Share

Op de verjaardag van zangeres Beyoncé Knowles op dinsdag 4 september 2018 begonnen de Belgian Red Flames aan hun overlevingstocht tegen Italië. Zou haar lied dat ze zong met Destiny’s Child ‘Survivor’ straks ook van toepassing zijn op het team van bondscoach Ives Serneels?

Marc Lesenfants kreeg een eerbetoon voor de aftrap van het WK-kwalificatieduel België-Italië! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Voor het duel België – Italië werd er nog even stilgestaan bij het plots heengaan eind juni 2018 van Marc Lesenfants, gedurende 9 jaar de voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal wiens echtgenote bloemen kreeg van Aline Zeler, de captain van de Belgian Red Flames. Een mooi gebaar ter ere van iemand die hoe moeilijk dat soms ook was wel altijd het vrouwenvoetbal positief bleef benaderen en ondersteunen en vooral vooruit wilde helpen. Tegen Italië had hij ongetwijfeld genoten van het geleverde spel van ‘de meisjes van Ives Serneels’ want de Belgian Red Flames pakten de wedstrijd na de aftrap van Cristiana Girelli meteen op met een uitbraak van Tessa Wullaert en een net niet goed gericht schot van Julie Biesmans dat naast ging (1ste minuut). Vijf minuten later lag de bal al tegen de touwen! Een mooie Belgische aanval vertrok via Tessa Wullaert en Janice Cayman naar Tine De Caigny. De middenvelder van RSC Anderlecht gaf de bal voor naar de tweede paal waar Davinia Vanmechelen met rechts kon binnentrappen (1-0, 6de minuut).

Davinia Vanmechelen lukte zopas de openingsgoal. Ze gaat in de armen van Tine De Caigny die de assist gaf! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op de 13de minuut was er dan even paniek in de Belgische rangen toen Aline Zeler (nieuw bij PSV) Nicky Evrard (FC Twente) bijna verraste met een terugspeelbal. Misschien wou de Belgische captain haar doelvrouw even testen want nu vrijdag 7 september 2018 beginnen ze in de Nederlandse competitie meteen tegen mekaar in Hengelo. Twee Italiaanse hoekschoppen volgden maar ze bleven zonder gevaar. Bij de derde Italiaanse hoekschop in de 21ste minuut genomen door Manuela Gugliano kopte Gouden Schoen Janice Cayman de bal weg en die ging via Davina Philtjens en Davinia Vanmechelen richting Tine De Caigny. Zij stak door naar Tessa Wullaert die naar binnen draaide en met links nipt over het Italiaanse doel trapte (22ste minuut). Ja, ook de Belgian Red Flames weten hoe ze de omschakeling perfect moeten uitvoeren!

In het begin van de wedstrijd stelde Aline Zeler doelvrouw Nicky Evrard even op de proef! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Net over het half uur vertrok de bal dan van de voet van Barbara Bonansea naar rechts richting Lisa Alborghetti. Davina Philtjens verlengde het leer nog even en kwam vervolgens met een correcte tackle, ook volgens de Franse scheidsrechter Florence Guillemin zo leek het eerst. Maar op aangeven van haar assistente Manuela Nicolisi langs de kant wees ze alsnog naar de stip.

Strafschop of niet: Davina Philtjens gaat voor de bal in het duel met Lisa Alborghetti! Foto – (c) Sportpix.be/Stijn Audooren

Cristiana Girelli nam de strafschop in dank aan en plaatste de bal zuiver links van Nicky Evrard tegen de netten (1-1, 30ste minuut) waarna ze richting de Italiaanse dugout liep en het truitje met het nummer 8 (van de onfortuinlijke Martina Rosucci die zich blesseerde aan de knie en een operatie moet ondergaan) in de lucht stak.

Cristiana Girelli droeg haar strafschopdoelpunt op aan Martina Rosucci die zich aan de knie blesseerde en een operatie moet ondergaan! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames moesten opnieuw beginnen en dat deden ze ook. Na een mooie actie met Janice Cayman, Tessa Wullaert en Davinia Vanmechelen zag Julie Biesmans haar schot nog afgeblokt door de Italiaanse verdediging (32ste minuut) maar twee minuten later probeerden ze het opnieuw. De aanval zag er weer mooi uit met een bal van Julie Biesmans diep naar Janice Cayman, de voorzet vanop rechts volgde in een bijna copy van het eerste doelpunt richting Davinia Vanmechelen. De speelster van PSG zag Laura Giuliani haar eerste poging met links nog redden maar de herneming met rechts en via de Italiaanse doelvrouw was wel raak (2-1, 35ste minuut). Het Belgische team en de in beperkte mate opgedaagde twaalfde man (er waren 2.758 toeschouwers aanwezig) konden opnieuw juichen. Het gebrachte spektakel was voor hen alleszins al de verplaatsing waard geweest!

Vreugde op de Belgische bank nadat Davinia Vanmechelen haar tweede doelpunt van de wedstrijd lukte! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Zes minuten voor de rust stelde Tessa Wullaert met een schot met rechts de Italiaanse doelvrouw Laura Giuliani nog eens op de proef zonder succes evenwel terwijl aan de overkant kort voor rust Cristiana Girelli op aangeven van Barbara Bonansea over tikte. België – Italië stond bij de rust 2-1, een resultaat waarmee de Belgian Red Flames voorlopig uitzicht hadden op de play-offs.

