Share

De Belgian Red Flames U19 hebben zich voor de vierde keer in de geschiedenis geplaatst voor de EK-eindronde in hun leeftijdscategorie. Dat gebeurde op dinsdag 9 april 2019 na een onwaarschijnlijk scenario in het slot van de laatste duels in groep 2 van de EK-eliteronde.

Vreugde bij Polen nadat Klaudia Jedlinska met het nummer 13 het team van bondscoach Marcin Kasprowicz na 65 minuten op een 2-1-voorsprong bracht. Het EK 2019 in Schotland leek toen heel ver weg voor de Belgian Red Flames U19! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het team van bondscoach Xavier Donnay moest winnen tegen het al uitgeschakelde Polen of minstens even goed doen als rechtstreeks concurrent Finland (beide teams hadden voor aanvang van de laatste groepswedstrijd 4 punten maar de Belgian Red Flames hadden het betere doelsaldo) om zeker te zijn van kwalificatie voor het EK 2019 toekomende zomer in Schotland. Lang zag het er naar uit dat dit niet zou gebeuren want toen Polen na 65 minuten op een 2-1-voorsprong kwam via Klaudia Jedlinska leek Schotland plots heel ver weg. Bijna onbereikbaar aan de andere kant van de wereld want even verderop in het Stade Leburton in Tubeke stonden de bordjes tussen Zwitserland en Finland nog altijd op 1-1.

Een duel tussen twee speelsters die scoorden in het Stade Leburton van Tubeke. Links Emmi Siren (Finland), rechts Svenja Folmli (Zwitserland). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de toegevoegde tijd kon de ingevallen Esther Buabadi de Belgian Red Flames knap langszij trappen 2-2. De toeschouwers op het Belgian Football Center in Tubeke veerden recht maar ondertussen had ook de ingevallen Emmaliina Tulkki even verderop Finland op voorsprong gebracht (2-1, 89ste minuut). België leek alsnog uitgeschakeld. Toen de Nederlandse Lizzy van der Helm een einde maakte aan Polen – België leek ontgoocheling zich meester te gaan maken van het Belgische nationale team maar dan kwam het bericht dat Zwitserland alsnog via Svenja Fölmli op 2-2 was gekomen. Dus was het nog even in spanning afwachten hoe het uiteindelijk zou aflopen tussen die twee andere teams die zich nog altijd konden kwalificeren. De ploeg die scoorde kon de Belgische kwalificatie nog verhinderen. Het gebeurde niet want de Duitse scheidsrechter Angelika Soeder floot af bij 2-2 en dus kon er gejuicht worden door de Belgian Red Flames U19.

Esther Buabadi is op weg naar de gelijkmaker tijdens Polen – België. Het betekende uiteindelijk het doelpunt van de kwalificatie voor de Belgian Red Flames U19! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zij werden het vijfde vrouwelijke Belgische jeugdvoetbalteam dat zich plaatste voor een EK nadat dat eerder lukte voor de generaties van 2006 (onder leiding van Anne Noë), van 2011 (onder leiding van Jean-Marie Greven) en van 2014 (onder leiding van Kris Van Der Haegen) die het vijf jaar geleden ook voor eigen publiek op donderdag 10 april 2014 in het Koning Boudewijnstadion tegen Duitsland wisten te forceren. Voor de U17 lukte het in 2013 onder leiding van Joëlle Piron toen er slechts 4 teams de EK-eindronde speelden.

De Belgian Red Flames U19 schreeuwen het uit na een namiddagje vol spanning en emotie! Ze speelden zichzelf in de geschiedenisboeken van het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

EK-Eliteronde 2019 – Groep 2 – 3de speeldag:

Zwitserland – Finland 2-2 (rust: 1-1);

Doelpunten: 11′ Sanni Ojanen 1-0 owngoal, 14′ Emmi Siren 1-1, 89′ Emmaliina Tulkki 1-2, 90′ + 2′ Svenja Fölmli 2-2.

Ontgoocheling alom in het Stade Leburton van Tubeke. Zwitserland en Finland speelden 2-2-gelijk maar ze zijn allebei ondanks hun late goals uitgeschakeld! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Polen – België 2-2 (rust: 1-1);

Doelpunten: 7′ Weronika Wojcik 1-0, 12′ Lisa Petry 1-1, 65′ Klaudia Jedlinska 2-1, 90′ + 1′ Esther Buabadi 2-2.

Bekijk de doelpunten van dit duel met dank aan de KBVB en Proximus TV:

Eindstand groep 2:

  1. België 3-5 (5-3);
  2. Finland 3-5 (4-3);
  3. Zwitserland 3-4 (4-5);
  4. Polen 3-1 (3-5);
Finland begrijpt het niet hoe ze de 2-1 nog uit handen gaven! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames U19 zijn dus geplaatst voor het EK 2019 dat van dinsdag 16 tot en met zondag 28 juli 2019 zal plaatsvinden in Schotland. De Belgian Red Flames U19 kennen hun tegenstanders in de groepsfase van de laatste acht op dinsdag 16 april 2019 bij de loting in de vroege namiddag in Glasgow.

Bekijk de opmerkelijke prestaties in het Belgische vrouwenvoetbal via:

http://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=10614

Bekijk de fotoreportages van Dirk Vuylsteke en David Catry rond de 2 wedstrijden op de slotspeeldag in groep 2 via:

http://sportpix.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share