Share

Op dinsdagavond 26 juli 2022 heeft Engeland zich onder leiding van Sarina Wiegman geplaatst voor de finale van het EK Vrouwenvoetbal. Het won op Bramall Lane in Sheffield met overtuigende cijfers tegen Zweden en zo mag Engeland nu zondag 31 juli 2022 op Wembley voor de derde keer na 1984 en 2009 (*) proberen om Europees Kampioen te worden.

Met Engeland – Zweden stond het duel voor de derde plaats van het voorbij WK 2019 in Frankrijk nu ook op het programma als halve finale van het EK 2022! Was Engeland destijds in Nice onder leiding van bondscoach Phil Neville niet echt geïnteresseerd in dat ‘verplicht nummer’ na de uitschakeling tegen de Verenigde Staten dan waren ze nu onder leiding van Sarina Wiegman uiteraard bijzonder gemotiveerd om de eindstrijd op Wembley te halen. Ook Zweden wilde als verliezend finalist van de voorbije Olympische Spelen en tweede op de huidige FIFA-wereldranglijst wel nog een ronde verder alhoewel de bondscoach Peter Gerhardsson eventueel ook nog een andere optie had om zondag 31 juli 2022 op een nuttige manier door te brengen. De muziekfanaat had namelijk ook nog twee tickets voor het concert van de Rolling Stones in de Friends Arena van Solna! “Ik heb destijds geboekt, maar ik wist de data niet maar zag na het betalen dat het de 31ste juli 2022 is”, zo liet hij recent weten in de Zweedse media. “Maar de twee tickets zal ik gemakkelijk kwijtraken. En toen ik vernam dat Thaström de openingsact is, zullen ze waarschijnlijk nog sneller verkocht zijn.”

Peter Gerhardsson en Sarina Wiegman (links op de achtergrond). Ze stonden ook al in de halve finale van het WK 2019 in Frankrijk op woensdag 3 juli 2019 in Lyon tegenover mekaar! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Toch kende Engeland een moeilijke start bij deze halve finale want Zweden had al in de openingsminuut kunnen scoren. De bal ging via Fridolina Rolfö en Stina Blackstenius naar Sofia Jakobsson, die voor het eerst aan de aftrap stond. De speelster van San Diego Wave in de NWSL schoot meteen naar doel maar Marie Earps reageerde attent. Ook al vroeg in de wedstrijd kopte Stina Blackstenius een hoekschop van Kosavare Asllani tegen de lat (9de minuut). Het was een wedstrijd waar tempo en aanvallende fases hoogtij vierden. Halfweg de eerste helft hadden beide teams samen al 11 (!) pogingen om te scoren ondernomen (Engeland 6, Zweden 5)! En het eerste doelpunt dat kwam er even over het halfuur. De fase begon op links met Rachel Daly die Lauren Hemp bediende. Dan kwam de voorzet maar die ging centraal voorbij Ellen White naar de andere flank. Vanop rechts zette Lucy Bronze dan voor. Beth Mead controleerde en trapte dan met een halve volley met rechts via de vingertoppen van Hedvig Lindahl binnen (1-0, 34ste minuut). Oh wat kan voetbal eenvoudig zijn!

Het hakje van Alessia Russo tussen twee speelsters van Zweden (Caroline Seger en Jonna Andersson)! Foto – (c) UEFA.com

Engeland maakte meteen na de rust het definitieve verschil. Het dwong een derde hoekschop af. Die werd getrapt vanop links door Beth Mead en Lucy Bronze kopte aan de tweede paal vanop een goeie tien meter binnen (2-0, 48ste minuut). Engeland had zo al een voet in de finale op Wembley en de Zweedse coach begon dan te wisselen. Het leverde niet al te veel op. Aan de andere kant volgde halfweg de tweede helft een fantastische goal. Na mooi samenspel op de linkerflank Daly-Kriby-Walsh ging de bal opnieuw naar Fran Kirby. De speelster van Chelsea die dit jaar lang met een blessure langs de kant stond gaf de bal voor. De ingevallen Alessia Russo trapte eerst nog met rechts op Hedvig Lindahl maar ze ging de rebound terug gaan opzoeken, ze heroverde de bal met twee Zweedse speelsters in de buurt en gebruikte dan met haar rug naar de goal haar rechterhak om de bal tussen de benen van de Zweedse doelvrouw door tegen het net te trappen (3-0, 68ste minuut). De speelster van Manchester United was voor het tornooi voor velen wellicht helemaal onbekend. Intussen kent iedereen die dit EK gevolgd heeft haar! Een fantastische spits die altijd vooruit denkt, druk op de verdediging zet en probeert te scoren als het kan! Dit keer met een ongezien hakje en met succes! De kers op de taart volgde nog. Lucy Bronze mocht inwerpen op haar rechterflank, Alessia Russo kreeg de bal bij Beth Mead, vervolgens ging het naar Francesca Kirby en zij had gezien dat de Zweedse doelvrouw te ver uit haar doel stond. Lindahl kon de lob nog even aanraken maar het doelpunt niet meer verhinderen (4-0, 76ste minuut). Zweden mocht na deze halve finale inpakken. Engeland mocht vieren en zich vervolgens gaan voorbereiden op de eindstrijd op Wembley. Ze doen dat iets meer dan een jaar nadat de mannen onder leiding van Gareth Southgate ook hun EK-finale speelden maar na strafschoppen verloren tegen Italië. Gaan de Lionesses ervoor zorgen dat ‘Football is coming home’? Het behoort tot de mogelijkheden want dit Engeland heeft onder leiding van Sarina Wiegman een flinke gedaanteverwisseling in positieve zin ondergaan! The FA, de Engelse Voetbalbond, heeft nog niet zo lang geleden een goeie keuze gemaakt door eens een buitenlandse coach aan het roer te laten. Sarina Wiegman maakte met flink wat kommer en kwel komaf en deed het zoals zij dacht dat het moest gebeuren! Zo zie je maar wat een verschil een goeie en onafhankelijke coach kan maken! 

Bekijk een samenvatting van dit duel dankzij Sporza:

DIGEST:

Halve finale:

Engeland – Zweden 4-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 34′ Beth Mead 1-0, 48′ Lucy Bronze 2-0, 68′ Alessia Russo 3-0, 76′ Francesca Kirby 4-0.

Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwitserland).

Toeschouwers: 28.624.

Engeland speelt in de finale op zondag 31 juli 2022 op Wembley tegen de winnaar van de halve finale die op woensdagavond in Milton Keynes wordt gespeeld tussen Duitsland en Frankrijk!

Voor nog meer over het EK Vrouwenvoetbal ga naar:

Website BBC Sport

En naar: 

UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2022

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Jill Scott stond als enige van de huidige kern van Engeland ook in de finale van het EK 2009 in Finland! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

(*) Engeland speelde in 1984 voor het eerst de finale tegen Zweden. Op zaterdag 12 mei 1984 won Zweden in Göteborg, op zondag 27 mei 1984 werd het in Luton 1-0 voor Engeland. Zweden won de strafschoppenepiloog 3-4. In 2009 speelde Engeland voor de tweede keer de finale. In Helsinki verloor Engeland met 6-2 tegen Duitsland. Jill Scott, die ook nog deelmaakt van de huidige kern, was er toen ook al bij. Zij speelde de volledige wedstrijd net als enkele van de huidige analisten bij de BBC zoals Alex Scott, Fara Williams, Anita Asante en doelvrouw Rachel Finnis-Brown. Susan Smith zat dan weer de volledige finale op de bank.  Karen Carney en Kelly Smith waren destijds de Engelse doelpuntenmakers in Helsinki.

Share