Oostenrijk, halve finalist op het vorige EK 2017 in Nederland, heeft op vrijdag 15 juli 2022 voor de eerste verrassing op dit EK gezorgd. Het won in Brighton tegen Noorwegen, dat nu voor het tweede EK op rij niet verder komt dan de groepsfase. Ondertussen denderde Engeland voort in Southampton tegen Noord-Ierland.

Oostenrijk zorgde opnieuw voor een verrassing door het op papier sterkere Noorwegen naar huis te spelen! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Oostenrijk, dat pas voor de tweede keer op een EK Vrouwenvoetbal staat, had slechts een punt nodig tegen het op papier sterkere Noorwegen maar ze deden zelfs beter dan dat. In Brighton domineerden ze het onderlinge duel dat ze uiteindelijk ook verdiend wisten te winnen! Nadat Laura Feiersinger eerst via de vingertoppen van de Noorse doelvrouw Guro Pettersen de lat trof (12de minuut) was het Nicole Billa die met een kopbal op voorzet van Verena Aschauer (Hanshaw) het enige doelpunt van de wedstrijd lukte (1-0, 37ste minuut).  Noorwegen speelde inspiratieloos en het had geluk dat het niet met nog grotere cijfers verloor want ook de ingevallen Lisa Makas ad na een diepe bal van Barbara Dunst de score van dichtbij kunnen verdubbelen maar ze vond alsnog de Noorse doelvrouw op haar weg (72ste minuut). Noorwegen kon pas op het einde even dreigen maar het was tijdens de twee duels in Brighton (waar het ook met 8-0 onderuit ging tegen gastland Engeland) gewoon te zwak om zelfs maar aanspraak te kunnen maken op een vervolg op dit EK). Ada Hegerberg en Noorwegen moeten voor het tweede EK op rij na de groepsfase naar huis! Voor Oostenrijk wacht in de kwartfinale een duel tegen Duitsland!

Bekijk een samenvatting van Oostenrijk – Noorwegen dankzij Sporza:

In de andere wedstrijd op de slotdag in groep A won Engeland, ondanks de afwezigheid van bondscoach Sarina Wiegman vanwege een positieve coronatest, met ruime cijfers tegen Noord-Ierland. Het team van bondscoach Kenneth Shiels probeerde de rust te halen zonder tegendoelpunten maar dat bleek niet mogelijk. Francesca Kirby krulde vijf minuten voor halfweg het eerste doelpunt van de Engelsen, voor de gelegenheid onder leiding van assistent Arjan Veurink, tegen de netten (0-1, 40ste minuut). Vier minuten later zorgde Beth Mead met een schot over de grond al voor een verdubbeling van de score (0-2, 44ste minuut). In het begin van de tweede helft zorgde de ingevallen Alessia Russo voor een dubbel nadat ze eerst een voorzet van Beth Mead binnenkopte (0-3, 48ste minuut) en vervolgens attent reageerde op een knappe doorsteekbal van Ella Toone (0-4, 53ste minuut). Kelsey Burrows zorgde ongewild nog voor een vijfde Engelse goal toen ze een voorzet van Beth Mead in eigen doel devieerde (0-5, 76ste minuut).

DIGEST:

Oostenrijk – Noorwegen 1-0 (rust: 1-0);

Doelpunt: 37′ Nicole Billa 1-0,

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);

Toeschouwers: 12.667.

Francesca Kirby zette met het eerste doelpunt Engeland op weg naar winst in de derde groepswedstrijd tegen Noord-Ierland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Noord-Ierland – Engeland 0-5 (rust: 0-2);

Doelpunten: 40′ Francesca Kirby 0-1, 44′ Beth Mead 0-2, 48′ Alessio Russo 0-3, 53′ Alessia Russo 0-4, 76′ Kelsey Burrows 0-5 owngoal.

Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland);

Toeschouwers: 30.875.