Share

Met Belgian Red Flame Maud Coutereels en Silke Demeyere stonden op woensdag 8 mei 2019 in Châteauroux voor het eerst twee Belgische speelsters in een Franse bekerfinale bij de vrouwen. Zij namen het in het Stade Gaston Petit met hun club Lille OSC op tegen de regerende landskampioen en UWCL-titelverdediger Olympique Lyonnais.

Maud Coutereels was de eerste Belgische captain in een Franse bekerfinale. Voor Rijsel in 2019 tegen Lyon! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Afgelopen weekend degradeerde Rijsel uit de topklasse van het Franse vrouwenvoetbal nadat ze op bezoek bij Montpellier met 3-2 onderuit gingen. FC Metz, dat met 3-0 verloor op bezoek bij kampioen Lyon, handhaafde zich omdat het over 22 wedstrijden een puntje meer (19 tegen 18) haalde dan Rijsel. Vooraf bekeken had Rijsel dan ook niet veel kans om de Franse beker te winnen tegen het beste vrouwenvoetbalteam van de voorbije jaren waartegen ze in de competitie thuis op de eerste speeldag met 0-8 verloren en half februari 2019 in Lyon met 1-0 onderuit gingen.

Foto – (c) OL Féminin

Al van bij de aftrap was de vraag wanneer Lyon de score zou openen tegen Rijsel maar het team van coach Rachel Saïdi weerde zich dapper en doelvrouw Elisa Launay hield de sterrenformatie een paar keer van een goal terwijl de Duitse spelvirtouse Dzsenifer Marozsan na 19 minuten de paal trof. Zo bleef het in het Stade Gaston Petit waar er een koude wind stond en het bijzonder fris was voor 9.518 toeschouwers tot aan de rust 0-0.

Dzsenifer Marozsan trapte in de eerste helft tegen de paal! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In de tweede helft kwam Olympique Lyonnais met iets meer gedrevenheid uit de kleedkamer. Na een onnodige fout van Carla Polito op Ada Hegerberg tikte Amel Majri de onrechtstreekse vrije trap kort naar Amandine Henry die met een schuiver over de grond het openingsdoelpunt aantekende (1-0, 52ste minuut). De ban was gebroken en een minuut later viel er al een tweede goal. Amel Majri stuurde Eugénie Le Sommer door op links. De spits van het Franse nationale team ging diep het strafschopgebied in en gaf voor naar Shanice van de Sanden die aan de eerste paal met het hoofd binnenkopte (2-0, 53ste minuut).

Amandine Henry, geboren in Rijsel, opende de score in de bekerfinale met Lyon tegen Lille OSC! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

De wedstrijd lag in een definitieve plooi maar Rijsel gaf niet op. Silke Demeyere zag een gaatje en speelde een diepe bal richting Ouleymata Sarr. De spits van Le LOSC Féminin bleef koel en rondde knap af voorbij Lisa Weiss, de Duitse doelvrouw van Lyon (2-1, 68ste minuut). Het betekende het eerste tegendoelpunt van Lyon in deze bekercampagne. Zat er nog meer in voor het team van Maud Coutereels & co?

Ouleymata Sarr, hier begin dit jaar in duel met Eve Périsset (PSG) lukte het doelpunt van Rijsel in de finale tegen Lyon! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Neen, in de 83ste minuut werd Ada Hegerberg aan de linkerkant van het strafschopgebied licht aangetikt door Morgane Nicoli. Scheidsrechter Maïka Vanderstichel kon niet anders dan de bal op de stip leggen vanwaar Wendie Renard met rechts de eindstand op het bord trapte (3-1). Olympique Lyonnais mocht een tijdje later, een jaar na het verlies in Strasbourg tegen Paris Saint-Germain, voor de 8ste keer in de voorbije 10 jaar de Franse beker in de lucht steken.

Wendie Renard en haar ploeggenoten van Olympique Lyonnais mochten opnieuw de Franse beker in de lucht steken! Foto – (c) Vrouwenteam.be / France 4

***SCOREBORD:

Woensdag 8 mei 2019 – Finale Coupe de France Féminini 2019:

Olympique Lyonnais – Lille OSC 3-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 52′ Amandine Henry 1-0, 53′ Shanice van de Sanden 2-0, 68′ Ouleymata Sarr 2-1, 83′ Wendie Renard 3-1 op strafschop.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV


Share