Share

Op woensdag 12 juni 2019 stond in het Stade du Hainaut van Valenciennes, vlakbij de Belgische grens, met Duitsland-Spanje een interessante Europese affiche op het programma van het WK 2019. Beide teams hadden hun openingsduel in groep B gewonnen en gingen dus voluit voor een 6 op 6!

Horst Hrubesch, de man die Duitsland na een zwakke start in de kwalificatie uiteindelijk op het WK 2019 in Frankrijk bracht, was aanwezig in Valenciennes voor het tweede groepsduel tegen Spanje! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Duitsland ontsnapte tegen China en won toen dankzij een knap doelpunt van Giulia Gwinn (1-0, 66ste minuut). Het verloor in dat duel wel balvirtuose Dzsenifer Marozsan, die voorlopig met een teenbreuk (zo bleek achteraf) voor de rest van de groepsfase niet meer inzetbaar is. Spanje kwam dankzij twee strafschoppen, waarbij men zich vooral over de tweede veel vragen kan stellen, van een achterstand terug tegen Zuid-Afrika en won zo voor het eerst een WK-duel. Het was dus uitkijken hoe La Roja zich in Valenciennes zou presenteren.

Het onweer boven Valenciennes in het begin van Duitsland (hier met Svenja Huth) en Spanje (Irene Paredes). Maria Leon (16) probeert tussen de hagelstenen door enigszins te volgen. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Het team van bondscoach Jorge Vilda begon het best aan de ontmoeting die vlak na de aftrap geteisterd werd door een hevig onweer. Het leek wel of het onheil van Rennes waar Chili-Zweden op dinsdagavond 11 juni 2019 nog moest onderbroken worden plots richting het noorden van Frankrijk was overgewaaid. Spanje concentreerde zich echter op de wedstrijd en het speelde van bij de aftrap beter dan Duitsland maar het vergat in het begin af te werken. De pocketspits Nahikari (2x) en Silvia Meseguer lieten mooie kansen onbenut.

De Spaanse pocketspits Nahikari kreeg in het begin van de wedstrijd twee enorme kansen tegen Duitsland, hier met doelvrouw Almuth Schult en verdediger Marina Hendrich (nummer 5). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Kort voor de rust kwam het team van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg dan eerder verrassend op voorsprong. Via Giulia Gwinn en Lena Goessling ging de bal op rechts naar Svenja Huth. De van Turbine Potsdam naar VfL Wolfsburg verhuizende spits gaf de bal voor, in het centrum kopte haar toekomstige clubgenote Alexandra Popp naar doel. Sandra Panos weerde af en Sara Däbritz, die binnenkort in Frankrijk bij PSG zal voetballen, maakte gebruik van een aarzeling bij Marta Torrejon, de Spaanse captain, om de bal in doel te tikken (1-0, 42ste minuut).

Sara Däbritz, de scorende nummer 13 van Duitsland in Valenciennes! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Onmiddellijk na de rust was Spanje opnieuw gevaarlijk via Nahikari maar ze werd afgevlagd voor buitenspel. Daarna liet de ingevallen Klara Bühl (ze kwam tijdens de rust in het veld in de plaats van de in het Belgische Eupen geboren Duitse rechtsachter Kathrin Hendrich) zich opmerken met twee mogelijkheden zonder succes evenwel. In het restant van de tweede helft bleef het spannend maar beide teams faalden in de afwerking. Duitsland haalde dus een 6 op 6 en het kan zich zo goed als zeker gaan opmaken voor een achtste finale in Grenoble op zaterdag 22 juni 2019. Met een punt in de slotwedstrijd van de groepsfase tegen Zuid-Afrika op maandag 17 juni 2019 in Montpellier krijgt het daarvoor absolute zekerheid.

Duitsland won voor de tweede keer op rij en staat dus met 6 op 6 stevig aan de leiding in groep B en dat tot blijdschap van deze fan! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Eerder op de dag won Nigeria in het Stade des Alpes van Grenoble in groep A tegen Zuid-Korea met 2-0 dankzij een owngoal van Do-Yeon Kim (1-0, 29ste minuut) en een tweede van Asisat Oshoala, de eerste Afrikaanse speelster ooit die een doelpunt lukte in een UWCL-finale (vorige maand in Boedapest voor FC Barcelona tegen Olympique Lyonnais, MM) (2-0, 75ste minuut). Net voor het uur wedstrijd werd de gelijkmaker van Zuid-Korea van Geum-Min Lee door de VAR afgekeurd voor buitenspel!

Nigeria, hier vlak voor hun eerste duel in Reims tegen Noorwegen, mocht op de tweede speeldag in Grenoble juichen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

‘s Avonds was gastland Frankrijk voor een uitverkochte Allianz Riviera in Nice de betere van Noorwegen dat in de eerste helft een kopbal van Ingrid Engen op de lijn gered zag door Amel Majri. In een aangename eerste helft was Kadidiatou Diani op rechts bij momenten gevaarlijk maar de beslissende pass bleef telkens uit.

Valérie Gauvin zorgde onmiddellijk na de rust in Nice voor het openingsdoelpunt tegen Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nauwelijks 45 seconden in de tweede helft verstuurde Amel Majri een voorzet vanop links die door Valérie Gauvin in één tijd binnengetrapt werd (1-0, 46ste minuut). Kort daarna schoof Wendie Renard een voorzet van Isabell Lehn Herlovsen onbegrijpelijk in eigen doel (1-1, 54ste minuut). Frankrijk kreeg toch de volle buit toen Ingrin Engen na het wegtrappen van de bal volgens de VAR een strafschopfout beging op Marion Torrent. De Duitse Bibiana Steinhaus, die nochtans bij de mannen in de Bundesliga fluit ging enigszins onbegrijpelijk mee in de zienswijze van de VAR en wees (net als bij die tweede strafschop van Spanje tegen Zuid-Afrika op de eerste speeldag) naar de stip. Eugénie Le Sommer nam het geschenk van Bibiana Steinhaus & co in dank aan en trapte les Bleues naar een tweede overwinning op rij op het eigen WK (2-1, 72ste minuut).

Frankrijk met Eugénie Le Sommer als matchwinnaar mocht ook in Nice een overwinning vieren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

SCOREBORD WK 2019 – DAG 6:

***Nigeria – Zuid-Korea 2-0 (rust: 1-0) (groep A);

Doelpunten: 29′ Do-Yeon Kim 1-0, 75′ Asisat Oshoala 2-0.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

***Duitsland – Spanje 1-0 (rust: 1-0) (groep B):

Doelpunt: 42′ Sara Däbritz 1-0.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

***Frankrijk – Noorwegen 2-1 (rust: 0-0) (groep A);

Doelpunten: 46′ Valérie Gauvin 1-0, 54′ Wendie Renard 1-1 owngoal, 72′ Eugénie Le Sommer 2-1 op strafschop.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

hFoto’s van duels op het WK 2019 in Frankrijk van Dirk Vuylsteke en David Catry kan U vinden via:

http://sportpix.be/


Voor alles over het WK 2019 kan U terecht via:

https://www.fifa.com/womensworldcup/

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:

https://www.youtube.com/channel/UCDOWTxyD_HaDahy06knGsDw/featured

Share