Share

Engeland is voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen geworden in het vrouwenvoetbal. Het won de finale van UEFA Women’s Euro 2022 in een uitverkocht Wembley tegen Duitsland na verlengingen en dat voor een record aantal toeschouwers bij een wedstrijd op een EK-eindronde!

De afspraak stond al een tijdje vast. Wembley Stadium, zondag 31 juli 2022, 17 uur. Er was een finale gepland. Die van de 13de editie van het EK Vrouwenvoetbal. Alexia Putellas, winnares van de derde Women’s Ballon d’Or, had graag op het veld gestaan maar nog voor het tornooi begon moest ze al geblesseerd afzeggen. Ada Hegerberg, de eerste winnares ooit van de trofee van France Football, was er na de winst met Olympique Lyonnais in de UEFA Women’s Champions League graag bij geweest maar ze ging bij haar terugkeer bij het nationale vrouwenteam van Noorwegen in de groepsfase net als in 2017 in Nederland roemloos ten onder, Lieke Martens had net als Vivianne Miedema graag haar Europese titel met vrouwelijk Oranje verlengd maar ze kon door een blessure zelfs niet aan de kwartfinale beginnen. Vivianne Miedema zelf stond wel in die kwartfinale maar de weg werd verhinderd door ‘les Bleues’. Tessa Wullaert had ook wel haar zinnen gezet om eventueel nog eens op Wembley te mogen spelen met de Belgian Red Flames. Het behalen van de kwartfinale was voor België wat het resultaat betreft historisch maar doelvrouw Nicky Evrard kon uiteraard niet alle ballen tegenhouden, Wendie Renard had zeker getekend voor een finaleplaats op de heilige grond van Wembley maar onder leiding van Corinne Diacre geraakte Frankrijk deze keer wel voorbij de kwartfinale maar in de halve stond Duitsland in de weg, Kosovare Asllani tenslotte had met Zweden na twee sterke tornooien op rij (3de op het WK en eindstrijd op de Olympische Spelen) eindelijk graag een trofee gewonnen maar het sterke thuisland stond in de weg. Klara Bühl en Alexandra Popp tenslotte waren wel op de afspraak op Wembley waar ze ooit scoorden in een vriendschappelijk duel voor Duitsland tegen Engeland (1-2-winst op zaterdag 9 november 2019 voor 77.768 toeschouwers) maar de eerste was nog niet voldoende hersteld van haar coronabesmetting en nam gewoon plaats naast haar vriend tussen het publiek dicht bij het veld terwijl de andere na het nemen van een strafschop tijdens de opwarming een spierblessure opliep en dus deze keer gewoon zou moeten toekijken.

Ella Toone zorgde voor de openingsgoal met een lob over Merle Frohms! Foto – (c) UEFA.com

Heeft dat de uitkomst van de finale beslist? Misschien, misschien ook niet. Maar wat het mannenteam van Gareth Southgate een jaar eerder niet lukte deden de vrouwen van Sarina Wiegman dit jaar wel. Ze wonnen na een schitterend tornooi en een spannende finale de trofee. Een eerste Engels succes sinds 1966 toen Engeland op het oude Wembley nog West-Duitsland versloeg met 4-2 ook al na verlengingen! ‘Football is coming home’ hoorde je de voorbije maanden weer vaak in Engeland. Het lied dat in 1996 in Engeland werd uitgebracht vlak voor het UEFA Euro 1996 in Engeland in de hoop dat de ‘Three Lions’ 30 jaar na het behalen van de wereldtitel in eigen land eindelijk ook met het nationale team een succes zouden boeken. Het duurde uiteindelijk nog 26 jaar voor het voetbal terug thuis was dankzij het nationale vrouwenteam dat eerder ook al twee finales verloor (1984 tegen Zweden en 2009 in Finland tegen Duitsland).

