De Belgian Red Flames vertrokken eerder deze week richting Spanje voor een stage met enkele oefenduels. Inmiddels zijn de eerste twee wedstrijden afgewerkt.

De High Potentials kregen woensdagavond 16 januari 2019 de eer om in de Pinatar Arena van San Pedro del Pinatar te spelen tegen Fundación Albacete, voorlopig 10de op 16 teams in de Spaanse Liga Iberdrola. De High Potentials begonnen aan de wedstrijd met volgende opstelling: Justien Odeurs in doel; achteraan Jody Vangheluwe, Silke Vanwynsberghe, Maud Coutereels (c) en Isabelle Iliano; op het middenveld Charlotte Tison, Nicky Van den Abbeele, Elke Van Gorp, Lola Wajnblum en Yana Daniëls terwijl Ella Van Kerkhoven de targetspits was. Het werd een nederlaag met 1-3 na doelpunten van de Japanse Tomo Matsukawa (0-1, 11de minuut), Sara Navarro (0-2, 25ste minuut), Ella Van Kerkhoven (1-2, 31ste minuut) en een tweede van Tomo Matsukawa (1-3, 32ste minuut). In de tweede helft mocht eerst Diede Lemey invallen voor Justien Odeurs (46ste minuut) waarna ook Amber Maximus en Ella Vierendeels in de 56ste minuut mochten spelen in de plaats van Lola Wajnblum en Charlotte Tison. De vrouwelijke Buffalo’s Elena Dhont, Sharie Van Belle en Chloë Vande Velde bleven op de bank. De ‘High Potentials’ spelen op zaterdag 19 januari 2019 hun tweede oefenduel tegen Noorwegen U23 en dat om 15 uur in dezelfde Pinatar Arena van San Pedro del Pinatar.

Foto – (c) KBVB/Belgian Red Flames

De Belgian Red Flames zelf kwamen op donderdagavond 17 januari 2019 in actie in het Estadio Cartagonova in Cartagena tegen WK-deelnemer Spanje. Dit eerste oefenduel van het kalenderjaar 2019, dat voor 3.300 toeschouwers gespeeld werd, eindigde op een 1-1-gelijkspel. Spanje, dat voor de rust ondanks tal van kansen niet tot scoren kwam, nam even over het uur toch de leiding toen de ingevallen Alba Redondo (speelster van Fundación Albacete) een verre voorzet vanop links van Leila Ouahabi (FC Barcelona) voorbij Nicky Evrard in doel trapte (1-0, 64ste minuut). Spanje bleef het duel domineren maar kwam niet meer tot scoren. De Belgian Red Flames deden dat mirakuleus genoeg met hun enige bal tussen de palen in 90 minuten wel. Kort voor tijd gaf Laura Deloose de bal voor en de inmiddels ex-Gouden Schoen Janice Cayman kopte de gelijkmaker tegen de netten (1-1, 89ste minuut). De Belgian Red Flames haalden zo dus bij hun jaaropener een onverhoopt gelijkspel op bezoek bij Spanje (1-1). Dat resultaat toont nog maar eens aan hoe jammer het is dat de Belgian Red Flames straks niet op het WK 2019 in Frankrijk staan. De Belgian Red Flames spelen hun tweede oefenduel op zondag 20 januari 2019 om 15 uur in de Pinatar Arena van San Pedro del Pinatar tegen Ierland met aftrap om 15 uur.

Bekijk een samenvatting van het duel met dank aan SeFutbol:

Hier kan U ook de Spaanse reacties na de wedstrijd bekijken:

Spanje speelde met: Lola Gallardo, Irene Paredes (58′ Andrea Pereira), Ivana Andrés, Marta Corredera (69′ Celia Jiménez), Leila Ouahabi, Virginia Torrecilla (58′ Marta Carro), Vicky Losada (58′ Alba Redondo), Ángela Sosa (69′ Mariona Caldentey), Aitana Bonmatí, Andrea Sánchez Falcón (78′ Lucía García) y Nahikari García.
Trainer: Jorge Vilda

Belgiê speelde met: Nicky Evrard, Laura Deloose, Heleen Jaques, Laura De Neve, Shari Van Belle; Lenie Onzia (76′ Janice Cayman), Kassandra Missipo, Julie Biesmans; Chloë Vande Velde (79′ Davina Philtjens), Tine De Caigny (90′ + 1′ Maud Coutereels), Elena Dhont.

Voor Shari Van Belle en Elena Dhont (allebei KAA Gent Ladies) was het hun debuut in het A-team!

Scheidsrechter: Sandra Braz Bastos (Portugal);
Assistent-scheidsrechters: Vanessa Alexandra Dias en Olga Marisa Martins (Portugal);
Vierde scheidsrechter: María Dolores Martínez Madrona (Spanje);

PS: Nog meegeven dat de loting voor de voorronde van het EK 2021 in Engeland met een dag werd vervroegd en uiteindelijk op donderdag 21 februari 2019 zal plaatsvinden in het Zwitserse Nyon. Op de Cyprus Women’s Cup 2019 spelen de Belgian Red Flames achtereenvolgens tegen Slovakije (woensdag 27 februari 2019), Oostenrijk (vrijdag 1 maart 2019) en Nigeria (maandag 4 maart 2019). Op woensdag 6 maart 2019 volgt de plaatsingswedstrijd.