Share

Dat het EK Vrouwenvoetbal 2022 volgende maand in Engeland zal plaatsvinden dat wist U ongetwijfeld al maar het tornooi zal ook uitgebreid te volgen zijn niet alleen bij Sporza maar ook op de Britse openbare omroep BBC. Voor en tijdens het EK zal U geen minuut moeten missen van het spektakel. Zelfs ex-topspeelsters werden door de BBC aangetrokken om mee analyses te maken en commentaar te geven bij het hele gebeuren.

Wie de voorbije jaren het vaakst op televisie kwam in Engeland was Alex Scott, de vroegere rechtsachter van Arsenal en van het nationale team. Het voorbije seizoen kreeg ze zelfs de hoofdrol bij Football Focus, het voetbalprogramma dat al sinds de vorige eeuw elke zaterdagmiddag te zien is op BBC One! In aanloop naar het EK komt zij ook met een documentaire over de toekomst van het vrouwenvoetbal. Onder de titel ‘The future of women’s football’ gaat ze de explosieve populariteit van het vrouwenvoetbal na en vraagt ze zich af wat de toekomst in petto heeft voor het spel waarvan zij houdt.

Alex Scott, tegenwoordig televisiepresentatrice speelde zelf voor Engeland zoals hier nog op vrijdag 8 april 2016 in Rotherham tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vrouwenvoetbal is op dit moment immers de snelst groeiende vrouwensport ter wereld. Met stijgende salarissen en uitzenddeals voor miljoenen euro’s worden de Europese Kampioenschappen van deze zomer in Engeland een keerpunt voor de sport.

Alex Scott trok naar Barcelona en was er getuige van een cruciaal moment in de geschiedenis van de sport als het Nou Camp volstroomt met 91.000 toeschouwers, een wereldrecord, voor de Champions League-wedstrijd voor vrouwen tussen Barcelona en Real Madrid. De ex-speelster wil graag weten of die groei duurzaam is en vraagt ook naar de mening van enkele grote namen uit de sport, zoals Chelsea manager Emma Hayes, Engeland Lionesses aanvoerster Leah Williamson, Chelsea verdedigster Jess Carter en de bondscoaches van het Engelse vrouwen- en mannenteam Sarina Wiegman en Gareth Southgate.

Alex Scott luistert hoe Emma Mitchell, speelster van Reading, jongleert tussen de rol van kersverse moeder en een carrière als topvoetbalster en dat omdat zwangerschapsrechten voor speelsters pas onlangs ingevoerd zijn. Tijdens een ontmoeting met andere speelsters uit de Women’s Super League komt Alex Scott ook meer te weten over de uitdagingen waar zij nog steeds voor staan, zoals het gebrek aan diversiteit in de sport voor vrouwen en de voortdurende problemen met misbruik van sociale media.

Dit is een cruciale tijd voor het vrouwenvoetbal en om erachter te komen of het spel waar zij ook van houdt in veilige handen is trok ze ook naar Zwitserland om met de UEFA te spreken. Vervolgens reisde ze door het Verenigd Koninkrijk om experts uit de sector te ontmoeten, waaronder makelaars, investeerders, internationale sterren en voormalige speelsters, om te horen hoe ver het staat met het vrouwenvoetbal – en te kijken naar het potentieel voor de toekomst.

De Nederlandse Anouk Hoogendijk, hier aan de bal voor Ajax op vrijdag 30 augustus 2013 in Varsenare tegen Club Brugge, is straks te zien en te horen op BBC! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Eenmaal het EK begonnen is zullen bij de BBC flink wat ex-speelsters te zien en te horen zijn bij de analyses van de 31 wedstrijden. Fara Williams, Alex Scott, Kelly Smith, Anita Asante, Izzy Christiansen, Rachel Brown-Finnis en Sue Smith zijn zelf ex-internationals. Ze krijgen mannelijke steun van Ian Wright, ex-speler van Crystal Palace, Arsenal en Engeland, die ook regelmatig te zien is in Match Of The Day. Bekende buitenlandse speelsters zijn Laura Georges (Frankrijk), Vicky Losada (Spanje) en Anouk Hoogendijk (Nederland).

De Franse Laura Georges, hier op het WK 2011 tegen Duitsland met Célia Sasic, behoort ook tot de speelsters die uitgenodigd werden door BBC! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Naast de documentaire en alle wedstrijden komt er in Engeland bovendien een Women’s Euro Special van de sportkwis ‘A Question of Sport’. Die is voorzien op vrijdag 8 juli 2022 op BBC One.

Voor nog meer over de EK-coverage van de BBC kan U terecht via:

Website BBC

Voor een eerste zicht op de documentaire ‘The future of women’s football’ kan U terecht via:

Instagramaccount Alex Scott

Lees ook over de sportzomer bij Sporza:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

Share