Spanje heeft zich zoals verwacht als tweede in groep B geplaatst voor de kwartfinale waar het zal moeten aantreden tegen gastland Engeland. Denemarken bood moedig weerstand en het zorgde wel nog even voor twijfel maar eigenlijk ook niet meer dan dat. In het andere duel won Duitsland overtuigend tegen Finland.

Vreugde bij Spanje na het doelpunt in het slot van Marta Cardona! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Op de slotdag in groep B was het op zaterdagavond 16 juli 2022 in Brentford uitkijken naar het duel tussen Denemarken en Spanje, dat veel kansen creëerde maar moeite had om te scoren. Denemarken beet dan weer fel van zich af en het straalde met een sterk spelende Pernilla Harder veel dreiging uit op de tegenaanval maar ook Denemarken kwam niet tot scoren alhoewel het enkele mogelijkheden had. De allerbeste misschien was de poging van Nadia Nadim op aangeven van Pernille Harder die door Sandra Panos over het eigen doel in hoekschop getikt werd (78ste minuut).

De ingevallen Nadia Nadim probeert het met een schot voor Denemarken tussen Olga Carmona (19) en Maria Leon (16)! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Toen niemand het nog verwachtte maakte Spanje uiteindelijk toch nog het verschil. Mariona Caldentey (FC Barcelona) gaf de bal op links naar de mee opgekomen en ingevallen linksachter Olga Carmona van Real Madrid en de ook al ingevallen Marta Cardona (eveneens Real Madrid) aan de tweede paal binnenkopte (0-1, 90ste minuut). Spanje dus verder en Denemarken, de verliezende finalist van het EK 2017, naar huis.

Bekijk een samenvatting van Denemarken – Spanje dankzij Sporza:

In de andere wedstrijd in groep B tussen Finland en Duitsland in Milton Keynes won het team van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg eenvoudig alhoewel het tot vijf minuten voor de rust duurde vooraleer Duitsland het openingsdoelpunt scoorde. Svenja Huth stak door op rechts naar Giulia Gwinn die de bal voorzette naar het centrum waar Sophia Kleinherne (Eintracht Frankfurt) maar binnen te koppen had (0-1, 40ste minuut). Kort na de hervatting lukte Alexandra Popp haar derde doelpunt van het tornooi toen ze een voorzet van de ingevallen en in het Belgische Eupen geboren Kathrin-Julia Hendrich vanop rechts ook binnenkopte (0-2, 48ste minuut). Even over het uur wedstrijd volgde het derde Duitse doelpunt met een succesvol schot met rechts van de ook al ingevallen Nicole Anyomi (0-3, 63ste minuut). Duitsland plaatste zich net als Engeland met het maximum van de punten (9 op 9) en het moest in de groepsfase ook geen doelpunt toestaan. Finland moet zonder punten op dit EK naar huis!

Bekijk een samenvatting van Finland – Duitsland dankzij Sporza:

DIGEST:

Denemarken – Spanje 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 90′ Marta Cardona 0-1.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland).

Toeschouwers: 16.041.

Pernille Harder (links) en Sara Holmgaard (rechts) groeten de Deense fans bij het afscheid aan UEFA Women’s Euro 2022! De volgende afspraak is het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland waarvoor Denemarken al geplaatst is! Foto – (c) Sportpix.be / Jill Delsaux

Finland – Duitsland 0-3 (rust: 0-1);

Doelpunten: 40′ Sophia Kleinherne 0-1, 49′ Alexandra Popp 0-2, 63′ Nicole Anyomi 0-3.

Scheidsrechter: Emikar Caldera (Venezuela);

Toeschouwers: 20.721.