Share

Op vrijdag 7 juni 2019 is het zover. Dan is het tijd om te schitteren en staat in de Franse hoofdstad Parijs de 8ste editie van het WK Vrouwenvoetbal op het programma met na de openingsplechtigheid in het Parc des Princes ook het eerste competitieduel tussen gastland Frankrijk en Zuid-Korea.

Foto – (c) FIFA.com

Het wordt een wereldwijd spektakel met voor de tweede keer in de geschiedenis 24 landen (op het allereerste WK in 1991 in China waren ze slechts met 12) waaronder net als in Canada ook opnieuw de Oranje Leeuwinnen, 4 debutanten (Chili, Jamaica, Schotland en Zuid-Afrika) maar jammer genoeg geen Belgian Red Flames. Alhoewel zij, in deze tweede WK-campagne onder leiding van bondscoach Ives Serneels, wel dicht in de buurt van de kwalificatie kwamen uiteindelijk sneuvelden in de play-offs richting dit mondiale evenement.

Alex Morgan won al trofeeën in Frankrijk met Olympique Lyonnais! Nu hoopt ze met de Verenigde Staten de wereldtitel te verlengen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Een uitgesproken tornooifavoriet is er niet echt. De Verenigde Staten behoren met de op sociale media alomtegenwoordige Alex Morgan zeker tot de kandidaat-winnaars. The Stars & Stripes zijn immers regerend wereldkampioen en ze hebben met 3 eindoverwinningen ook het meeste wereldtitels op zak (1991, 1999 en 2015). Maar de wereldtitel in het vrouwenvoetbal werd nog maar 1 keer verlengd door Duitsland dat triomfeerde in 2003 en 2007. Het team van Dzsenifer Marozsan, technisch de beste speelster ter wereld, hoopt na een ontgoochelend EK 2017 in Nederland en een moeilijke kwalificatie richting Frankrijk onder leiding van Martina Voss-Tecklenburg na de eerste Olympische titel in 2016 nu een eerste wereldtitel in dit decennium te veroveren.

Dzsenifer Marozsan hoopt met Duitsland na de Olympische titel in 2016 nu in Frankrijk wereldkampioen te worden! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Noorwegen werd in 1995 bij de buren in Zweden al wereldkampioen maar het treedt in Frankrijk aan zonder Ada Hegerberg, de allereerste Women’s Ballon d’Or, in de selectie. Wordt dit een handicap of stijgt de huidige groep speelsters boven zichzelf uit en doen ze wat niemand van hen verwacht?

Ada Hegerberg, hier nog met Noorwegen in Breda tegen de Belgian Red Flames, ontbreekt als speeslter op het WK. Ze is er wel bij als analiste voor TF1! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het vorige WK op het Europese continent werd in 2011 in Duitsland gewonnen door Japan, het eerste Aziatisch land op de erelijst dat vorig jaar bovendien ook al met de trofee ging lopen op het WK U20 eveneens in Frankrijk. Het zegt alleen maar dat Nadeshiko mag worden onderschat!

Japan, hier met Homare Sawa, werd in 2011 in Duitsland als eerste Aziatisch land wereldkampioen. Hoe ver komt het dit keer? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Er zijn echter nog een flink aantal landen die aanspraak maken op een eerste ster. Gastland Frankrijk wil onder leiding van Corinne Diacre, de eerste vrouwelijke coach in het Franse profvoetbal bij de mannen, het thuisvoordeel volledig benutten en met de vele toppers van meervoudig UWCL-winnaar Olympique Lyonnais een verlengstuk breien aan de tweede wereldtitel van Les Bleus vorig jaar in Moskou!

Van Eugénie Le Sommer worden bij Frankrijk belangrijke doelpunten verwacht. Het wordt uitkijken of dat lukt. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Engeland hoopt na een knappe derde plaats op het WK 2015 in Canada en het voor het eerst winnen van de SheBelievesCup 2019 onder leiding van Phil Neville, die ooit bij het Manchester United van Alex Ferguson de Champions League, titels en bekers won, begin juli 2019 in Lyon de hoofdvogel af te schieten. Vraag is hoe erg de geblesseerde Jordan Nobbs van Arsenal zal gemist worden.

Jordan Nobbs is een belangrijke afwezige bij het Engeland van Phil Neville dat mikt op de hoofdvogel! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nederland wil in navolging van het sprookjesachtige Europese kampioenschap dat in 2017 voor eigen publiek gewonnen werd een gooi doen naar de hoogste kroon op wereldvlak. Het ziet met een kwalitatief sterke kern met speelsters als Vivianne Miedema, Lieke Martens, Jackie Groenen & co een kans en daarvoor moet je altijd gaan, aldus een enthousiaste bondscoach Sarina Wiegman.

Lieke Martens kan met vrouwelijk Oranje na het Europees Kampioenschap nu ook de wereldtitel binnenhalen. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En wat mogen we verwachten van Canada, kwartfinalist op het eigen WK en tweemaal brons op de twee voorbije Olympische Spelen (2012 in Londen en 2016 in Rio de Janeiro) en van Australië met de op een superseizoen terugblikkende Samantha Kerr?

Christine Sinclair aan de bal voor Canada, een outsider voor het WK 2019 in Frankrijk.. Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Tot slot wordt het uitkijken naar het heel ervaren Brazilië met wellicht het laatste grote tornooi van zesvoudig wereldvoetbalster van het jaar Marta terwijl Zweden eveneens met veel ervaring en sterke jeugd op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro toonde dat je vanuit een goede organisatie en met veel wilskracht ook ver kan komen. Ze haalden toen immers de finale maar verloren tegen Duitsland.

Kan de Braziliaanse Marta nog eens schitteren op haar misschien wel laatste WK? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Dit wordt het eerste WK Vrouwenvoetbal dat zelfs in België op een normale manier zal kunnen gevolgd worden. De VRT (Canvas) en RTBf (La Deux) sprongen eindelijk mee op de kar en gaan het tornooi zo goed als volledig uitzenden. U kan uiteraard ook alles volgen via TF1/Canal+/TCM, NOS, BBC, ARD/ZDF, … Alsof dat nog niet genoeg is zal het WK 2019 de komende weken de sociale media meer dan overheersen. Een berichtje op Twitter of Whatsapp, een foto op Instagram, een video op Facebook, … Het zal allemaal niet ontbreken. Keuze genoeg dus om te weten te komen wie op zondag 7 juli 2019 in het Groupama Stadion van Lyon de opvolger wordt van de Verenigde Staten als wereldkampioen Vrouwenvoetbal!

Voor alles over het WK 2019 kan U terecht via:

https://www.fifa.com/womensworldcup/

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Share