Op woensdag 13 juli 2022 hebben eerst Zambia in Casablanca en vervolgens Marokko in Rabat zich tijdens de Women’s Africa Cup of Nations voor het eerst geplaatst voor een WK Vrouwenvoetbal dat in de zomer van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland voor het eerst met 32 landen zal worden gespeeld.

Doelvrouw Hazel Nazi juicht! Ze trapte Zambia zojuist naar het WK 2023! Foto – (c) FAZ

Zambia was recent aanwezig op de Olympische Spelen in China en ook de wereld ontdekte toen Barbra Tanda. Maar de scorende spits en aanvoerster werd om medische redenen (een te hoog testosteron) door de Afrikaanse Voetbalbond (CAF) geweigerd om deel te nemen aan de Women’s Africa Cup of Nations in Marokko. Het deerde de Copper Queens onder leiding van bondscoach Bruce Mwape uiteindelijk niet want ze hebben zich ook zonder haar geplaatst voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland en dat na een overwinning na strafschoppen tegen Senegal (4-2). Na verlengingen stond het nog 1-1.

Senegal kwam even over het uur op voorsprong nadat Nguenar Ndiaye met het hoofd een vrije trap vanop rechts van Mbayang Sow in doel kopte (0-1, 61ste minuut). Negen minuten later stonden de bordjes opnieuw gelijk nadat doelvrouw Tenning Sène van Senegal zich verkeek op een vrije trap van tegen de middellijn van Lushomo Mweemba en de bal door handen liet glippen waarna Avell Chitundu kon binnenkoppen (1-1, 70ste minuut). Zambia zag in het slotkwartier wel nog een doelpunt afgekeurd na tussenkomst van de VAR (82ste minuut) maar het kon uiteindelijk in de strafschoppenepiloog het ticket voor de eerste WK-deelname veiligstellen. Doelvrouw Hazel Nazi was de heldin van Zambia want nadat beide teams één keer gefaald hadden stopte zij eerst de strafschop van Ndeye Awa Diakhaté om vervolgens zelf de beslissende tegen de netten te trappen (4-2). Zambia mag dus naar het WK 2023, Senegal kan zich wel nog plaatsen voor de inter-confederale play-offs maar dan moet het de volgende wedstrijd op de Women’s Africa Cup of Nations tegen een verliezer van een andere kwartfinale winnen.

Bekijk een samenvatting van deze kwartfinale dankzij Femmes Football:

DIGEST:

Kwartfinale Women’s Africa Cup of Nations 2022:

Zambia – Senegal 1-1 na verlengingen (4-2 na strafschoppen) (rust: 0-0, 90 min: 1-1);

Doelpunten: 61′ Nguenar Ndiaye 0-1, 70′ Avell Chitindu 1-1.

Strafschoppen: Grace Chanda 1-0, Korka Fall (naast), Misozi Zulu 2-0, Mama Diop 2-1, Irene Lungu 3-1, Baldé 3-2, Lushomo Mweemba (gestopt door Tenning Sène), Ndeye Awa Diakhaté (gestopt door Hazel Nazi), Hazel Nazi 4-2.