Share

Om te mogen deelnemen aan de Women’s Scooore Super League, de belangrijkste competitie in het Belgische vrouwenvoetbal, moeten de deelnemende clubs de Super League licentie verkrijgen en dus aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarin zijn sportieve criteria opgenomen maar ook infrastructurele criteria. Vooral dit laatste zorgt voor problemen bij de organisatie van een wedstrijd op de tweede speeldag.

Sporting de Charleroi – FWS Woluwe zou kunnen gespeeld worden in het Stade du Pays de Charleroi aan de Boulevard Zoé Drion 19 van Charleroi want de Zebra’s, de leider in de Jupiler Pro League met 12 op 12 en de ploeg van Mehdi Bayat (de voorzitter van de KBVB), spelen daar pas op vrijdag 18 september 2020 hun volgende thuiswedstrijd tegen Beerschot. Tot en met dinsdagavond 1 september 2020 stond dat duel ook daar gepland op de kalender van de website van de KBVB alhoewel er eerder ook al sprake van was om dat duel om te draaien en eventueel eerst in het Fallonstadion in Woluwe te spelen.

Het stadion van FWS Woluwe beschikt wel over een zittribune! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Op woensdag 2 september 2020 blijkt de keuze met toestemming van de KBVB (!) echter gevallen te zijn op terrein 3, het kunstgrasveld aan de Rue Bois Plante 228 in 6001 Marcinelle, het jeugdcomplex van de club. Helaas voldoet dat stadion niet aan de infrastructurele criteria die vooropgesteld waren voor het nieuwe seizoen. De verlichting is immers niet conform de gevraagde norm bij avondwedstrijden waar men van een terrein gebruik moet maken met een verlichting met een gemiddelde lichtsterkte van minstens 200 lux. In Marcinelle is dat slechts 105 lux. Het ontbreekt daar bovendien ook aan een overdekte zittribune van minstens 100 plaatsen.

Vrouwenvoetbal in 2020 behoort gespeeld te worden in een stadion met zitplaatsen en degelijke verlichting! Pas dan mag je spreken van professionalisering! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

We schreven eerder al dat men op bepaalde plaatsen het woord professionalisering van het Belgische vrouwenvoetbal bijzonder graag in de mond neemt maar dat we daar in België nog een veelvoud van jaren van verwijderd zijn. Dit is nog maar eens een bewijs daarvan.

Als U alle specifieke voorwaarden met betrekking tot de licentie voor de Women’s Scooore Super League wil bekijken kan U terecht in het bondsreglement van de KBVB.

U kan het bondsreglement van de KBVB bekijken via deze link:

KBVB – RBFA – Bondsreglement

En specifiek voor het vrouwenvoetbal:

KBVB – RBFA – Bondsreglement Voetbal Vlaanderen

Lees nog meer over het gebrek aan professionalisering in het Belgische vrouwenvoetbal via:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

Share