De goal van Lina Magull zorgde voor verlengingen! Foto – (c) UEFA.com

De finale zelf was spannend voor en tijdens de wedstrijd. Wie van deze twee teams die allebei een fantastisch parkoers hadden afgelegd zou het halen? Beide teams kregen slechts 1 doelpunt tegen, beide teams hadden met Beth Mead en Alexandra Popp een topschutster met 6 goals achter hun naam in de ploeg. Maar geen van beide zou uiteindelijk scoren. Die eer was allereerst weggelegd voor de ingevallen Ella Toone, speelster van Manchester United, die na een diepe bal van Keira Walsh met een mooie lob met rechts over de uitgekomen Merle Frohms  Wembley even over het uur in lichterlaaie zette (1-0, 62ste minuut). Maar dat was ietwat tegen de gang van het spel in en Duitsland kwam terug. Lina Magull mikte vier minuten later eerst tegen de paal terwijl Marie Earps op de goeie plaats stond om de rebound van Lea Schüller (zij speelde in de plaats van Alexandra Popp) op te vangen (66ste minuut). Elf minuten voor tijd was het wel raak. De ingevallen Sydney Lohmann kwam op de rechterkant vanaf de zijlijn naar binnen, ze kapte Rachel Daly uit en ze bediende rechts in de zestien de ook al ingevallen Tabea Wassmuth. De voorzet van de speeslter van VfL Wolfsburg werd aan de eerste paal met links gedevieerd door Lina Magull (1-1, 79ste minuut). De wedstrijd lag opnieuw open maar Duitsland begon wel als morele winnaar aan het slot en aan de verlengingen. Tot scoren kwam het team van Martina Voss-Tecklenburg echter niet meer. Dat deden de Lionesses wel na een hoekschop vanop rechts. Lauren Hemp trapte een hoekschop vanop rechts. Lucy Bronze verlengde met de knie, Chloe Kelly miste in duel met Felicitas Rauch de bal eerst nog half maar Kathrin Hendrich en Merle Frohms konden die niet ontzetten waarna Chloe Kelly met de tip van de rechtervoet binnentikte (2-1, 110de minuut). De na een lange blessure teruggekeerde Chloe Kelly aarzelde nog even of ze wel degelijk gescoord had en of er ze geen fout had gemaakt maar eenmaal ze zeker was trok ze in navolging van Brandi Chastain tijdens de WK-finale van 1999 in Los Angeles onverstoord haar truitje uit om dat doelpunt te vieren. Wembley en alle aanwezige Engelse fans gingen helemaal los! Er was geen houden meer aan! Voor wat een vreugde een doelpunt kan zorgen!

Chloe Kelly is hier haar winnende goal aan het vieren met veterane Jill Scott in de achtervolging! Foto – (c) UEFA.com

Op aangeven van Ella Toone mocht de ook al ingevallen Alessia Russo nog proberen een derde goal te maken voor de thuisploeg maar haar schot werd door Merle Frohms over het doel getikt (117de minuut). Vijf minuten later kon het delirium verder gaan. Engeland was voor het eerst Europees kampioen! Een fantastische prestatie met een hoofdrol voor Sarina Wiegman en haar wisselspeelsters. Zij maakten op vele momenten in dit tornooi het verschil zo ook in de finale! Sarina Wiegman is de eerste bondscoach die met twee verschillende landen Europees kampioen werd. Dat is uniek zeker als je weet dat het duel tegen Duitsland pas haar 20ste wedstrijd was aan het roer van de Lionesses! 

Bekijk een samenvatting van de finale dankzij Sporza:

***DIGEST:

Finale – UEFA Women’s Euro 2022;

Zondag 31 juli 2022 – Wembley, Londen;

Engeland – Duitsland 2-1 na verlengingen (rust: 0-0, 90 minuten: 1-1);

Doelpunten: 62′ Ella Toone 1-0, 79′ Lina Magull 1-1, 110′ Chloe Kelly 2-1.

Engeland speelde met: Mary Earps ; Lucy Bronze, Millie Bright, Leah Williamson (captain), Rachel Daly (88′ Alex Greenwood) ; Georgia Stanway (88′ Jill Scott), Keira Walsh; Beth Mead (64′ Chloe Kelly), Francesca Kirby (56′ Ella Toone), Lauren Hemp (120′ Nikita Parris) ; Ellen White (56′ Alessia Russo 56′).

Bondscoach: Sarina Wiegman.

Kwamen niet in actie: Hannah Hampton, Ellie Roebuck, Jessica Carter, Demi Stokes, Bethany England, Lotte Wubben-Moy.

Wembley zat afgeladen vol voor de 13de finale van het EK Vrouwenvoetbal! Een nieuw record! Foto – (c) UEFA.com

Duitsland speelde met: Merle Frohms ; Giulia Gwinn, Kathrin Hendrich, Marina Hegering (103′ Sara Doorsoun-Khajeh), Felicitas Rauch (113′ Lena Lattwein); Lina Magull (91′ Linda Dallmann), Lena Oberdorf, Sara Däbritz (73′ Sydney Lohmann) ; Svenja Huth (captain), Lea Schüller (67′ Nicole Anyomi), Jule Brand (46′ Tabea Waßmuth).

Bondscoach: Martina Voss-Tecklenburg.

Kwamen niet in actie: Almuth Schult, Ann-Kathrin Berger, Sophia Kleinherne, Laura Freigang;

Blessure tijdens opwarming: Alexandra Popp;

Herstellende van COVID-19: Klara Bühl.

Gele kaarten: 23′ Georgia Stanway (Engeland), 24′ Ellen White (Engeland), 41′ Felicitas Rauch (Duitsland), 57′ Lena Oberdorf (Duitsland), 58′ Lea Schüller (Duitsland), 100′ Alessia Russo (Engeland), 111′ Chloe Kelly (Engeland).

Scheidsrechter: Kateryna Monzul (Oekraïne);

Assistent-scheidsrechters: Maryna Striletska (Oekraïne) en Paulina Baranowska (Polen);

Vierde scheidsrechter: Stéphanie Frappart (Frankrijk);

VAR: Paolo Valeri (Italië);

Assistent-VAR:  Maurizio Mariani (Italië) en Pol Van Boekel (Nederland); 

Toeschouwers: 87.192.

Voor nog meer over het EK Vrouwenvoetbal ga naar:

Website BBC Sport

En naar: 

UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2022

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Share