Share

Op vrijdagnamiddag 7 september 2018 werd er in het Zwitserse Nyon geloot voor de play-offs in de Europese zone met als inzet het laatste ticket voor het WK 2019 in Frankrijk.

Lara Dickenmann is de topspeelster van Zwitserland. Zij won 2x de UWCL met Lyon en speelde in totaal 6 finales! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

Nederland of Zwitserland dat was de vraag van de dag bij de loting. Tegen wie zouden de Belgian Red Flames het begin oktober van dit jaar opnemen in hun allereerste barrage ooit op weg naar een WK-eindronde. Het antwoord is er wellicht eentje waarmee de meeste speelsters van het team van bondscoach Ives Serneels wel tevreden zullen zijn want de Belgian Red Flames ontlopen dit keer in eerste instantie in elk geval Europees kampioen Nederland! Als eerste kwam immers een heruitgave van de finale van het EK 2017 uit de bus namelijk Nederland – Denemarken. En dan kreeg België het thuisvoordeel om te beginnen tegen Zwitserland, het land dat sinds 28 februari 2012 getraind wordt door de Duitse Martina Voss-Tecklenburg en sindsdien zowel het WK 2015 in Canada haalde (uitgeschakeld in de achtste finale door het gastland) als het EK 2017 in Nederland waar het in de groepsfase Oostenrijk en Frankrijk moest laten voorgaan maar wel Ijsland achter zich liet. Voor Martina Voss-Tecklenburg zijn het overigens de laatste wedstrijden want na de kwalificatie keert ze terug naar Duitsland waar ze bondscoach wordt en het team zal coachen op weg naar en tijdens het WK 2019 in Frankrijk!

Martina Voss-Tecklenburg begin maart 2018 op de Cyprus Women’s Cup! Na de WK-kwalificatiecampagne wordt ze bondscoach in Duitsland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zwitserland leek in deze kwalificatiecampagne richting Frankrijk 2019 als reekshoofd heel lang op weg naar het rechtstreekse ticket. Pas vorige week verloor de winnaar van de Cyprus Women’s Cup 2017 voor het eerst op bezoek bij concurrent Schotland (2-1) en afgelopen dinsdag 4 september 2018 kwam het team met toppers als Lara Dickenmann (2x UWCL-winnaar met Lyon en recent nog ploeggenote van Belgian Red Flame Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg) en dribbelfenomeen Ramona Bachmann (tegenwoordig bij Chelsea) in Mielec niet verder dan 0-0 op bezoek bij Polen.

Ramona Bachmann is een dribbelfenomeen en speelt tegenwoordig voor Chelsea Ladies FC, de winnaar van de dubbel in Engeland vorig seizoen! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

België speelde voor het laatst wedstrijden met inzet tegen Zwitserland op weg naar het EK 2009 in Finland toen Anne Noë nog bondscoach was. Op zaterdag 5 mei 2007 verloor het in het Stade de Bouleyres van Bulle met 1-0 na een goal van Nicole Schäpper (16de minuut). Maud Coutereels en Heleen Jaques stonden toen al in de basis, Aline Zeler viel in en Janice Cayman en Lenie Onzia zaten op de bank. Op zondag 27 april 2008 volgde de wedstrijd in België in het Stade des Géants van Ath. België won dat duel met 3-1 dankzij een dubbel van Femke Maes (1-0, 25ste en 2-1, 88ste minuut) en het allereerste doelpunt van huidig Gouden Schoen Janice Cayman voor het Belgische nationale vrouwenteam (3-1, 90ste + 1′ minuut). Vanessa Bürki lukte destijds het Zwitserse doelpunt (1-1, 38ste minuut). Onder leiding van Ives Serneels speelde België 1 keer tegen Zwitserland en dat was op woensdag 1 maart 2017 op de Cyprus Women’s Cup in Nicosia. Het werd in dat vriendschappelijke duel een gelijkspel 2-2 met goals van Lien Mermans (1-0, 30ste minuut), Caroline Abbé (1-1, 26ste minuut), Janice Cayman (2-1, 77ste minuut) en Selina Kuster (2-2, 87ste minuut).

Janice Cayman scoorde haar allereerste goal voor België op zondag 27 april 2008 tegen Zwitserland. In deze WK-kwalificatiecampagne kroonde ze zich tot topschutter in de Europese zone met 9 doelpunten! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

Voor Zwitserland is het overigens de tweede deelname aan een play-off richting een WK-eindronde. Op weg naar het WK 2011 in Duitsland faalde het op de voorlaatste horde tegen Italië, dat later in de UEFA-Concacaf play-off onderuit ging tegen de latere finalist de Verenigde Staten.

De opstelling van Zwitserland voor het groepsduel in Schotland! Foto – (c) SFV

Als België zich in de halve finale plaatst dan mag het in de finale van de play-offs uitkomen tegen Europees kampioen Nederland of Denemarken, de verliezende finalist van het EK 2017. In die eindstrijd speelt het dan tussen 5 en 13 november 2018 eerst uit en kan het de slotwedstrijd voor eigen publiek in Leuven afwerken!

Davina Philtjens roept nu al iedereen op om de wedstrijd tegen Zwitserland te komen zien! Foto – (c) Vrouwenteam.be / KV /MaMPict

Dit is de loting voor de play-offs in de Europese zone:
Nederland – Denemarken;
België – Zwitserland (*) (heen op vrijdag 5 oktober 2018);
Zowel de heen- als de terugwedstrijden moeten gespeeld worden tussen maandag 1 en dinsdag 9 oktober 2018.

De finale ziet er als volgt uit:
Nederland of Denemarken – België of Zwitserland;
Zowel de heen- als de terugwedstrijd moet gespeeld worden tussen zondag 5 en maandag 13 november 2018

Voor nog meer over de Belgian Red Flames ga naar:
Vrouwenteam.be
en naar:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: (*) De heenwedstrijd zal op vrijdag 5 oktober 2018 zijn in Leuven, de terugwedstrijd Zwitserland – België is voorzien op dinsdag 9 oktober 2018 in de Tissot Arena van Biel-Bienne!

Share