Share

In een uitverkochte maar niet helemaal volzette Groupama Arena van Boedapest heeft Olympique Lyonnais voor een vier op rij gezorgd. Het won in afwezigheid van voorzitter Jean-Michel Aulas, die ‘s ochtends vroeg al vanuit de Hongaarse hoofdstad naar Lyon teruggekeerd was om ‘s avonds z’n mannenteam aan het werk te zien in de belangrijke wedstrijd tegen Caen, opnieuw de UEFA Women’s Champions League ten koste van een ontgoochelend FC Barcelona.

Toni Duggan mocht de UWCL-finale 2019 in het stadion van Ferencvaros onder een warm zonnetje op gang trappen en de Engelse international zorgde ook voor het eerste schot richting doel van de allereerste Spaanse finalist in deze Europese eindstrijd maar de bal ging naast (3de minuut). Kon FC Barcelona dit Lyon van de troon stoten was al enkele dagen de vraag? Het antwoord zou snel volgen. Na een diepe bal van Griedge M’bock gaf Shanice van de Sanden voor vanop rechts en daar stond Dzsenifer Marozsan centraal om in de 5de minuut al bij haar terugkeer in haar geboortestad de score te openen (1-0). Lyon ging gewoon verder waar het vorig jaar in de verlengingen van de finale in Kiev tegen VfL Wolfsburg was gestopt namelijk met een pletwals want daarna volgde een hat-trick van de allereerste Women’s Ballon d’Or van France Football!

Na 14 minuten trapte Ada Hegerberg een voorzet van opnieuw Shanice van de Sanden vanop rechts voorbij doelvrouw Sandra Panos (2-0). Op aangeven van Amel Majri, nu vanop links, kogelde ze vervolgens met links haar tweede van de vooravond tegen de netten (3-0, 19de minuut) en net voor het halfuur stond ze op de goede plaats om de assist van Lucy Bronze succesvol af te ronden (4-0). Vlak na haar eerste goal pakte ze ook nog een gele kaart voor een fout op Maria Leon. Het toonde aan hoe gretig de Noorse was om zichzelf te bewijzen in deze finale nu ze straks het WK 2019 in Frankrijk aan zich laat voorbijgaan. FC Barcelona en vooral de verdediging (!) had z’n afspraak met de geschiedenis gemist. Lyon mocht zich op de 30ste verjaardag van Eugénie Le Sommer gaan opmaken voor een 4de UWCL-trofee op rij en een 6de in totaal!

Kon FC Barcelona dan niets inbrengen tegen Lyon? Veel te weinig om de meervoudige Franse landskampioen en bekerwinnaar te verontrusten. Een kopbal van Alexia Putellas na een hoekschop had net voor de rust binnen moeten zijn maar de bal ging nipt over het doel van Sarah Bouhaddi (45ste minuut) en halfweg de tweede helft had Lieke Martens een goeie kans om te scoren maar haar poging ging naast (68ste minuut). Ook captain Vicky Losada had beter kunnen doen toen ze van dichtbij op het dak van het doel tikte (74ste minuut). Het was uiteindelijk de sterk ingevallen Nigeriaanse spits Asisat Oshoala die zich nog liet opmerken. Op aangeven van Lieke Martens dook ze op snelheid in de rug van Wendie Renard en knalde ze met rechts het eerreddende doelpunt voor FC Barcelona tegen de netten (4-1, 89ste minuut).

Bekijk alle doelpunten met dank aan UEFA TV:

Olympique Lyonnais domineerde het voorbije decennium (vooral het tweede deel daarvan) het Europese vrouwenvoetbal. Het speelde maar liefst 8 finales en het won er daarvan 6 waarvan de laatste 4 op rij! Het doorbrak de Duitse hegemonie en zorgde voor een nieuw elan. Volgend jaar mag het proberen de UEFA Women’s Champions League voor de 5de keer op rij te winnen. Dan zou het even goed doen als Real Madrid bij de mannen in de glorietijd eind de jaren ’50 van de vorige eeuw. De vraag is welke club uit het vrouwenvoetbal dat kan verhinderen?

Bekijk een video met dank aan Barça TV:

***SCOREBORD:

FINALE UWCL 2019:

Groupama Stadion, Boedapest, zaterdag 18 mei 2019.

Olympique Lyonnais – FC Barcelona 4-1 (rust: 4-0);

Doelpunten: 5′ Dzsenifer Marozsan 1-0, 14′ Ada Hegerberg 2-0, 19′ Ada Hegerberg 3-0, 30′ Ada Hegerberg 4-0, 89′ Asisat Oshoala 4-1.

Scheidsrechter: Anastasia Pustovoitova (Rusland);

Assistent-scheidsrechters: Ekaterina Kurochkina (Rusland) en Petruta Iugulescu (Roemenie);

4de scheidsrechter: Katalin Kulcsár (Hongarije);

Toeschouwers: 19.487.

 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share