Share

Het Wereldkampioenschap voetbal is volgens velen nog altijd de allerhoogste competitie ter wereld. Opmerkelijk is dat in alle WK’s samen vrouwen en mannen de Braziliaanse voetballegende Marta, die in de Amerikaanse profcompetitie speelt bij Orlando Pride, het meest doelpunten scoorde! Ze lukte haar 17de goal voor Brazilië een jaar geleden in Valenciennes.

Marta trapte in Valenciennes haar 17de WK-goal tegen de netten! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de 74ste minuut van het duel tussen de Seleçao Brasileira en Italië in het Stade du Hainaut van Valenciennes lukte Marta haar historische strafschop. Ze nam de Italiaanse doelvrouw Laura Giuliani tegenvoets en scoorde zo voor de 17de keer op een WK-eindronde! Daarmee deed ze zelfs beter dan Miroslav Klose, de Duitser die in het mannenvoetbal na zijn goal op dinsdag 8 juli 2014 in de halve finale van het WK 2014 in Belo Horizonte tegen Brazilië in de 21ste minuut tot 16 WK-doelpunten kwam, en dan haar landgenoot Ronaldo, die tijdens het WK 2006 in Duitsland op dinsdag 27 juni 2006 in Dortmund tegen Ghana na 5 minuten wedstrijd al zijn 15de WK-goal aller tijden lukte!

Abby Wambach juicht na het scoren van de 2-1 in de WK-finale 2011 tussen de Verenigde Staten en Japan! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op de 4de plaats staan nog twee Duitsers namelijk Birgit Prinz en Gerd Müller maar ook de Amerikaanse Abby Wambach kwam tot 14 doelpunten op WK-eindrondes! Legendes zoals Pélé (12), Diego Maradona (8), Cristiano Ronaldo (7), Lionel Messi (6) en Neymar (6) scoorden minder vaak op een WK-eindronde!

Lieke Martens lukte in 2015 het allereerste doelpunt van vrouwelijk Oranje op een WK en ze is met 3 goals ook all-time topschutter! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij de Oranje Leeuwinnen zijn de beste WK-eindrondeschutters aller tijden Lieke Martens en Vivianne Miedema. Zij scoorden allebei 3 keer in de 2 WK-deelnames (van 2015 in Canada en van 2019 in Frankrijk) tot op heden van vrouwelijk Oranje. De beste Nederlandse schutter op een WK-eindronde is dan weer Johnny Rep die op de WK’s 1974 in West-Duitsland en 1978 in Argentinië in totaal 7 keer de netten deed trillen.

Vivianne Miedema was de beste Nederlandse schutter op het WK 2019 in Frankrijk en zo is ze ook co-topschutter aller tijden bij de Oranje Leeuwinnen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames hopen hun score te openen op het WK 2023 waarvan de locatie op vrijdag 26 juni 2020 zal bekendgemaakt worden! Bij de Rode Duivels zijn er 2 spelers die op een WK-eindronde 5 keer scoorden en dat zijn Marc Wilmots (in 8 wedstrijden gespreid over de WK’s 1994, 1998 en 2002) en Romelu Lukaku (in 10 wedstrijden tijdens de WK’s 2014 en 2018).

Bekijk het doelpunt nog eens dankzij FIFA TV:

Bekijk ook nog Marta’s top 3 op WK-eindrondes dankzij FIFA TV:

Voor nog meer over dat historische 17de doelpunt van Marta ga naar:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

 

Share