Share

Op de dag dat Kim Clijsters voor de derde keer een comeback aankondigde hield de Belgische landskampioen in het vrouwenvoetbal RSC Anderlecht in de heenwedstrijd van de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League ondanks een numerieke minderheid gelijke tred met BIIK-Kazygurt uit Kazachstan waardoor het alle kansen behield om in oktober van dit jaar voor het eerst in de achtste finales van deze competitie te staan!

Deze man zorgde er voor dat het veld speelklaar was voor het tweede bezoek ooit van een team uit Kazachstan op RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De laatste keer dat een team uit de Republiek Kazachstan neerstreek in het toen nog Constant Vanden Stockstadion (het nationale mannenteam van het grootste land uit Centraal-Azië begon op woensdag 16 augustus 2006 aan de EK-kwalificatie richting Zwitserland en Oostenrijk 2008) zagen de toeschouwers bij de allereerste wedstrijd met inzet voor bondscoach René Vandereycken en met Vincent Kompany in de ploeg een scoreloos gelijkspel (0-0) na een bijzonder matig duel. Ook dit keer bij de komst van de landskampioen uit het vrouwenvoetbal van Kazachstan was het voetbal zelf niet altijd spectaculair maar het was wel spannend in een wedstrijd tussen twee ploegen die uiteindelijk mekaar waard bleken te zijn.

Veel strijd om de bal hier met Belgian Red Flame Laura Deloose en de Zambiaanse Racheal Kundananji. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

BIIK-Kazygurt heeft een veel betere coëfficiënt in de UEFA-ranking dan de Belgische landskampioen onder leiding van Patrick Wachel. Het team dat onder leiding staat van de Bulgaarse trainer Kaloyan Petkov kwam dan ook als favoriet naar Brussel afgezakt. Maar vrouwelijk paars-wit keek de tegenstander uit het verre Oosten zonder angst in de ogen en het speelde vanaf het begin voor wat het waard was tegen dit toch wel stevig team vol met verschillende nationaliteiten. Veel uitgespeelde kansen waren er niet echt in de eerste helft maar wel enkele pogingen richting doel waarbij doelvrouw Justien Odeurs van RSC Anderlecht haar werk naar behoren deed. De moeilijkste bal van de Zambiaanse Rachael Kundananji hield ze knap uit haar doel. Laura De Neve & co dreigden in de eerste helft via Mariam Abdulai Toloba, die de keeper op haar weg vond, en een poging van de Roemeense draaischijf Stefania Vatafu, die nipt naast ging. Bij de rust gefloten – begrijpe wie kan – op een ogenblik dat captain Laura De Neve naar doel wou schieten stond het nog altijd 0-0.

Laura De Neve mag hier de bal wel trappen, net voor de rust was dat niet het geval! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Kort na de rust floot de Engelse scheidsrechter Rebecca Welch tot ontsteltenis van de aanwezige toeschouwers ook een strafschop voor een fout van Sheryl Merchiers op Yekaterina Babshuk.  Zo kreeg Alina Litvinenko vanop de stip een uitgelezen mogelijkheid om te scoren. Ze stuurde Justien Odeurs de verkeerde kant op en lukte zo een heel belangrijk (misschien wel het beslissende) uitdoelpunt voor BIIK-Kazygurt (0-1, 53ste minuut).

Vreugde bij BIIK-Kazygurt nadat Alina Litvinenko de bezoekers vanop de strafschopstip op voorsprong trapte! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vrouwelijk Anderlecht leek uitgeteld zeker toen Laura Rus vanwege te fel ingaan op doelvrouw Oksana Zheleznyak, één van de vier Kazachse speelsters in de basis, met een tweede gele kaart en dus rood uit het veld gestuurd werd (66ste minuut).

Ongeloof bij Laura Rus en RSC Anderlecht als de Engelse scheidsrechter Rebecca Welch een tweede gele kaart en dus rood voor de Roemeense spits trekt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Maar met tien toonde RSC Anderlecht toch nog veerkracht. Het gaf niet op en koos in numerieke minderheid voor de aanval. De beloning kwam er vijf minuten na de uitsluiting. Sheryl Merchiers trapte een hoekschop vanop rechts en de mee opgerukte Britt Vanhamel kopte knap hoog tegen de touwen (1-1, 71ste minuut). Wie weet zat er nog meer in?

