alle winnaars en verliezers, het langst moest wachten op een regenscherm. Ook dat is nog altijd Rusland in 2018!

Bekijk de hoogtepunten van de WK-finale 2018 dankzij FIFA TV:

Het volgende WK bij de mannen is gepland over vier jaar in Qatar. Dan wordt de 22ste editie gespeeld van maandag 21 november 2022 tot en met zondag 18 december 2022.

Maar U hoeft niet zolang te wachten op een volgend WK. Volgend jaar al kan U in Frankrijk terecht voor de 8ste editie van het WK Vrouwenvoetbal en dat van vrijdag 7 juni 2019 met openingswedstrijd in het Parc des Princes in Parijs tot en met zondag 7 juli 2019 als de finale wordt gespeeld in het Groupama Stadion van Lyon.

Foto – (c) FIFA.com/France 2019

FIFA-prijzen WK 2018:
Wereldkampioen: Frankrijk;
Beste speler: Luka Modric (Kroatië);
Beste jongere: Kylian Mbappé (Frankrijk);
Beste doelman: Thibaut Courtois (België);
Topschutter: Harry Kane (Engeland) met 6 doelpunten;
Fair-play prijs: Spanje.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: De Belgian Red Flames zijn voorlopig nog altijd in koers om dat eerste WK ooit te halen. Zij spelen nog groepswedstrijden op vrijdag 31 augustus 2018 in Botosani op bezoek bij Roemenië en op dinsdag 4 september 2018 om 17 uur in Leuven tegen het al geplaatste Italië. Tickets voor dat duel zijn te koop bij de KBVB.

Share