Share

Britt Vanhamel maakte op dinsdag 10 mei 2022 bekend dat ze na de bekerfinale van toekomende zaterdag met haar huidige club RSC Anderlecht tegen Standard, een van haar ex-clubs, afscheid neemt van het vrouwenvoetbal. Het einde van 23 jaar voetbal maar ook van een combinatie van zaken die niet altijd vanzelfsprekend waren zoals haar chronische darmziekte.

Britt Vanhamel met naast haar twee Gouden Schoenen Tessa Wullaert en Tine De Caigny. Zij verdiende op haar manier vanwege haar darmziekte misschien ook wel een Gouden Schoen. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Hieronder kan U lezen wat ze bij haar toekomende afscheid schreef op haar Facebookaccount:

‘De tijd is aangebroken, nog een laatste week, een laatste wedstrijd, een laatste finale ..

Na 23 jaar voetbal, allerlei clubs, spelers, trainers, vrienden, neem ik zaterdag 14 mei bij de bekerfinale afscheid als speelster. Sinds mijn 14de op het hoogste niveau bij de dames, genieten, maar ook veel opofferingen, hard werken, combineren, bijleren, maar vooral dol zijn op het spel.
 
De laatste jaren was de combinatie echter niet meer zo vanzelfsprekend. Allereerst de combinatie maken met universitaire studies en nu werken als psycholoog. Maar daarnaast en nog veel belangrijker de combinatie van topsporter met een ernstige mengvorm van een chronische darmziekte (ziekte van Crohn en Colitis Ulserosa) sinds mijn 22ste (begin bij RSC Anderlecht 4 jaar geleden). Om mijn prestaties en lichaam up to date te houden, ben ik verplicht om elke 6 weken een Baxter in het ziekenhuis + elke dag cortisone en extra medicatie. Het vroeg op veel momenten veel van mijn lichaam zonder dat ik het vaak zei of aangaf. Mijn gewicht schommelde heel snel en vermoeidheid kwam vaak opspelen. Maar zomaar het spel verlaten dat ik al 23 jaar quasi dagelijks en vol liefde speel, was en is niet zo gemakkelijk.
 

Britt Vanhamel recent langs de lijn als tv-analiste bij het WK-kwalificatieduel tussen de Belgian Red Flames en Albanië op dinsdag 21 september 2021 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

 
Ik blik terug op een mooie carrière. Mijn jeugd voornamelijk bij de jongens van Diegem Sport. Daarna bij de dames: Eva’s Tienen (2j), Lierse SK (1j), RSC Anderlecht (1j), Standard de Liege (2j), OH Leuven (2j) en om te eindigen terug RSC Anderlecht (4j). Daarbij 4 jaar topsport Leuven, de nationale jeugdreeksen en Champions League. 6 titels met Standard en RSC Anderlecht, waaronder een BeNeleague titel en hopelijk nog een beker.
 
Ik wil alle spelers, speelsters, trainers, bestuursleden, etc., bedanken die ik op mijn weg ben tegenkomen. Jullie hebben deze weg zoveel mooier gemaakt. Ook mijn bende van Anderlecht ❤️
Maar in het voornaamst mijn gezin, mijn ouders en mijn partner. Zonder hen zou dit allemaal niet hebben kunnen plaatsvinden.
 
Het is voorlopig een afscheid als speelster. Maar ik wil terugkomen aan de zijlijn. Het coachen zit me in de genen en wil me daar verder in ontplooien. Zo papa, zo dochter!
 
Tot zaterdag, 14 mei 18u in Mechelen voor de bekerfinale tegen Standard 🙋🔥
 

Britt Vanhamel destijds met KVK Tienen tegen Beerschot met op de achtergrond de ook al legendarische Isabelle Ebhodaghe! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

 

We feliciteren Britt Vanhamel, die ook altijd beschikbaar was voor een interview na een moeilijke wedstrijd of een nederlaag, uiteraard voor haar carrière en we wensen haar veel succes toe bij haar laatste wedstrijd als speelster op het veld van KV Mechelen in de finale van de Beker van België 2022 om haar dan hopelijk later ergens terug te zien langs de lijn van een of ander Belgisch voetbalveld.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 
Share