Ook Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge en vice-voorzitter van de KBVB, was aanwezig op België – Italië. Tijdens de rust kwam hij aan het woord bij Proximus TV! Foto – (c) Sportpix.be / MaMPict

Bondscoach Milena Bertolini liet na de rust met Valentina Giacinti een nieuw gezicht opdraven bij de bezoekers. Zij kwam in de plaats van Aurora Galli maar het eerste gevaar na de pauze kwam van België met een voorzet van Janice Cayman eenvoudig gepakt door Laura Giuliani (47ste minuut). Aan de overkant zorgde Italië dan weer voor een mogelijkheid bij een hoekschop maar de poging van de ingevallen Giacinti ging naast (53ste minuut). Tessa Wullaert zette dan Janice Cayman alleen voor Laura Giuliani maar het Italiaanse sluitstuk liet zich niet verschalken (54ste minuut). Italië pakte vervolgens binnen het kwartier een dubbele gele kaart na fouten van Lisa Alborghetti op Kassandra Missipo (55ste minuut) en van Barbara Bonansea op Davina Philtjens (69ste minuut). Tussendoor waren er twee knappe Belgische aanvallen met eerst een diepe bal van Laura De Neve met een hakje van Davinia Vanmechelen richting Davina Philtjens wiens voorzet echter Janice Cayman niet bereikte (59ste minuut) en dan een mooie een-twee Tine De Caigny-Davinia Vanmechelen waarna Davina Philtjens naast trapte (61ste minuut).

Laura Giuliani gaat gepast in de voeten van Belgisch Gouden Schoen Janice Cayman tijdens België – Italië in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Een kwartier voor tijd en na enkele wissels haalde Cristiana Girelli dan weer onverwacht en van heel ver uit met rechts. De bal ging over het doel verdedigd door Nicky Evrard (76ste minuut). België zorgde nadien nog 2 keer voor gevaar. Tine De Caigny kopte een hoekschop van Tessa Wullaert naast (79ste minuut) en Laura Giuliani redde eerst een schot van Tessa Wullaert en vervolgens ook de rebound van Janice Cayman (83ste minuut).

Tessa Wullaert aan de bal voor een nieuwe aanval tegen Italië! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Kon Italië in het slot alsnog gelijkmaken en een eventueel Belgisch feestje vergallen? Kort voor het einde van de reguliere speeltijd leek het zover bij een vrije trap van alweer Manuela Giugliano en een kopbal van de altijd op de loer liggende Cristiana Girelli. Nicky Evrard haalde de bal echter knap uit de hoek waarna het vervolg werd afgevlagd voor buitenspel van Valentina Giacinti. Na de invalbeurt van Ella Van Kerkhoven voor Davinia Vanmechelen (87ste minuut) mocht ook Yana Daniëls nog het veld in ter vervanging van Janice Cayman (90ste + 2de minuut). Kort daarna floot de Franse scheidsrechter Florence Guillemin af.

België mag juichen na de 2-1-winst tegen Italië in het slotduel van de groepsfase richting WK 2019. De play-offs worden een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Even later konden de Belgian Red Flames vieren want ze hadden de groepsfase overleefd en ze konden beginnen zingen: ‘I’m a survivor, I’m not gonna give up, I’m not gonna stop, I’m gonna work harder, I’m a survivor, I’m gonna make it, I will survive, keep on surviving! Bondscoach Ives Serneels en zijn ‘meisjes’ zoals Marc Lesenfants het altijd zo schattig verwoordde mogen zich gaan opmaken voor een nieuw feit in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal: de play-offs voor deelname aan het WK!

WEDSTRIJDFICHE:

WK-kwalificatie 2019 – Groep 6 – King Power/Den Dreef, Leuven – Dinsdag 4 september 2018;

België – Italië 2-1 (rust: 2-1);
Doelpunten: 6′ Davinia Vanmechelen 1-0, 30′ Cristiana Girelli 1-1 op strafschop, 35′ Davinia Vanmechelen 2-1.
Gele kaarten: 55′ Lisa Alborghetti (Italië), 69′ Barbara Bonansea (Italië);
Toeschouwers: 2.758.

De Belgian Red Flames die mekaar nog even wat moed inspreken voor de aftrap van het slotduel tegen Italië in de groepsfase van de kwalificatie voor het WK 2019! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Aline Zeler (cap), Laura De Neve, Davina Philtjens (74′ Maud Coutereels); Tine De Caigny, Kassandra Missipo, Julie Biesmans, Davinia Vanmechelen (87′ Ella Van Kerkhoven); Janice Cayman (90′ + 2′ Yana Daniëls), Tessa Wullaert.
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Justine Odeurs, Lenie Onzia Sarah Wijnants, Nicky Van Den Abbeele.

Italië speelde met: Laura Giuliani; Sara Gama (cap), Cecilia Salvai, Elena Linari, Lisa Boattin; Valentina Cernoia (63′ Eleonora Goldoni), Manuela Giugliano, Aurora Galli (46′ Valentina Giacinti); Lisa Alborghetti (75′ Alice Parisi), Cristiana Girelli, Barbara Bonansea.
Bondscoach: Milena Bertolini.
Kwamen niet in actie: Rosalia Pipitone, Laura Fusetti, Ilaria Mauro, Martina Lenzini.

Scheidsrechter: Florence Guillemin (Frankrijk);
Assistent-scheidsrechters: Elodie Coppola en Manuela Nicolosi (Frankrijk);
Vierde scheidsrechter: Ella De Vries (België);

Bekijk de hoogtepunten van België – Italië dankzij Proximus TV/KBVB:

Bekijk de fotoreportage van Stijn Audooren via:
Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share