Share

De twee nieuwe vrouwenteams van clubs uit de Pro League in de Women’s Scooore Super League eindigden in de reguliere competitie op de negende en de tiende plaats. SV Zulte Waregem en Sporting de Charleroi stonden dan ook meteen tegenover mekaar op de eerste speeldag van play-off 2. De inzet was nu al niet als laatste eindigen in deze competitie.

Ella Vierendeels van SV Zulte Waregem moet in de achtervolging want vrouwelijke Zebra Renate-Ly Mehevets gaat er vandoor. Toch wonnen de bezoekers op bezoek bij Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Een week na het bezoek aan KRC Genk Ladies moest SV Zulte Waregem in laatste instantie zonder coach Angelo Gaytant (in quarantaine) afreizen naar de Belfius Academy in Marcinelle en dus moest assistent-coach Steven Camelbeke de coaching langs de lijn op zich nemen. Bij de thuisploeg kregen Philippe Venturoso, de coach van Sporting de Charleroi, en zijn assistent Alexis Roets vooraf te horen dat zij volgend seizoen niet langer de touwtjes in handen zouden hebben bij de vrouwelijke Zebra’s maar ze konden voor deze wedstrijd wel rekenen op de terugkeer van eerste doelvrouw Ambre Collet en rechtsachter Chrystal Lermusiaux.

Ludmila Matavkova van Sporting de Charleroi ligt op de grond. Lotte De Wilde probeert haar niet aan te raken. Amber De Priester komt toegesneld om te helpen! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Geena-Lisa Buyle mocht aftrappen in Marcinelle en de bezoekers begonnen ook het best aan de wedstrijd met Summer Rogiers die over trapte, Julie Devos die in het zijnet mikte terwijl een voorzet vanop de rechterkant door Noémie Fourdin nog in-extremis in hoekschop werd gewerkt. In het eerste kwartier was ook de thuisploeg twee keer gevaarlijk. Op aangeven van Ludmila Matavkova trapte Estelle Dessilly over doel en na een voorzet van Chrystal Lermusiaux vond Alysson Duterne doelvrouw Ianthe Meersschaert op haar weg! Dan was het wachten op een kort genomen hoekschop van Amber De Priester en Ella Vierendeels waarna de voorzet van het nummer 6 van SV Zulte Waregem door de mee opgerukte Pauline Windels werd overgekopt (31ste minuut). Na een diepe bal van captain Noémie Fourdin kwam Allyson Duterne dan nog eens alleen voor de bezoekende doelvrouw maar haar poging ging nipt naast (35ste minuut). En dan toonde Estelle Dessilly zich van haar slechtste kant door voor de ogen van de assistent-scheidsrechter tweemaal brutaal over te reageren na een duel met Romy Camps. Iedereen verwachtte een rode kaart maar referee Loïs Otte hield het bij geel voor de speelster van Charleroi (38ste minuut). Kort daarna mocht Julie Devos nog een vrije trap nemen vanop links. De bal belannde op de bovenkant van de lat (40ste minuut). SV Zulte Waregem had toch nog kunnen gaan rusten met een voorsprong maar  eerst vond Anne-Lore Scherrens doelvrouw Ambre Collet op haar weg vooraleer Geena-Lisa Buyle de bal niet voorbij Noémie Fourdin kreeg (41ste minuut). Ook een tweede vrije trap van Julie Devos, nagenoeg vanop dezelfde plaats als enkele ogenblikken eerder, vond niet de weg naar doel. De bal belandde dit keer in het zijnet. Halfweg stond het 0-0!

Julie Devos, hier op de huid gezeten door Jennifer Bouchenna (Sporting de Charleroi) trapte vlak voor de rust op de lat! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Assistent-coach Steven Camelbeke gaf nog voor de wandeling naar de kleedkamers meteen de twee wissels mee. Ulrike De Frère en Laura Vervacke zouden Summer Rogiers en Amber De Priester aflossen. En die vervangingen pakten goed uit want na twee minuten in de tweede helft stond SV Zulte Waregem op voorsprong. Ulrike De Frère gaf de bal voor vanop rechts en Geena-Lisa Buyle kopte knap binnen (0-1, 47ste minuut). Haar vierde goal van het seizoen, haar eerste in play-off 2! Madison Hudson mikte vervolgens een vrije trap van heel ver over het doel (51ste minuut). Even over het uur was de wedstrijd beslist. Ulrike De Frère speelde op rechts naar Geena-Lisa Buyle. Dit keer gaf zij de perfecte voorzet en was Anne-Lore Scherrens het snelst op de bal (0-2, 63ste minuut).

Anne-Lore Scherrens lukte het tweede doelpunt voor de bezoekers na voorbereidend werk van Ulrike De Frère (links) en Geena-Lisa Buyle (rechts)! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

En dan moeten we helaas nog melden dat Estelle Dessilly voor een tweede keer flink over de schreef ging. Na een duel met de ingevallen Maité De Baets pakte ze uit met een vuistslag richting de speelster van SV Zulte Waregem. Scheidsrechter Loïs Otte reageerde met een gele kaart voor de speelster van … SV Zulte Waregem terwijl de speelster van de vrouwelijke Zebra’s gewoon op het veld mocht blijven staan alsof er niets gebeurd was (79ste minuut). Als je dit ziet dan begrijp je ook waarom België geen scheidsrechters mag afvaardigen naar een groot tornooi. Play-Off 2 in het vrouwenvoetbal mag dan wel door het leven gaan als een oefencompetitie (er is immers geen degradant), geloofwaardig ben je pas als je de spelregels ook hier zoveel als mogelijk correct blijft toepassen.

Estelle Dessilly mocht na afloop van de wedstrijd tevreden zijn. Met slechts geel in de eerste helft kwam ze uiteindelijk bijzonder goed weg! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Het was overigens niet de beste dag van de leiding. Speelsters van de thuisploeg begonnen aan het duel of vielen in met het verkeerde rugnummer (wellicht was dit dus niet gecontroleerd) en de aanwezige wedstrijdballen bleken grotendeels plat (wat in de tweede helft zelfs tot een hevige discussie leidde tussen de scheidsrechter en de coach van de thuisploeg). SV Zulte Waregem liet het niet aan het hart komen. Ze hadden nog met een ruimere overwinning terug naar Zuid-West-Vlaanderen kunnen trekken maar Ambre Collet hield nog een mooie vrije trap van Ella Vierendeels uit haar doel. SV Zulte Waregem wist dus bij de derde poging dit seizoen te winnen tegen Sporting de Charleroi (0-2). Het nam zo een goeie start in play-off 2 en mag op zaterdag 17 april 2021 in Zulte KRC Genk Ladies ontvangen. Sporting de Charleroi gaat op vrijdag 16 april 2021 al op bezoek bij FWS Woluwe, dat in het andere duel op de openingsdag van play-off 2 met 2-0 verloor op bezoek bij SC Eendracht Aalst.

Bekijk de fotoreportage van Jill Delsaux rond Sporting de Charleroi – SV Zulte Waregem via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share