RSC Anderlecht heeft opnieuw hoop nadat Britt Vanhamel, hier met Mariam Abdulai Toloba, de gelijkmaker binnenkopte! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Niet meteen want kort nadien werd de ingevallen Misozi Zulu (iederaan dacht in buitenspel maar de ervaren Sian Messey vlagde niet) door de Georgische Guinara Gabella alleen voor Justien Odeurs gezet. De Zambiaanse tikte de bal met rechts aan de verkeerde kant van de paal (78ste minuut). RSC Anderlecht ontsnapte en trok zelf nog bijna het laken naar zich toe maar eerst ging een poging van Charlotte Tison na een hoekschop van alweer Sheryl Merchiers maar nipt naast (84ste minuut) en vervolgens strandde het schot van Mariam Abdulai Toloba in de handen van Oksana Zheleznyak (88ste minuut).

Charlotte Tison lukte in het slot nog bijna het winnende doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

RSC Anderlecht – BIIK Kazygurt eindigde dus op 1-1 en zo blijft vrouwelijk paars-wit in deze Europese campagne, die voorlopig alleen uit thuiswedstrijden in het Lotto Park bestond, ongeslagen. Het veroverde zeker ook alweer een belangrijk punt voor België in de UEFA-ranking voor Belgische vrouwenvoetbalteams (wat belangrijk kan zijn voor de Belgische landskampioen in de toekomst om eventuele voorrondes te vermijden) maar het moet over twee weken, op woensdag 26 september 2019 in het verre Shymkent, zonder steun van hun schare fans op zoek naar de kwalificatie voor de achtste finales waarin het dan misschien wel een bijzonder mooie affiche kan loten. 

***DIGEST:

UEFA Women’s Champions League 2019/2020 – Heenwedstrijd Eerste ronde – Lotto Park, Anderlecht;
RSC Anderlecht – BIIK-Kazygurt 1-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 53′ Alina Litvinenko 0-1 op strafschop, 71′ Britt Vanhamel 1-1.

RSC Anderlecht is klaar voor de aftrap van de eerste ronde van de UWCL! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose (46′ Laura Rus), Britt Vanhamel, Laura De Neve (captain), Sheryl Merchiers; Stefania Vatafu, Charlotte Tison, Tine De Caigny; Sarah Wijnants (62′ Sakina Ouzraoui Diki), Elke Van Gorp, Mariam Abdulai Toloba.

Trainer: Patrick Wachel.

Kwamen niet in actie: Lowiese Seynhaeve, Michelle Colson, Jana Coryn, Marie Van Caesbroeck, Solange Carvalhas.

BIIK-Kazygurt, de kampioen van Kazachstan, op bezoek in het Lotto Park voor de heenwedstrijd in de eerste ronde van de UWCL tegen RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

BIIK-Kazygurt speelde met: Oksana Zheleznyak (captain); Shannon Marie McCarthy, Kennedy Mae Rose, Imane Chebel, Brooke Gabrielle Denesik; Kamila Kulmagambetova (90′ + 2′ Charity Reuben), Marija Ilic; Yekaterina Babshuk (67′ Misozi Zulu), Alina Litvinenko, Racheal Kundananji; Gulnara Gabelja (85′ Arden Ohare Holden).

Trainer: Kaloyan Petkov.

Kwamen niet in actie: .Angelina Gaier, Adilya Vyldanova, Svetlana Bortnikova, Yekaterina Krasyukoa.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland);
Assistent-scheidsrechters: Sian Massey (Engeland) en Helen Byrne (Engeland);
Vierde scheidsrechter: Abigail Burne (Engeland);

Gele kaarten:  19′ Kamila Kulmagambetova (BIIK-Kazygurt), 55′ Laura Rus (RSC Anderlecht);

Rode kaart: 66′ Laura Rus (RSC Anderlecht) na 2x geel.

Bekijk nog eens een samenvatting met dank aan RSCA TV:

Bekijk nog meer foto’s van Sevil Oktem en David Catry rond RSC Anderlecht – BIIK-Kazygurt via:

http://sportpix.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share