Share

Cécile Deltour, de 25-jarige centrale Belgisch-Congolese verdediger die sinds 2016 bij eersteklasser RFC de Liège speelt, is in haar vrije tijd ook model. Dat doet ze al lang want in 2015 won ze al eens zo’n verkiezing. Nu gaat ze deelnemen aan Miss België om een einde te maken aan sommige vooroordelen die nog steeds over vrouwenvoetbal bestaan.

“Ik had eerder al meegedaan aan andere schoonheidswedstrijden”,  zo laat ze bij collega Matthias Sintzen in La DH/Les Sports weten. “Zo was er Miss Afrika België in 2015, waar ik als eerste eindigde, en Miss Europa Continentaal, waar ik 12e werd in het internationale klassement. Ik wilde Miss Luik nog één keer in mijn leven doen voor het te laat was. Eerlijk? Ik denk dat ik al mijn kansen heb. We zullen zien of ik het haal, maar er is niets onmogelijk …”

Eén van haar grote drijfveren om deel te nemen aan deze wedstrijd is om een einde te maken aan sommige vooroordelen die nog steeds over vrouwenvoetbal bestaan: “Je kunt vrouw zijn en blijven ondanks het feit dat je een sport speelt met een mannelijke connotatie. Ik wil alle meisjes die willen voetballen aanmoedigen om dat te doen, ook al zijn hun ouders of familie het daar soms niet mee eens, omdat zij denken dat het een sport voor jongens is. Iedere jongere moet de sport kunnen beoefenen die hij of zij wil.”

Luister naar een interview uit november 2019 met Cécile Deltour na de 1-7-overwinning in een topwedstrijd op bezoek bij KVC Westerlo Ladies dankzij Vrouwenteam TV:

 

Ze heeft ook het gevoel dat er vandaag de dag nog steeds clichés bestaan over het vrouwenvoetbal: “We horen vaak van alles. Als de mensen meer over vrouwenvoetbal te weten zouden komen, zouden ze zien dat het niet alleen maar een stel jongens is die achter een bal aanrennen. Er zijn enkele zeer vrouwelijke meisjes en er zijn ook anderen die soms meer mannelijk zijn. Maar dat is normaal.”

Zelf heeft ze nooit problemen gehad toen ze begon te voetballen: “Ik speel al voetbal sinds ik vijf en een half jaar oud was. Mijn ouders moedigden me zelfs aan om de sport te doen die ik wilde doen. Ze kenden die wereld, want mijn broers speelden al voetbal.”

Cécile Deltour was overigens eerder ook al te zien bij de voorstelling van producten van de club die te koop zijn via de fanshop: “Ik ben blij dat de club iemand van binnenuit heeft om die producten onder de aandacht te brengen, terwijl ze heel goed iemand anders hadden kunnen kiezen. Dat het zo is, zet vooral het vrouwenvoetbal in de schijnwerpers.”

U kan voor Cécile Deltour stemmen door ML17 te sturen naar het nummer 6665 (enkel in België). Als U binnenkort een voetbalster als Miss Belgiê wil hebben dan mag U niet twijfelen!

U kan ook nog hier stemmen (wereldwijd) via:

App Miss Belgium

Lees ook nog via:

Website DH / Les Sports

Bekijk de fanstore van RFC de Liège:

Website RFC de Liège

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share